,

Τι μπορεί να υποδηλώνει η επίμονη αίσθηση ανίας – Κλινική ψυχολόγος εξηγεί

Πώς να διαχειριστούμε την αίσθηση ανίας

Τι μπορεί να υποδηλώνει η επίμονη αίσθηση ανίας - Κλινική ψυχολόγος εξηγεί

Η πλήξη μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα, ανάλογα με το πώς παρουσιάζεται και πόσο επιμένει στη ζωή μας. Δεδομένης της γενικής υπερδιέγερσης της κοινωνίας μας μέσω και της τεχνολογίας, είναι πιθανό να χρειαζόμαστε περισσότερα ερεθίσματα για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον μας επειδή έχουμε συνηθίσει η προσοχή μας να αποσπάται εύκολα.

Για κάποιους, μπορεί να σημαίνει έλλειψη σύνδεσης με πράγματα που μας βοηθούν να νιώθουμε ότι έχουμε σκοπό και κίνητρο. Η βαρεμάρα μπορεί επίσης να είναι ένας μηχανισμός άμυνας που χρησιμοποιούμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από πιο δυσάρεστα, δυσφορικά συναισθήματα. Για άλλους, ένα χρόνιο έλλειμμα στην προσοχή θα μπορούσε να αποτελεί σύμπτωμα ενός μεγαλύτερου καταθλιπτικού μοτίβου.

Advertisment

Αν δεν είστε βέβαιοι για την πηγή της επίμονης ανίας σας, μπορεί να αναλύσετε τις παρακάτω πιθανές αιτίες και να αποφασίσετε ποια ή ποιες σας φαίνονται πιο κοντά στη δική σας κατάσταση. Η κατανόηση της ρίζας της επίμονης πλήξης θα σας βοηθήσει και να τη διαχειριστείτε αποτελεσματικά.

Πώς η πλήξη ενός γονέα μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά του

Η απόκριση του γονέα στην πλήξη επηρεάζει ένα παιδί περισσότερο από το αν ήταν το αίσθημα αυτό αποκλειστικά δικό του. Πώς φροντίζει κανείς τον εαυτό του κατά τη διάρκεια ή μετά την αίσθηση ανίας; Επικρίνουν τον εαυτό μας γι’ αυτό που νιώθουμε; Δυσκολευόμαστε να βρούμε το νόημα όσων έχουμε μπροστά μας; Αυτές οι αποκρίσεις μπορεί να επηρεάσουν την αυτοεκτίμησή μας και, γι’ αυτό, μπορούν να έχουν μια άμεση ή έμμεση επίδραση στην ανατροφή μας, όπως και στη σχέση με τα παιδιά μας.

Η αποσύνδεση από τα συναισθήματά μας μπορεί επίσης να δυσχεράνει τη σύνδεση με τα συναισθήματα του παιδιού μας. Οι πιθανότητες είναι πως αν μας έχει κυριεύσει εντελώς η ανία, δεν θα βιώνουμε ένα μεγάλο εύρος άλλων υγιών συναισθημάτων.

Advertisment

Από την άλλη πλευρά, η ανία μπορεί να «σπρώξει» κάποιους ανθρώπους να αναζητήσουν το νόημα στη ζωή τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη εκπλήρωση και περισσότερη ικανοποίηση. Αυτό μπορεί να έχει μια θετική συσχέτιση με την ανατροφή των παιδιών και να βελτιώσει τη σχέση με αυτά και με τους άλλους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Πώς να διαχειριστούμε την αίσθηση ανίας

Αν δούμε την βαρεμάρα ως κάτι «κακό» και «λάθος», οδηγούμαστε συχνά σε μια αντιδραστικότητα και παρορμητικότητα με στόχο απλώς να ξεφορτωθούμε όπως όπως το συναίσθημα. Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας και η αποδοχή ενός εύρους συναισθηματικών καταστάσεων μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε λιγότερη δυσφορία, όταν η πλήξη μας χτυπά την πόρτα. Αυτό μπορεί επίσης μας διευκολύνει να επεξεργαστούμε την ανία και να βγούμε ευκολότερα από αυτά παρά να κολλήσουμε.

Όταν κολλάμε εκεί, η πλήξη γίνεται εξουθενωτική. Αντιθέτως, περιεργαστείτε αυτό το συναίσθημα και την κατάσταση, ώστε να μάθετε περισσότερα για το πώς το σώμα σας λειτουργεί και τι χρειάζεστε πραγματικά εκείνες τις στιγμές. Αναρωτηθείτε:

– Πόσο διαρκεί η πλήξη;

– Ποιες σκέψεις κάνετε όταν βαριέστε;

– Σκεφτείτε κάποια στιγμή που δεν νιώθατε ανία. Πώς ήταν;

Η καταγραφή σε ημερολόγιο είναι μια άλλη σπουδαία άσκηση για να επανασυνδεθείτε ή να βρείτε νέα έμπνευση. Συνδεθείτε με όλους τους τρόπους που περνάτε το χρόνο σας αυτό τον καιρό: Τι κάνετε, με ποιον, πόσο συχνά και γιατί; Στη συνέχεια, συνδεθείτε με όλα όσα δεν κάνετε και θέλετε να κάνετε. Αρχίστε να αναζητάτε ευκαιρίες να ενσωματώνετε μικρά βήμα προς αυτά τα πράγματα.

Η καταγραφή σε ημερολόγιο μπορεί επίσης να αποδειχθεί μια χρήσιμη άσκηση για να προσφέρετε στον εαυτό σας λέξεις διαβεβαίωσης και συμπόνοιας. Χρησιμοποιήστε αυτό το χώρο για να μιλήσετε στον εαυτό σας διαφορετικά για την ανία σας και να την περιεργαστείτε υπό έναν εναλλακτικό φακό.

Η ανία θα μπορούσε να είναι μια εμφανής ευκαιρία να αναλογιστείτε πάνω στον τρόπο που ζείτε αυτό τον καιρό και για το αν αυτός ο τρόπος σας εξυπηρετεί πια. Επίσης, ίσως είναι ευκαιρία να δείτε και ποιο ρόλο παίζουν οι σχέσεις, η καριέρα και η ποιότητα των φιλιών σας. Ίσως ήρθε η στιγμή να δοκιμάσετε νέα πράγματα και να τα αφήσετε να λειτουργήσουν σε εσάς, να σας αλλάξουν.

Πηγή:

https://www.mindbodygreen.com/articles/consistent-feelings-of-boredom

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως έχετε μικροτραύματα; Πώς να τα αναγνωρίσετε και να τα θεραπεύσετε
"Τα συναισθήματα μας κινούν" | 4 τρόποι να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα αξιοποιώντας τα συναισθήματά σας
Κατανόηση και αντιμετώπιση του Burnout: Πώς να επαναφέρετε την ισορροπία στη ζωή σας
6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση