, , , ,

Το στρες προκαλεί πονοκέφαλο – Πώς μπορούμε να τον προλάβουμε με φυσικούς τρόπους

Πώς θα καταλάβουμε ότι το στρες είναι υπεύθυνο για τον πονοκέφαλο

Το στρες προκαλεί πονοκέφαλο - Πώς μπορούμε να τον προλάβουμε με φυσικούς τρόπους

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εμφανίζουμε πονοκέφαλο. Κάποιοι από αυτούς είναι η δυσανεξία, η ορμονική ανισορροπία και οι διατροφικές ελλείψεις. Οι εκρήξεις κορτιζόλης, αποτέλεσμα του στρες και των φλεγμονών, μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν πονοκέφαλο.

Το στρες επίσης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως παρατηρούνται γαστρεντερικά προβλήματα και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πονοκεφάλων.

Advertisment

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Angiology βρήκε ότι από μια ομάδα 200 συμμετεχόντων με H. Pylori, ενός είδους βακτηρίου που προκαλεί γαστρεντερικά προβλήματα, το 40% παρουσίαζε επίσης και πονοκεφάλους. Αφού αντιμετωπίστηκε η λοίμωξη, το 17% των ασθενών παρατήρησε και υποχώρηση του πονοκεφάλου, κάτι που στηρίζει τη θεωρία για την ύπαρξη σημαντικής σύνδεσης ανάμεσα στο στρες, το έντερο και τον πονοκέφαλο.

Επιπλέον, όταν είμαστε αγχωμένοι, τείνουμε να σφίγγουμε τους ώμους και το λαιμό μας. Αν αυτό γίνεται παρατεταμένα, οδηγεί σε έντονο πονοκέφαλο. Το άγχος μπορεί επίσης να μας κρατήσει άυπνους το βράδυ, κάτι που επίσης αυξάνει αποδεδειγμένα τη συχνότητα των ημικρανιών.

Πώς θα καταλάβουμε ότι το στρες είναι υπεύθυνο για τον πονοκέφαλο

Πριν θεωρήσουμε υπεύθυνο το άγχος, χρειάζεται να βεβαιωθούμε ότι δεν κρύβεται κάτι παθολογικό πίσω από τους συχνούς πονοκεφάλους. Πώς θα καταλάβετε στη συνέχεια αν ευθύνεται το στρες;

Advertisment

– Παρατηρήστε μήπως έχετε κάνει κάποια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας. Έρευνα έχει συμπεράνει ότι οι πονοκέφαλοι έντασης συμβαίνουν όταν έχουμε πολλές υποχρεώσεις που μας απασχολούν και νιώθουμε ότι χάνουμε τον έλεγχο.

– Εξετάστε την ποιότητα του ύπνου σας. Αν ξυπνάτε με βαρύ κεφάλι (κάτι που ύστερα σηματοδοτεί πονοκέφαλο), ίσως αυτό να δείχνει ότι ο οργανισμός σας παράγει κορτιζόλη και κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυτό προκαλεί τον πονοκέφαλο.

– Ελέγξτε τη συσχέτιση του πονοκεφάλου με τον καφέ και το αλκοόλ. Και οι δύο συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο, αφού μας αφυδατώνουν και επιδρούν στην ποιότητα του ύπνου. Το ίδιο μπορεί επίσης να συμβεί όταν συνδυάζετε την καφεΐνη με τα αναλγητικά.

Πώς να προλάβουμε και να ανακουφίσουμε με φυσικό τρόπο τον πονοκέφαλο από στρες

Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα τα γεγονότα και τις συνθήκες, μπορούμε να πάρουμε κάποιες προφυλάξεις ως προς τον πονοκέφαλο. Για αρχή, προσπαθούμε με διάφορους τρόπους να διατηρήσουμε χαλαρό το σώμα μας, ώστε να μην του προσθέτουμε ένταση. Για παράδειγμα, οι ειδικοί προτείνουν να περπατάμε για 5 λεπτά ανά μία ώρα, ειδικά αν η εργασία μας είναι καθιστική.

Για να διαχειριστούμε τη φλεγμονή και να μείνουμε ήρεμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρα, μπορούμε να δοκιμάσουμε το συμπλήρωμα από έλαιο κάνναβης. Οι μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο κάνναβης αντιμετωπίζει τα σωματικά συμπτώματα του στρες. Το μαγνήσιο επίσης έχει βρεθεί ότι αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο κυρίως λόγω του ρόλου που παίζει στη ρύθμιση της νευρικής και μυϊκής λειτουργίας.

Αν έχετε ήδη πονοκέφαλο έντασης και θέλετε να τον σταματήσετε, υπάρχουν ορισμένα εργαλεία που μπορείτε να δοκιμάσετε. Για παράδειγμα, υπάρχει η επιλογή του μασάζ με αιθέρια έλαια, όπως λεβάντα και μέντα για να ανακούφιση. Μελέτη συμπέρανε ότι 45 λεπτά μασάζ 2 φορές την εβδομάδα βοηθούν στη μείωση τόσο της συχνότητας όσο και της έντασης αυτών των πονοκεφάλων. Η πλούσια δόση τζίντζερ μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην ανακούφιση.

Πηγές:

headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/head.13217

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079847/

my.clevelandclinic.org/health/drugs/9645-caffeine-and-headache

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9459472

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9716793

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5356382/

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2565109/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση