, , ,

Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική εικόνα του σώματος

Οι συμμετέχοντες με ασθενέστερες εγκεφαλικές αντιδράσεις στα σήματα του εντέρου και της καρδιάς ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής ντροπής και ενασχόλησης με το βάρος.

Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική εικόνα του σώματος

H αρνητική εικόνα του σώματος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία, και να οδηγήσει ακόμη και σε διατροφικές διαταραχές. Τώρα, σε μια πρώτη στο είδος της μελέτη, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Angela Ruskin διαπίστωσε ότι η ισχύς της σύνδεσης μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου μας μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθανόμαστε για την εμφάνισή μας.

Ορισμένα από τα σήματα από το έντερο και άλλα εσωτερικά όργανα υποβάλλονται σε επεξεργασία σε ασυνείδητο επίπεδο. Το νευρικό σύστημα τα ερμηνεύει και στέλνει πληροφορίες για την εσωτερική κατάσταση του σώματος στον εγκέφαλο. Η ομάδα θέλησε να μελετήσει την επίδραση που έχει αυτή η διαδικασία στην εικόνα του σώματος ενός ατόμου.

Advertisment

Ζήτησαν από μια ομάδα υγιών ενηλίκων από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχουν σε μια έρευνα για να προσδιορίσουν πώς βαθμολογούσαν τον εαυτό τους σε τέσσερις κατηγορίες που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος: εκτίμηση του σώματος, εκτίμηση της λειτουργικότητας του σώματος, ντροπή σε σχέση με το σώμα και ανησυχία για το βάρος. Στη συνέχεια, μέτρησαν τη δύναμη της σύνδεσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου καταγράφοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα και στις δύο περιοχές ταυτόχρονα, μαζί με τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στις αλλαγές του καρδιακού παλμού.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με ασθενέστερες εγκεφαλικές αντιδράσεις στα σήματα του εντέρου και της καρδιάς ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής ντροπής και ενασχόλησης με το βάρος. Το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στο ότι όσοι είχαν ασθενέστερες συνδέσεις μεταξύ του εγκεφάλου και του εσωτερικού σώματος έδιναν μεγαλύτερη έμφαση στο εξωτερικό σώμα, καθιστώντας την εμφάνιση πολύ μεγαλύτερο παράγοντα κατά τη διαμόρφωση της άποψης και της εικόνας που είχαν για τον εαυτό τους.

«Η έρευνά μας θα μπορούσε να έχει συνέπειες για όσους εμφανίζουν και αναπτύσσουν αρνητική εικόνα του σώματος, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Jennifer Todd, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU).

Advertisment

Και συνεχίζει λέγοντας: «Οι μετρήσεις των εντερικών και καρδιακών σημάτων που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη μας θα μπορούσαν ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες που θα βοηθούσαν στον εντοπισμό ή ακόμη και στην πρόβλεψη της αρνητικής εικόνας του σώματος και των συναφών καταστάσεων, όπως οι διατροφικές διαταραχές. Επιπλέον, εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση των εσωτερικών αισθήσεων, θα μπορούσε να είναι δυνατή η ενίσχυση αυτών των ασυνείδητων σημάτων.

«Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί ορισμένοι εγκέφαλοι είναι καλύτεροι στην ανίχνευση αυτών των εσωτερικών σημάτων από άλλους. Αναμένουμε ότι αυτό οφείλεται εν μέρει σε διαφορές στις νευροανατομικές συνδέσεις μεταξύ του εγκεφάλου και των εσωτερικών οργάνων, και αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής έρευνας».

Πηγή:

www.sciencefocus.com/news/a-lack-of-communication-between-the-gut-and-brain-could-give-rise-to-a-negative-body-image

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
ifs-interview
IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση