, , ,

Πώς η αίσθηση σκοπού στη ζωή επηρεάζει τη σωματική δραστηριότητα

Πρόκειται για μια «συμβιωτική σύνδεση» κατά την οποία το ένα επηρεάζεται από το άλλο.

Πώς η αίσθηση σκοπού στη ζωή επηρεάζει τη σωματική δραστηριότητα, σύμφωνα με έρευνα

Η περισσότερη άσκηση μπορεί να έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα: Πέρα από τα οφέλη για τη σωματική υγεία, μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα αίσθησης της ευτυχίας και τώρα υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της άσκησης και της εύρεσης νοήματος και σκοπού στη ζωή μας.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavioral Medicine από τους Ayse Yemiscigil, Ph.D., και Ivo Vlaev, D.Phil., πριν από λίγες μέρες, ανέδειξε τη συμβιωτική σύνδεση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και του σκοπού της ζωής – καθώς βελτιώνεται το ένα, βελτιώνεται και το άλλο.

Advertisment

Η σύνδεση ανάμεσα στο σκοπό και τη φυσική κατάσταση

Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας που διήρκεσε εννέα χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν δύο πράγματα. Πρώτον, «οι άνθρωποι με μεγαλύτερη αίσθηση του σκοπού της ζωής μπορεί να είναι πιο πιθανό να ασχοληθούν με τη σωματική δραστηριότητα», όπως αναλύουν οι Yemiscigil και Vlaev. «Ταυτόχρονα, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση του σκοπού της ζωής». Ως εκ τούτου, όσοι ένιωθαν περισσότερο συνδεδεμένοι με έναν σκοπό ήταν πιο δραστήριοι και όσοι ήταν πιο δραστήριοι ήταν πιο πιθανό να νιώθουν ότι έχουν μία αίσθηση σκοπού.

Αυτή η σύνδεση μεταξύ της αίσθησης του σκοπού και της σωματικής δραστηριότητας, η οποία χαρακτηρίζεται ως «αμφίδρομη σχέση» στο κείμενο της έρευνας, βρέθηκε συγκεκριμένα σε δείγματα ενηλίκων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Φυσικά, οι θετικές επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας στη συνολική ψυχική ευεξία είναι ήδη επαρκώς ερευνημένες. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς αυτής της μελέτης, μια μετα-ανάλυση του 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία 49 μελετών υποστηρίζουν το γεγονός ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της κατάθλιψης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ωστόσο, σε αυτή τη μελέτη, δεν εξετάστηκε η ευτυχία ή κάποιος άλλος παράγοντας: Ήταν η απλή ύπαρξη της αίσθησης του σκοπού – η οποία, όπως και η σωματική δραστηριότητα, μπορεί να μειωθεί με την ηλικία σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο σκοπός, ιδίως για πολλούς Αμερικανούς, μπορεί να συνδέεται με τους ρόλους τους οποίους λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, οπότε είναι λογικό, η γήρανση και τα πράγματα που τη συνοδεύουν, όπως η συνταξιοδότηση, να συνδέονται με την απώλεια αυτού του αισθήματος.

Advertisment

Τι σημαίνει αυτό για το καθημερινό μας πρόγραμμα;

«Καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, το ποσοστό των ηλικιωμένων ενηλίκων στον πληθυσμό αναμένεται επίσης να αυξηθεί», γράφουν οι συγγραφείς στο συμπέρασμα. «Εντούτοις, τα μεταγενέστερα στάδια της ζωής χαρακτηρίζονται από έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής και τείνουν να παρουσιάζουν μείωση σε ορισμένες πτυχές της ψυχολογικής ευημερίας, όπως η αίσθηση του σκοπού της ζωής».

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα, είναι λογικό να πούμε ότι η ενασχόληση με την αύξηση ενός από τα δύο αυτά στοιχεία στη ζωή κάποιου μπορεί να επηρεάσει θετικά το άλλο. Φυσικά, είναι πιο εύκολο να σκεφτείτε τρόπους για να διευκολύνετε την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας – τα πάντα, από το περπάτημα έως τις προπονήσεις χαμηλής έντασης και τη γιόγκα, μπορούν να είναι προσιτές ενέργειες που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Αλλά το εγχείρημα της εύρεσης σκοπού στη ζωή μας μπορεί να είναι πιο αγχωτικό και σίγουρα πιο δύσκολο. Ακολουθούν ωστόσο, ορισμένα βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βρείτε το σκοπό σας (και ίσως να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητα στην πορεία):

– Προσδιορίστε τις βασικές σας αξίες.

– Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να είναι ο εαυτός σας.

– Μετατρέψτε το φόβο σε πίστη.

– Δημιουργήστε το ιδανικό σας όραμα.

– Χαλαρώστε στο ταξίδι προς την εύρεση σκοπού.

– Αναζητήστε τη χαρά.

Μόλις αρχίσετε να βρίσκετε πράγματα που σας φέρνουν πραγματικά χαρά και ικανοποίηση, η υιοθέτηση της συνήθειας για πρωινή άσκηση θα σας φανεί μάλλον λιγότερο τρομακτική, έτσι δεν είναι;

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/how-sense-of-purpose-and-physical-activity-are-linked

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι δραστηριότητες μέσα στη μέρα ωφελούν τους ηλικιωμένους περισσότερο από την άσκηση
Η άσκηση που ανακουφίζει από τον πόνο στα γόνατα και συμβάλλει στην μακροζωία
Λίπος στο συκώτι: Ποιο είδος άσκησης και πόση ώρα χρειάζεται για να το μειώσετε
Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση