,

Οι 23 “Διαστάσεις συμβατότητας” σε μακροχρόνια ζευγάρια. Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται;

Η συμβατότητα, όπως και η αγάπη, είναι κάτι που έχει πολλές πτυχές.

Οι 23 "Διαστάσεις συμβατότητας" σε μακροχρόνια ζευγάρια. Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Personality and Individual Differences εξηγεί πώς η συμβατότητα μπορεί να είναι αυτό που κρατάει μια σχέση ενωμένη, όσο κι αν θα θέλαμε να ενδώσουμε στη διαδεδομένη φαντασίωση “τα αντίθετα έλκονται”.

Ωστόσο, το να έχετε έναν παρόμοιο σύντροφο δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταλήξετε με ένα αντίγραφο του εαυτού σας. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές Zsófia Csajbók και Peter Jonason εξηγούν ότι η συμβατότητα, όπως και η αγάπη, είναι κάτι που έχει πολλές πτυχές.

Advertisment

“Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι τα ζευγάρια τείνουν να μοιάζουν περισσότερο παρά να διαφέρουν στα περισσότερα χαρακτηριστικά”, εξηγεί η Csajbók. “Ωστόσο, το ποια είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά κατά μήκος των οποίων τα ζευγάρια μπορούν να είναι παρόμοια/συμβατά δεν έχει λάβει ακόμη μεγάλη προσοχή στην έρευνα”.

Για να καλύψουν το κενό, οι συγγραφείς προσέλκυσαν 274 ενήλικες Ιταλούς για να συμμετάσχουν σε μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα. Στην έρευνα, οι συμμετέχοντες κατέταξαν ποια από τα 153 χαρακτηριστικά (π.χ. ήθος, χιούμορ, εξυπνάδα κ.λπ.) ήταν αυτά που θα ήθελαν περισσότερο να μοιράζονται ομοιότητες με τον ερωτικό τους σύντροφο. Η ερώτηση αυτή τέθηκε στο πλαίσιο τόσο μακροχρόνιων όσο και βραχυχρόνιων σχέσεων.

“Συνήθως, όταν ρωτάμε τους ανθρώπους τι είδους σύντροφο θέλουν, λαμβάνουμε από δύο έως το πολύ δεκατέσσερις παράγοντες, ανάλογα με τις μεθόδους έρευνας που χρησιμοποιούνται”, εξήγησε ο Csajbók. “Αλλά αυτή τη φορά ήταν μια διαφορετική ερώτηση. Δεν ρωτήσαμε τι είδους σύντροφο ήθελαν. Η ερώτηση επικεντρώθηκε στη συμβατότητα της σχέσης τους και στο πόσο καλά θα λειτουργούσαν ως ζευγάρι”.

Advertisment

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ένας κατάλογος με 23 διαστάσεις συμβατότητας που κατατάχθηκαν υψηλότερα από άλλες

 1. Τρόπος ζωής
 2. Γνώμες
 3. Συναισθήματα
 4. Καταγωγή
 5. Κοινωνικότητα
 6. Ρομαντισμός
 7. Ηθική
 8. Οικογένεια
 9. Τρόφιμα
 10. Αίσθηση
 11. Τάξη
 12. Θρησκεία
 13. Συμμόρφωση
 14. Αναψυχή
 15. Εμφάνιση
 16. Εργασία
 17. Σύγκρουση
 18. Ενσυναίσθηση
 19. Χιούμορ
 20. Κατοικία
 21. Ομιλία
 22. Διάνοια
 23. Ενθουσιασμός

Οι ερευνητές αποκάλυψαν και άλλες διαστάσεις, όπως:

 1. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό συμβατότητας ήταν η ύπαρξη παρόμοιων απόψεων σε σημαντικά θέματα όπως ο σεξισμός, η άμβλωση, η θανατική ποινή και οι ρόλοι των φύλων.
 2. Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες επιθυμούσαν αυξημένη ομοιότητα σε χαρακτηριστικά σημαντικά για την ανατροφή των παιδιών.
 3. Ενώ οι άνθρωποι σε μακροχρόνιες σχέσεις ανέμεναν ομοιότητες σε χαρακτηριστικά όπως ο τρόπος ζωής, η ηθική και οι προτιμήσεις στο φαγητό, η παρόμοια διάνοια και εμφάνιση αναδείχθηκαν ως ουσιώδεις μόνο σε βραχυχρόνιες σχέσεις.
 4. Οι άνδρες προτιμούσαν να έχουν παρόμοιες δραστηριότητες και συναισθήματα, ενώ οι γυναίκες έτειναν προς συντρόφους με παρόμοιο τρόπο ζωής, απόψεις, ηθική, επίπεδα συμμόρφωσης, εμφάνιση και ενσυναίσθηση.

Αν αισθάνεστε εμπνευσμένοι για να αναζητήσετε έναν σύντροφο συμβατό με τον κατάλογο των προτεραιοτήτων σας, ο Csajbók δίνει μια απλή αλλά αποτελεσματική συμβουλή: αναζητήστε και κάντε τα πράγματα που σας αρέσουν.

“Είναι πιο πιθανό να συναντήσετε παρόμοιους και συμβατούς ανθρώπους γύρω από δραστηριότητες που κάνετε ούτως ή άλλως”, εξηγεί. “Αυτό είναι επίσης πιο επωφελές μακροπρόθεσμα, επειδή δεν χρειάζεται να αναγκάζετε τον εαυτό σας να κάνει κάτι που δεν σας αρέσει”.

Το να συχνάζετε σε μέρη που ικανοποιούν τα ενδιαφέροντά σας (όπως το γυμναστήριο, μια λέσχη βιβλίου, συναυλίες κ.λπ.) και να βρίσκετε ανθρώπους που ταιριάζουν στο μήκος κύματος σας είναι μια έξυπνη στρατηγική.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
"Διαζύγιο Ύπνου": Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει τη σχέση σας
Ψυχολόγος αποκαλύπτει 3 φράσεις που χρησιμοποιούν οι τοξικοί σύντροφοι
«Πόσο καλά με ξέρεις;» | Το παιχνίδι ερωτήσεων που θα κάνει καλό στη σχέση σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση