,

Γιατί συχνά νομίζουμε ότι οι φίλοι μας είναι πιο δημοφιλείς και ελκυστικοί; – «Το παράδοξο της φιλίας»

Το φαινόμενο αναλύθηκε το 1991 και μπορεί να επεκταθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί συχνά νομίζουμε ότι οι φίλοι μας είναι πιο δημοφιλείς και ελκυστικοί; - «Το παράδοξο της φιλίας»

Το 1991, ο κοινωνιολόγος Scott Feld εισήγαγε την έννοια του «παράδοξου της φιλίας», η οποία δηλώνει ότι, κατά μέσο όρο, ο αριθμός των φίλων που έχει ο καθένας από τους φίλους μας είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των φίλων που έχουμε εμείς.

Η λέξη-κλειδί που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας, ωστόσο, είναι ο μέσος όρος. Δηλαδή, δεν έχει κάθε φίλος μας περισσότερους φίλους από εμάς. Κάποιοι θα έχουν λιγότερους, αλλά κάποιοι, ας πούμε οι δημοφιλείς τύποι εξωστρεφών ατόμων, θα έχουν σημαντικά περισσότερους. Στην πραγματικότητα, οι υπερμεγέθεις κοινωνικοί κύκλοι τους δίνουν μια γενναιόδωρη ώθηση στον μέσο αριθμό φίλων της δικής μας ομάδας.

Advertisment

Το 2016, οι ερευνητές παρατήρησαν το ίδιο φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού ανέλυσαν τον αριθμό των ακόλουθων και φίλων και τη δέσμευση μεταξύ 5,8 εκατομμυρίων χρηστών του Twitter. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα ήταν πιο πιθανό να ακολουθήσουν άτομα που είχαν περισσότερους ακόλουθους και είχαν μεγαλύτερη εμπλοκή στις αναρτήσεις τους από ό,τι τα ίδια. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι σπάνια ακολουθούσαν άλλους που είχαν μικρότερα δίκτυα από αυτούς.

Πρόσφατα, οι μαθηματικοί ανέπτυξαν νέες εξισώσεις για να δείξουν πώς το παράδοξο ήταν ακόμη πιο έντονο σε κοινωνικές ομάδες με μεγαλύτερες αποκλίσεις στον αριθμό των φίλων που έχει κάθε άτομο. Για παράδειγμα, μια ομάδα φίλων που έχει ένα άτομο που έχει δύο φίλους και έναν άλλο φίλο που έχει 100 εμφανίζει σαφώς ισχυρότερο φαινόμενο παράδοξου φιλίας από μια ομάδα φίλων 5 ατόμων, όπου ο πιο δημοφιλής φίλος έχει 10 φίλους ενώ ο λιγότερο δημοφιλής έχει 3.

Μια παραλλαγή του παραδόξου, που ονομάζεται «γενικευμένο παράδοξο φιλίας», υπερβαίνει τη δημοτικότητα, υποδηλώνοντας ότι, κατά μέσο όρο, εκτός από πιο δημοφιλείς από εμάς, οι φίλοι μας είναι επίσης πιο πλούσιοι και πιο όμορφοι. Εξάλλου, οι δημοφιλείς άνθρωποι τείνουν γενικά να είναι πιο ελκυστικοί και να έχουν περισσότερα χρήματα από εκείνους που δεν είναι δημοφιλείς. Και οι δημοφιλείς άνθρωποι προσελκύουν άλλους δημοφιλείς ανθρώπους.

Advertisment

Οι ερευνητές που γενίκευσαν το παράδοξο το 2014, διαπίστωσαν ότι το παράδοξο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε μια ποικιλία καταστάσεων και χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένης της δικής τους εργασίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους, μάλιστα, έδειξαν ότι οι συν-συγγραφείς τους είχαν περισσότερους συν-συγγραφείς, περισσότερες αναφορές και περισσότερες δημοσιεύσεις από ό,τι ο καθένας τους.

Η εξήγηση που δίνει μάλιστα το Wikipedia είναι η εξής: «Οι άνθρωποι με περισσότερους φίλους είναι πιθανότερο να είναι φίλοι σου έτσι κι αλλιώς. Αυτό συμβαίνει επειδή εξ ορισμού έχουν μεγαλύτερη τάση να κάνουν φίλους. Ένα ακόμα παράδειγμα που αφορά το Twitter: Τα άτομα που ακολουθεί κάποιος σχεδόν σίγουρα έχουν περισσότερους ακόλουθους απ’ ό,τι ο ίδιος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθούν αυτούς που είναι δημοφιλείς απ’ ότι αυτούς που δεν είναι. Συνεπώς, πάνω από το 98% των χρηστών υπόκεινται στο παράδοξο της φιλίας».

Όσο ελκυστικό κι αν φαίνεται το να είναι κανείς δημοφιλής και να έχει πολλούς φίλους με μια ξέφρενη κοινωνική ζωή, αξίζει να σκεφτούμε δύο φορές την πραγματική του αξία. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει μόνο 5 στενές σχέσεις και 132 γνωστούς ταυτόχρονα. Αυτό εγείρει το ερώτημα, είστε πραγματικά «φίλοι» με τους άλλους εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπους που νομίζετε ότι γνωρίζετε;

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/valley-girl-brain/202111/are-your-friends-richer-more-popular-and-more-attractive-you

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι
«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου
Τι μπορούμε να κάνουμε όταν ένα παιδί λέει ψέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση