Η σκοτεινή πλευρά της ψυχικής ανθεκτικότητας

Ανάλογα με τον τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται την ψυχική ανθεκτικότητα, μπορεί να γίνει δίκοπο μαχαίρι.

Η σκοτεινή πλευρά της ψυχικής ανθεκτικότητας

Ανθεκτικότητα σημαίνει να μπορείς να χειρίζεσαι και να αντιμετωπίζεις δύσκολα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή. Είναι σαν να μπορείς να ανακάμψεις και να συνεχίσεις ακόμα και όταν τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα ή τρομακτικά. Αυτό το πράγμα ήταν πάντα κάτι που οι άνθρωποι θέλουν. Πολλοί έξυπνοι άνθρωποι έχουν μιλήσει για το πόσο καλό είναι, όπως ο Νίτσε που είπε ότι πράγματα που δεν σε σκοτώνουν σε κάνουν πιο δυνατό και ο Σενέκας που είπε ότι οι δύσκολες στιγμές βοηθούν να γίνει το μυαλό σου πιο δυνατό, όπως ακριβώς το πώς η άσκηση κάνει το σώμα σου πιο δυνατό.

Μερικές φορές, όταν σκεφτόμαστε να είμαστε ψυχικά δυνατοί, μπορεί να είναι και καλό και κακό. Μπορεί να είναι καλό γιατί μας βοηθά να χειριζόμαστε δύσκολες καταστάσεις, αλλά μπορεί επίσης να είναι κακό γιατί μπορεί να μας κάνει να αγνοήσουμε τα συναισθήματά μας ή να μην ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε. Αυτό μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο το πώς νιώθουμε μέσα μας, αλλά και το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους ανθρώπους και πώς λειτουργεί η κοινωνία μας. Το να είσαι ψυχικά σκληρός σημαίνει ότι μπορείς να συνεχίσεις ακόμα και όταν τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να σας κάνει να συνεχίσετε να προσπαθείτε ακόμα κι όταν δεν έχει νόημα ή δεν σας βοηθάει. Μερικές φορές, όταν προσπαθείτε πολύ σκληρά να κάνετε κάτι που είναι αδύνατο ή πολύ δύσκολο, μπορεί πραγματικά να είναι κακό για εσάς.

Advertisment

Οι άνθρωποι μπορεί να πουν ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε να πετύχουμε, όπως και στο πόσο ψηλά μπορούμε να πηδήξουμε. Διανοητική ανθεκτικότητα σημαίνει να είσαι δυνατός και να μην τα παρατάς εύκολα. Αλλά μερικές φορές, αν είστε πολύ ανθεκτικοί, μπορεί να έχετε μη ρεαλιστικές ελπίδες και να ξοδέψετε πολύ χρόνο και ενέργεια σε πράγματα που μπορεί να μην λειτουργούν. Μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθάνεστε υπερβολικά σίγουροι και αισιόδοξοι, ακόμα κι όταν δεν υπάρχει καλός λόγος να είστε. Μερικές φορές, οι άνθρωποι προσπαθούν να είναι θετικοί όλη την ώρα, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι επιβλαβές. Μερικές φορές, όταν προσπαθούμε να είμαστε πραγματικά θετικοί όλη την ώρα, μπορεί να ξεχνάμε τα πράγματα που μας κάνουν να λυπόμαστε, να ανησυχούμε ή να στρεσόμαστε.

Διώχνουμε αυτά τα συναισθήματα και λέμε στον εαυτό μας ότι πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στα καλά πράγματα στη ζωή. Ο πόνος, το άγχος και το αίσθημα δυσφορίας είναι απλώς συναισθήματα που πρέπει να απαλλαγούμε με κάποιο τρόπο, χωρίς να τα σκεφτόμαστε πραγματικά. Όταν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να είμαστε ήρεμοι και χαρούμενοι είναι αυτό που πρέπει να νιώθουμε πάντα, φαίνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με εμάς αν νιώθουμε άγχος ή δυστυχία. Το κάνει να φαίνεται ότι φταίμε εμείς αν νιώθουμε έτσι. Αλλά όταν προσπαθούμε να κάνουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους να είναι χαρούμενοι όλη την ώρα, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μας κάνει να κρύβουμε ή να αγνοούμε τα αληθινά μας συναισθήματα και τα σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για να παραμείνουμε υγιείς και ευτυχισμένοι. Μια αναδρομή που δεν είναι αληθινή ή δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί.

Ανθεκτικότητα σημαίνει να μπορείς να ανακάμψεις και να επιστρέψεις όπως ήταν τα πράγματα πριν. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο ή ακόμα και αδύνατο να επιστρέψουμε στο πώς ήταν τα πράγματα. Όταν πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να κάνουμε τα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο, δεν συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορούμε να επιλέξουμε. Ένας καλύτερος τρόπος σκέψης είναι να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε ότι τα πράγματα αλλάζουν πάντα και αυτό είναι εντάξει. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει ή να τελειώσει κάτι. Εξαιρετική ψυχική σκληρότητα σημαίνει να είσαι πραγματικά δυνατός στο μυαλό σου.

Advertisment

Μερικές φορές, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμη για να είναι κακοί με τους άλλους και τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα που δεν είναι τόσο δυνατοί όσο αυτοί. Το να αποκαλείς κάποιον «δυνατό» μπορεί να είναι ένα κομπλιμέντο, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει ότι δεν θέλεις να τον δεις να υποφέρει επειδή σε κάνει να νιώθεις άβολα. Μπορεί να είναι σαν να λες: «Ξέρεις τι να κάνεις, μη με ενοχλείς». Όταν συμβαίνουν άσχημα πράγματα, είναι σημαντικό να νοιάζεστε και να αναλαμβάνετε δράση. Αν δεν μας ενδιαφέρει ή δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό, μπορεί να κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Η ανθεκτικότητα μπορεί μερικές φορές να μας κάνει να δεχόμαστε τα κακά πράγματα πολύ εύκολα. Μερικές φορές, όταν ακούμε πολλά άσχημα νέα και βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να είσαι ενήλικας, μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να κατανοήσουμε και να νοιαζόμαστε για τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι θέλουμε να τα παρατήσουμε, να εκνευριζόμαστε, απλώς να ανεχόμαστε πράγματα ή να μην νοιαζόμαστε καθόλου. Το να είσαι ψυχικά σκληρός σημαίνει ότι μπορείς να παίρνεις αποφάσεις και να είσαι ισχυρός κριτής. Μερικές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το να μπορείς να ανακάμψεις γρήγορα από τις προκλήσεις είναι ο μόνος τρόπος να είσαι δυνατός. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια!

Είναι εντάξει να αφιερώσεις το χρόνο σου και δεν σημαίνει ότι δεν είσαι δυνατός αν χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστείς. Η ανθεκτικότητα δεν είναι να επιδεικνύεσαι στους άλλους ή να νιώθεις αποτυχημένος. Είναι να βρεις τον δικό σου τρόπο να χειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις. Μερικές φορές τα πράγματα στη ζωή αλλάζουν, και ακόμα κι αν ξέρουμε ότι πρόκειται να συμβούν, μας παίρνει λίγο χρόνο για να τα συνηθίσουμε.
download

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.
Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση