, , , , , , ,

Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη των γιορτών

Η Εποχική συναισθηματική διαταραχή αποκαλείται και κατάθλιψη των γιορτών.

Αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη των γιορτών

Για την μελαγχολία των εορτών έχει γίνει πολύς λόγος και αναλύσεις. Σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτός ο λόγος που την πυροδοτεί ώστε να μην γίνεται η αιτία να χάνεται η ευτυχία των ημερών.

Η γιορτινή κατάθλιψη παρατηρείται τον Νοέμβριο και κορυφώνεται τον Δεκέμβριο.

Advertisment

Αν και τα πάντα κατά την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων περιστρέφονται γύρω από εκδηλώσεις που τονώνουν τα συναισθήματα χαράς και ευτυχίας αρκετοί συνάνθρωποι μας βρίσκονται στην δυσχερή θέση και απέναντι σε συναισθήματα οδύνης, προβληματισμού, μοναξιάς με συνοδεία το άγχος και την κατάθλιψη.

Διακοπές σημαίνει για πολλούς χαλάρωση, ξεκούραση και χαρά. Στο διάστημα αυτό πολλοί αναζητούν έντονες συναισθηματικές εμπειρίες κάτι το οποίο όμως μπορεί να τους οδηγήσει ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα κατά την κουραστική και με πολλές απαιτήσεις περίοδο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών με την εξάντληση και το άγχος να είναι τα κυρίαρχα.

Σημάδια & συμπτώματα

Το συναίσθημα που επικρατεί κατά την περίοδο των εορτών είναι εκείνο της θλίψης το οποίο διαρκεί και δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η πηγή του παρουσιάζοντας μάλιστα αυξομειώσεις μεταξύ έντασης αλλά και εναλλαγής με χαρούμενες  και αισιόδοξες στιγμές.

Advertisment

Ορισμένα σημάδια της κατάθλιψης των διακοπών μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αίσθημα ιδιαίτερης κόπωσης, αύξηση ή απώλεια βάρους, διαταραχές στον ύπνο και στην διάθεση, στοιχεία ενοχής και έλλειψη αυτοπεποίθησης, ένταση και ανησυχία αλλά και απώλεια ικανοποίησης από πράγματα που έκανε στο παρελθόν με ευχαρίστηση.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία και συμπτώματα μπορούν να ενταχθούν σε δυο κατηγορίες συναισθηματικών διαταραχών ειδικά τους μήνες του χειμώνα αλλά και εκείνων των διακοπών. Ο ειδικός μπορεί να τα εντάξει είτε σε Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή (SAD), είτε σε Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (ΜΚΔ).

Η Εποχική συναισθηματική διαταραχή αποκαλείται και κατάθλιψη των εορτών.

Κατάθλιψη των εορτών

Η Εορταστική κατάθλιψη  έχει σαν σημείο έναρξης αναφοράς τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο και υποχωρεί μετά το πέρας της εορταστικής περιόδου.

Η Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή έχει μεγαλύτερη διάρκεια και συνήθως κρατά για πολύ περισσότερο χρόνο και πολλές φορές μπορεί να καλύψει μέχρι και το 40% του έτους και ανάλογη με την εποχή που επιλέγει να εκδηλωθεί. Αν πάλι διαπιστώσετε ότι ενώ έχει ολοκληρωθεί η εορταστική περίοδο αυτή επιμένει τότε καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ο οποίος και θα αξιολογήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και θα προτείνει τρόπους αντιμετώπισης της.

Διάγνωση της μελαγχολίας των εορτών

Η μελαγχολία των εορτών μπορεί να είναι κάτι το σύνηθες και δεν εντάσσεται σε κάποια ιδιαίτερη ψυχιατρική πάθηση αλλά αν δείτε ότι τα συμπτώματα επιμένουν και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά τότε μια επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχική υγείας θα μπορούσε να σας βοηθήσει στην ανακούφιση ή να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια άλλη κατάσταση στην υγεία σας η οποία και προκαλεί ή και επιδεινώνει τα συμπτώματα μελαγχολίας και διαταραχής διάθεσης.

Αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν κατάθλιψη μέσα στις γιορτές. Ορισμένες από τις πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

Αύξηση του άγχους λόγο της έλλειψης ύπνου κατά την εορταστική περίοδο. Μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ από ότι το σύνηθες αλλά και φαγητού. Αθροιστικά αυτά τα δυο επιδεινώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης των εορτών.

Τα έξοδα, ειδικά σαν αυτά της περιόδου που βιώνουμε μπορεί να αποτελέσει άλλη μια πηγή άγχους και μελαγχολίας εάν δεν μπορούμε να καλύψουμε πράγματα που είχαμε προγραμματίσει και που θα έδιναν χαρά σε άλλους ανθρώπους είτε μέλη της οικογενείας είτε φίλους και συγγενείς.

Η μοναξιά είναι άλλη μια στρεσογόνος πηγή της μελαγχολίας των εορτών όταν για κάποιους λόγους δεν μπορούμε να περάσουμε την περίοδο αυτή με ανθρώπους που θα το επιθυμούσαμε ιδιαίτερα.

Η εμπορευματοποίηση των εορτών πολλές φορές δημιουργεί πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και θλίψη, διότι οι άνθρωποι υποτίθεται ότι πρέπει να αισθάνονται χαρούμενοι

Στην εποχιακή θλίψη δεν είναι επιρρεπείς μόνο οι ενήλικες, εάν δείτε στο παιδι σας αγχος, κατά την διάρκεια των γιορτών με τον παιδίατρο σας, εάν ανησυχείτε.

Θεραπεία

Αν δεν έχετε διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη, ο γιατρός σας πιθανότατα δεν θα σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης των εορτών. Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάθλιψη των εορτών μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και την κοινωνική υποστήριξη. Ο γιατρός σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για ψυχοθεραπεία.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίζετε τη μελαγχολία των εορτών:

  1. Να πίνετε αλκοόλ υπεύθυνα

Η κατανάλωση του αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα αρνητικά συναισθήματα. Περιορίστε την κατανάλωση σε ένα με δυο ποτά σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Εάν αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά μην πιείτε γιατί θα αυξήσει τα συναισθήματα κατάθλιψης

  1. Μην μένετε μόνοι

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση κατάθλιψης. Μιλήστε με φίλους, επισκεφθείτε έναν ειδικό

  1. Ασκηθείτε

Όταν είμαστε πεσμένοι ψυχολογικά είναι δύσκολο να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, οι έρευνες όμως έχουν αποδείξει  ότι η τακτική άσκηση βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Αντί για γυμναστήριο, δοκιμάστε έναν περίπατο καθημερινά

  1. Πείτε «Όχι»

Οι γιορτινές εκδηλώσεις μπορεί να μετατραπούν σε αγχωτικές κοινωνικές υποχρεώσεις  που δεν είχατε προβλέψει ζητώντας σας οι φίλοι χάρες, πείτε «όχι» σε ότι σας αγχώνει.

  1. Χρόνο για τον εαυτό σας

Αφιερώστε χρόνο σε εσάς για χαλάρωμα, διαβάστε ένα βιβλίο κάντε ένα ζεστό μπάνιο ακούγοντας μουσική, κάντε διαλογισμό

  1. Ορίστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Οι προσδοκίες σας θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές , κάντε όσα μπορείτε δεν χρειάζεται να σας παρασείρει ο ενθουσιασμός και να κάνετε σχέδια που δεν μπορείτε να υλοποιήσετε

Επικεντρωθείτε στην απόλαυση του χρόνου που περνάτε με τους αγαπημένους σας , να θυμάστε τις προηγούμενες γιορτές με αγάπη, ενώ παράλληλα να απολαμβάνετε τις γιορτές που βρίσκονται μπροστά σας.

Για να είναι ξεχωριστές οι μέρες των γιορτών δεν χρειάζεται να είναι τέλειες και δεν χρειάζεται να είναι ίδιες με το παρελθόν.

Αν νιώσετε ότι  η μελαγχολία των γιορτών είναι κάτι πιο σοβαρό και η θλίψη δεν σταματήσει μετά το τέλος των εορτών, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι σημάδι για κάτι άλλο.

Μπορεί να πάσχετε από μια πάθηση όπως η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, εάν τα σημάδια δεν υποχωρούν μιλήστε με τον γιατρό σας ή με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας,  ίσως χρειαστεί ψυχοθεραπεία ή η φαρμακευτική αγωγή.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Τι έχει πραγματικά αξία στη ζωή;
Πως οι τελειομανείς ξυπνούν μέσα μας τον έφηβο!
Αφαντασία και υπερφαντασία: Δύο παράξενα φαινόμενα που επηρεάζουν έως και το 9% του πληθυσμού

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση