Εγκυμοσύνη: Πώς θα καταλάβουμε αν ένας δικός μας άνθρωπος παλεύει με την κατάθλιψη ή το άγχος

Πολλές είναι οι γυναίκες που παλεύουν με την κατάθλιψη και το άγχος. Και όχι μόνο μετά τη γέννα, αλλά και όσο βρίσκονται σε εγκυμοσύνη.

Εγκυμοσύνη: Πώς θα καταλάβουμε αν ένας δικός μας άνθρωπος παλεύει με την κατάθλιψη ή το άγχος

Πολλές είναι οι γυναίκες που παλεύουν με την κατάθλιψη και το άγχος. Και όχι μόνο μετά τη γέννα, αλλά και όσο βρίσκονται σε εγκυμοσύνη. Είναι δύσκολο ακόμη να καταγραφούν με ακρίβεια οι αριθμοί, αλλά κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει περίπου το 10-20% των μελλουσών μαμάδων, ενώ άλλες μελέτες ισχυρίζονται ότι το 20-40% ζουν με κατάθλιψη ή άγχος.

Ανεξαρτήτως της ακρίβειας των υπολογισμών, αυτό μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σοβαρό. Μια ανησυχητική μελέτη δημοσιευμένη το 2020 βρήκε ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρχει αύξηση των αυτοκτονικών ιδεασμών ανάμεσα στις εγκυμονούσες των ΗΠΑ. Οι ερευνητές πίσω από αυτή την έρευνα πιστεύουν ότι τα δεδομένα τους πιθανότατα να υποβαθμίζουν το πόσο συχνό είναι το φαινόμενο.

Advertisment

Οι γνώσεις εδώ είναι κρίσιμης σημασίας⋅ το πώς να στηρίξουμε μια έγκυο που παλεύει με την κατάθλιψη ή το άγχος, καθώς και τα δύο εμφανίζονται με πολλούς τρόπους. Δυστυχώς, είναι ακόμη πιο δύσκολο να τα εντοπίσουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού οικογένειες και φίλοι περνούν λιγότερο χρόνο μαζί, ειδικά από τη στιγμή που οι έγκυοι απομονώνονται ως ευπαθείς ομάδες.

Ποια στοιχεία να προσέχουμε και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε

Αναζητάμε αλλαγές στα επίπεδα της ενέργειας και στα κίνητρα

Επαναλαμβάνουμε κάτι πολύ σημαντικό: η κατάθλιψη και το άγχος παρουσιάζονται με τρόπους μη εμφανείς σε όσους δεν εργάζονται στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Έτσι, φίλοι και οικογένεια δεν γνωρίζουν ακριβώς τι να αναζητήσουν. Όμως βοηθά το να εξετάζουμε αν η εγκυμονούσα φαίνεται ιδιαίτερα κουρασμένη, αδιάφορη και συνεχώς ανόρεχτη. Μια καθοδηγητική σκέψη είναι το να δούμε αν η φίλη μας δεν φαίνεται να είναι πια ο εαυτός της.

Φυσικά, η εγκυμοσύνη αλλάζει δραματικά τη ρουτίνα μιας γυναίκας. Άλλωστε η κόπωση είναι βασικό στοιχείο της, ειδικά στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνα. Αλλά αν αντιλαμβάνεστε ότι η φίλη σας πραγματικά δυσκολεύεται αρκετά να συνεχίσει τις καθημερινές της δραστηριότητες, τότε αυτό συνιστά προειδοποιητικό σημάδι.

Advertisment

Προσέχουμε σημάδια ευερεθιστότητας και σκέψεις που «τρέχουν»

Τα προηγούμενα χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός μελετών αποκάλυψε πόσο συνηθισμένο είναι το άγχος (και όχι μόνο η κατάθλιψη) κατά την εγκυμοσύνη και αμέσως μετά. Και είναι αναμφίβολα κάτι που οι φίλοι, οι σύντροφοι και οι λοιποί συγγενείς χρειάζεται να γνωρίζουν.

Ναι, πολλές εγκυμονούσες ανησυχούν. Αλλά μια γυναίκα που έχει κυριευτεί από άγχος αδυνατεί να σταματήσει να πανικοβάλλεται για την εγκυμοσύνη και για το μετά. Μπορεί να αναφέρει έντονη ανησυχία, σκέψεις που «τρέχουν», ευερεθιστότητα ή δυσκολία στον ύπνο που ξεπερνούν τα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Η θεραπεία για οποιαδήποτε ψυχική διαταραχή κατά την εγκυμοσύνη περιλαμβάνει την ψυχοθεραπεία, τη φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο. Ρωτήστε τι κάνουν – και κάντε το συχνά. Τα κυρίαρχα κοινωνικά και πολιτισμικά αφηγήματα γύρω από την εγκυμοσύνη παρουσιάζουν μια ευτυχισμένη, χαρωπή γυναίκα με ελάχιστες ή και καθόλου ενοχλήσεις. Όμως πρόκειται για ένα πολύ απλοϊκό και αφελές αφήγημα που δυστυχώς κάνει τον κόσμο να μην ρωτά για την ψυχική υγεία των γυναικών σε αυτή τη φάση. Οι ψυχολόγοι συστήνουν τα μέλη της οικογένειας να είναι ειλικρινή, άμεσα και ενσυναισθητικά μεταξύ τους.

Αν έχετε παρατηρήσει ότι η έγκυος φίλη σας για παράδειγμα δυσκολεύεται να κοιμηθεί ή δείχνει πανικόβλητη, τότε είναι οκ να το σημειώσετε. Πείτε της ότι ανησυχείτε που τη βλέπετε έτσι και ότι θέλετε να της υπενθυμίσετε ότι μπορείτε να τη βοηθήσετε και ότι δεν χρειάζεται να νιώθει έτσι.

Βοηθάμε στην απενοχοποίηση των συναισθημάτων

Επειδή ακριβώς η κοινωνία τείνει να αναμένει από μια έγκυο γυναίκα να είναι γεμάτη χαρά και προσμονή, όσες παλεύουν με την κατάθλιψη ή το άγχος αναφέρουν ότι νιώθουν βαθιά ντροπή. Περιγράφουν ότι νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους επειδή «πρέπει» να είναι ευγνώμονες και ευχαριστημένες.

Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό απλώς να τους υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι δικό τους λάθος, δεν φταίνε σε κάτι, ούτε αυτό τις κάνει κακές μαμάδες. Επιπροσθέτως, θα βοηθήσει να υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι μόνες τους και ότι αυτό είναι αρκετά συχνό. Δείξτε τη στήριξη σας και φροντίστε όσο περισσότερο μπορείτε και σας επιτρέπεται.

Πηγή:

www.huffpost.com/entry/depression-during-pregnancy-help-with-anxiety

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 είδη τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών
Έρευνα: Τα δραστήρια παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχικές διαταραχές
Αλτσχάιμερ: Ο ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην ανάπτυξη της νόσου
Καταρρίπτοντας τα στερεότυπα για την εμμηνόπαυση (που σας κάνουν να ανησυχείτε)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση