, , ,

Ακόμα και 1 ώρα παραπάνω ύπνου μειώνει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, σύμφωνα με έρευνα

Σε υπέρβαρους ενήλικες, ο επιπλέον ύπνος θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια βάρους χωρίς αλλαγές στη διατροφή, λένε οι ερευνητές.

Ακόμα και 1 ώρα παραπάνω ύπνου μειώνει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, σύμφωνα με έρευνα

Ο ύπνος κατά μία ώρα περίπου περισσότερο κάθε βράδυ μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων, σύμφωνα με μια μικρή κλινική δοκιμή που έγινε σε υπέρβαρους ενήλικες. Οι ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συνήθως κοιμόντουσαν λιγότερο από 6,5 ώρες τη νύχτα έχασαν κατά μέσο όρο 270 θερμίδες από την ημερήσια πρόσληψή τους, όταν κοιμόντουσαν 1,2 ώρες επιπλέον.

Αν αυτό το πρόγραμμα διατηρηθεί για τρία χρόνια, η μείωση των θερμίδων θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους στο να χάσουν περίπου 12 κιλά χωρίς να αλλάξουν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, πιστεύουν οι επιστήμονες. Ορισμένοι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν 500 θερμίδες λιγότερες την ημέρα μετά τη βελτίωση του ύπνου τους.

Advertisment

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να εξετάσει την απώλεια βάρους, αλλά οι ερευνητές παρατήρησαν την πτώση των θερμίδων μέσα σε δύο εβδομάδες από τότε που οι συμμετέχοντες στην έρευνα άλλαξαν τις συνήθειες του ύπνου τους.

«Εάν οι υγιεινές συνήθειες ύπνου διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό θα οδηγούσε σε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε η Δρ Esra Tasali, από το κέντρο ύπνου του Πανεπιστημίου του Σικάγο. «Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σκληρά για να βρουν τρόπους να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη για να χάσουν βάρος – λοιπόν, απλά και μόνο με το να κοιμάστε περισσότερο, μπορεί να μπορέσετε να τη μειώσετε σημαντικά».

Η δοκιμή μελέτησε 80 ενήλικες ηλικίας 21 έως 40 ετών με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 25 και 29,9, που σημαίνει ότι ήταν υπέρβαροι. Στους μισούς από τους συμμετέχοντες ανατέθηκε τυχαία να λάβουν εξατομικευμένη συμβουλευτική για την υγιεινή του ύπνου με στόχο την επέκταση του χρόνου που κοιμόντουσαν κάθε βράδυ.

Advertisment

Η μελέτη δεν ζήτησε από τους εθελοντές να περιορίσουν τη διατροφή τους ή να αλλάξουν τη ρουτίνα άσκησής τους. Όλοι κοιμήθηκαν στο δικό τους κρεβάτι και χρησιμοποίησαν φορητές συσκευές για την παρακολούθηση της διάρκειας του ύπνου τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να μας οδηγήσει στο να πάρουμε βάρος αυξάνοντας την πρόσληψη τροφής με διάφορους τρόπους. Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Jama Internal Medicine, υποδηλώνει ότι οι επιπτώσεις μπορούν να αντιστραφούν βοηθώντας τους ανθρώπους να κοιμούνται περισσότερο.

«Οι περισσότερες άλλες μελέτες για το θέμα αυτό σε εργαστήρια είναι βραχύβιες, για μερικές ημέρες, και η πρόσληψη τροφής μετράται με το πόσο καταναλώνουν οι συμμετέχοντες από μια προσφερόμενη δίαιτα», δήλωσε η Tasali. «Στη δική μας μελέτη χειριστήκαμε μόνο τον ύπνο και βάλαμε τους συμμετέχοντες να τρώνε ό,τι ήθελαν, χωρίς καταγραφή των τροφίμων ή οτιδήποτε άλλο για να παρακολουθούν οι ίδιοι τη διατροφή τους».

Ένα από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι μια μόνο συνεδρία συμβουλευτικής ύπνου θα μπορούσε να αλλάξει τις συνήθειες των ανθρώπων κατά την ώρα του ύπνου αρκετά ώστε να βελτιώσει την ποσότητα του ύπνου τους τελικά. «Απλώς καθοδηγήσαμε κάθε άτομο σχετικά με την καλή υγιεινή του ύπνου και συζητήσαμε το προσωπικό τους περιβάλλον ύπνου, παρέχοντας εξατομικευμένες συμβουλές για τις αλλαγές που θα μπορούσαν να κάνουν για να βελτιώσουν τη διάρκεια του ύπνου τους», δήλωσε η Tasali.

Πηγή:

www.theguardian.com/science/2022/feb/08/sleeping-longer-can-help-cut-calorie-intake-study

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση