, ,

Κοινωνική ευεξία: Τι είναι και γιατί είναι σημαντική στην ποιότητα των σχέσεών μας

Η κοινωνική ευεξία αναφέρεται στο ρόλο των σχέσεων στη συνολική ευημερία ενός ατόμου.

Κοινωνική ευεξία: Τι είναι και γιατί είναι σημαντική στην ποιότητα των σχέσεών μας

Στη ζωή, το να μπορούμε να χτίζουμε υγιείς σχέσεις είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα. Όσοι έχουν ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο τείνουν να διαπιστώνουν ότι οι δύσκολες στιγμές της ζωής είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν και ότι οι καλές στιγμές είναι ακόμη πιο ευχάριστες. Οι καλές φιλίες και ένα θετικό κοινωνικό δίκτυο αυξάνουν τη συνολική μας ευτυχία και μας κάνουν πιο ανθεκτικούς. Δυστυχώς, η κουλτούρα του αυξανόμενου ατομικισμού και οι κοινωνικοί δεσμοί που φθείρονται από την κοινωνική απομόνωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μπορούν συχνά να μας απομακρύνουν από τη σημασία της απλής ανθρώπινης σύνδεσης.

Ωστόσο, οι υποστηρικτικές μας σχέσεις μας καθορίζουν, μας αντικατοπτρίζουν, μας παρέχουν ασφάλεια και κατανόηση. Ακόμα και για τους πιο εσωστρεφείς από εμάς, η κοινωνική ευεξία είναι μια ουσιαστική πτυχή της ευτυχίας.

Advertisment

Τι είναι η κοινωνική ευεξία

Η κοινωνική ευεξία αναφέρεται στο ρόλο των σχέσεων στη συνολική ευημερία ενός ατόμου. Πρόκειται για ποιοτικές σχέσεις με φίλους, οικογένεια, συναδέλφους, μέντορες και συνεργάτες. Είναι πολλές οι θεωρίες που αναλύουν διεξοδικά τις βαθύτερες αιτίες της κατάθλιψης και του άγχους, αναδεικνύοντας τη μοναξιά και την έλλειψη θετικού κοινωνικού δικτύου ως κρίσιμο παράγοντα.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς ότι βιώνουμε μια «επιδημία μοναξιάς», η οποία έχει αυξηθεί και από την πανδημία. Σε μια μεγάλη μελέτη του Harvard, το 61% των νέων 18 έως 25 ετών ανέφεραν σοβαρή μοναξιά και έλλειψη υποστηρικτικών σχέσεων. Διαθέτουμε τεχνολογία που μπορεί να διευκολύνει και να ενθαρρύνει την επικοινωνία με την άλλη άκρη του κόσμου εν ριπή οφθαλμού, ωστόσο οι γνήσιες, από καρδιάς, πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις μειώνονται.

Πρόκειται για μια ανησυχητική τάση. Οι άλλοι άνθρωποι μας βοηθούν σε στιγμές ανάγκης – σωματικά, συναισθηματικά, πνευματικά ή ακόμη και οικονομικά. Δεν είναι κλισέ να πούμε ότι όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί, και ένα κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης λειτουργεί σαν υποδομή που μας στηρίζει στα σκαμπανεβάσματα της ζωής.

Advertisment

Γιατί είναι σημαντική η κοινωνική ευεξία

Η μοναξιά δεν μπορεί να λυθεί με ένα χάπι – μπορεί να λυθεί μόνο με την προσέγγιση και την καλλιέργεια εμπειριών με άλλους. Η κοινωνική ευεξία δεν έχει να κάνει μόνο με την αποφυγή της μοναξιάς ή του πόνου. Η κοινωνική ευεξία μας επιτρέπει να ευδοκιμήσουμε κοινωνικά και βελτιώνει τη ζωή με βάση τη σχέση μας με τους άλλους. Αυτό περιλαμβάνει την εξεύρεση κοινού εδάφους και κοινού νοήματος, είτε πρόκειται για να μαγειρέψουμε μαζί είτε για να χάσουμε ώρες παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Αυτή η ευεξία, η ικανότητα του κοινωνικού μας ανοσοποιητικού συστήματος να μας προστατεύει, μπορεί να είναι απίστευτα ισχυρή.

Η πορεία προς την κοινωνική ευεξία

Όπως όλα τα ταξίδια, η πορεία προς την κοινωνική ευεξία ξεκινά με ένα μόνο βήμα. Η ενεργή θεώρηση των σχέσεων ως μέρος της συνολικής σας ευημερίας μπορεί να αλλάξει την οπτική σας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρείτε τις σχέσεις ως συναλλακτικές ή ως τρόπους για να πάρετε μια συναισθηματική ώθηση. Αντίθετα, περιλαμβάνει την πρόθεση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε την κοινωνική ευεξία, η οποία περιλαμβάνει την εξέταση των κοινωνικών αναγκών των άλλων ανθρώπων στη ζωή σας. Η εξάσκηση υγιών συνηθειών, όπως η εκμάθηση της ενεργητικής ακρόασης και η χρήση άλλων εργαλείων για την οικοδόμηση υγιέστερων σχέσεων, είναι ζωτικής σημασίας.

Συχνά αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο να σκεφτόμαστε να επενδύσουμε στην καριέρα μας, στην εκπαίδευση, στα οικονομικά μας προκειμένου να γίνουμε επιτυχημένοι. Η αναγνώριση της αξίας της κοινωνικής ευεξίας δημιουργεί μια αλλαγή νοοτροπίας. Σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε περισσότερο στην ποιότητα των σχέσεών σας. Αυτό σημαίνει ότι όταν σχεδιάζετε ή προγραμματίζετε, είναι πιο πιθανό να εξετάζετε ουσιαστικούς τρόπους κοινωνικοποίησης με άλλους.

Επειδή η κοινωνική ευεξία εξαρτάται από την ποιότητα και όχι από την ποσότητα, πρόσθετες δεξιότητες όπως η διαχείριση συγκρούσεων, η συναισθηματική επίγνωση, η οικειότητα και η εμπιστοσύνη αποτελούν μέρος της ανάπτυξης υγιών σχέσεων και ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου.

3 τρόποι βελτίωσης της κοινωνικής ευεξίας

1. Καταγράφουμε το κοινωνικό μας σχέδιο

Ξεκινήστε από το σημείο στο οποίο βρίσκεστε. Σκεφτείτε την τρέχουσα ποιότητα των σχέσεών σας και τον τρόπο κοινωνικοποίησής σας. Είστε ευχαριστημένοι με τις φιλίες σας; Τη σχέση με την οικογένειά σας; Τα ρομαντικά σας ενδιαφέροντα; Η καταγραφή περιλαμβάνει πολλή ειλικρίνεια προς τον εαυτό σας και προσωπική ευθύνη – εξετάστε τις τάσεις που έχετε και οι οποίες θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με τους άλλους ανθρώπους.

Αυτή η αυτογνωσία θα αποδώσει μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, έχω επίγνωση της τάσης μου να είμαι πιο μοναχικός. Μπορώ να πείσω τον εαυτό μου για την αυτοπεποίθησή μου, μερικές φορές, και αυτή η επιθυμία να είμαι μόνος μου μπορεί να καλύψει το γεγονός ότι, στην πραγματικότητα, θα ήθελα να περνώ χρόνο με άλλους, αλλά φοβάμαι την απόρριψη ή δεν εμπιστεύομαι τα όριά μου.

2. Οραματιζόμαστε την ιδανική για εμάς κοινωνική ζωή

Η καλή κοινωνική ευεξία έχει να κάνει με το τι λειτουργεί για εσάς, όχι με το τι νομίζετε ότι θα έπρεπε να κάνετε κοινωνικά. Δεν είναι κακό να θέλετε να περνάτε περισσότερο χρόνο μόνοι σας, απλά να είστε ξεκάθαροι αν αυτό είναι αυθεντικό ή αν προέρχεται από αποφυγή ή κοινωνικό άγχος. Επίσης, αν είστε πάντα περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους, σκεφτείτε αν αποφεύγετε να περνάτε χρόνο μόνοι με τις σκέψεις σας.

Όταν οραματίζεστε, φέρτε στο νου σας την ιδανική εικόνα για το πώς θα έμοιαζε για εσάς η ιδανική κοινωνική υγεία. Φανταστείτε τον τρόπο με τον οποίο θα περνούσατε τον χρόνο σας, τα είδη των συζητήσεων, τα κοινά ενδιαφέροντα. Πιστέψτε στην ικανότητά σας να δημιουργείτε και να είστε στοχοπροσηλωμένοι. Είναι εύκολο να περιμένετε από τους άλλους να αναλάβουν την πρωτοβουλία, αλλά όσο περισσότερο αισθάνεστε εμπνευσμένοι από το όραμά σας, τόσο πιο πιθανό είναι να είστε το πρόσωπο στο οποίο θα έλκονται οι άλλοι.

3. Εργαζόμαστε πάνω στην ειλικρινή επικοινωνία

Η οικειότητα είναι τρομακτική. Το να ξεπεράσουμε το επίπεδο της επιφάνειας είναι τρομακτικό. Αλλά τελικά, όσο πιο βαθιές σχέσεις μπορούμε να καλλιεργήσουμε, τόσο πιο ικανοποιητική θα είναι η ζωή μας. Αυτό προϋποθέτει μια υγιή δόση θάρρους και λίγο χρόνο και ενέργεια που θα επενδύσετε στη βελτίωση των επικοινωνιακών σας δεξιοτήτων. Ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε θέματα εμπιστοσύνης, να δουλέψετε πάνω στο τραύμα ή να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας στην ενεργητική ακρόαση για να είστε στήριγμα για τους άλλους.

Η ειλικρινής επικοινωνία είναι ένας τρόπος να βελτιώσουμε σημαντικά τις υπάρχουσες σχέσεις μας. Δεν θα είναι για όλους και δεν μπορούμε να την επιβάλλουμε, αλλά ίσως εκπλαγούμε όταν δούμε τι αλλάζει όταν είμαστε πιο ανοιχτοί για τα σημαντικά θέματα της ζωής.

Πηγή:

www.goalcast.com/social-wellness

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση