,

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ακρόαση της αγαπημένης μας μουσικής μπορεί να μειώσει τον πόνο

Η μουσική περιγράφεται συχνά ως "το φάρμακο της ψυχής".

Νέα έρευνα δείχνει ότι η ακρόαση της αγαπημένης μας μουσικής μπορεί να μειώσει τον πόνο

Η μουσική περιγράφεται συχνά ως “το φάρμακο της ψυχής”. Διαχρονικά, οι σχετικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει αυτή την ιδέα και έχουν πράγματι δείξει ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τον πόνο. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι η μουσική αποτελεί αποτελεσματικό συμπλήρωμα των θεραπειών που βασίζονται σε οπιοειδή για τον χρόνιο πόνο (Chai et al., 2017).

Ωστόσο, οι μηχανισμοί με τους οποίους η μουσική βοηθά στην ανακούφιση του πόνου δεν είναι σαφείς. Επίσης, δεν είναι σαφές αν ορισμένα είδη μουσικής είναι πιο αποτελεσματικά από άλλα.

Advertisment

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το είδος της μουσικής που είναι πιο αποτελεσματικό για τον πόνο εξαρτάται από τον ακροατή και έχει να κάνει περισσότερο με τις προσωπικές του προτιμήσεις και το ιστορικό του παρά με κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της μουσικής. Έχει προταθεί ότι η αγαπημένη μουσική ενός ατόμου μπορεί να πυροδοτήσει συναισθηματικά πλούσιες αναμνήσεις που, με τη σειρά τους, μπορούν να λειτουργήσουν για την καταπολέμηση δυσάρεστων συναισθημάτων και συγκινήσεων, συμπεριλαμβανομένου του σωματικού πόνου.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος αυτού του μήνα του Frontiers in Pain Research διερεύνησε κατά πόσον υπάρχουν συγκεκριμένα συναισθηματικά θέματα στη μουσική, που οι άνθρωποι τα βρίσκουν αποτελεσματικά για την ανακούφιση από τον πόνο.

Στη μελέτη του Darius Valevicius και των συνεργατών του στο Πανεπιστήμιο McGill, οι συμμετέχοντες άκουσαν χαλαρωτική (αλλά άγνωστη) μουσική καθώς και τμήματα από τα αγαπημένα τραγούδια που είχαν επιλέξει οι ίδιοι. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε χρόνιο πόνο ούτε χρησιμοποιούσε τακτικά αναλγητικά. Για να προκαλέσουν οξύ πόνο στο εργαστήριο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν θερμικό αισθητήρα επαφής για να διεγείρουν διάφορα σημεία των συμμετεχόντων, εφαρμόζοντας θερμοκρασία περίπου 120 βαθμών Φαρενάιτ για έως και 10 δευτερόλεπτα.

Advertisment

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τον πόνο τους τόσο σε μια κλίμακα έντασης πόνου όσο και σε μια κλίμακα δυσάρεστου πόνου, ενώ άκουγαν τα αγαπημένα τους τραγούδια, ενώ άκουγαν άγνωστη χαλαρωτική μουσική, ενώ άκουγαν ανακατεμένες εκδόσεις αυτών ή στην απόλυτη σιωπή.

Δεν είναι όλες οι μουσικές εξίσου αποτελεσματικές στη μείωση του πόνου

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μόνο η αγαπημένη μουσική των συμμετεχόντων είχε αξιοσημείωτη επίδραση στη μείωση της έντασης του πόνου και της δυσφορίας σε σύγκριση με τη συνθήκη σιωπής. Ούτε η άγνωστη χαλαρωτική μουσική, ούτε οι ανακατεμένες εκδόσεις της αγαπημένης τους μουσικής είχαν αυτό το αποτέλεσμα.

Το παρακάτω σχήμα δείχνει αυτά τα αποτελέσματα τόσο στην κλίμακα έντασης του πόνου (αριστερά) όσο και στην κλίμακα δυσφορίας (δεξιά), οι οποίες κυμαίνονται από 0% έως 100%. Οι χαμηλότερες μπάρες υποδηλώνουν λιγότερο πόνο.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τμήματα μουσικής με βάση διάφορες ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον παρήγαγαν τη λεγόμενη “μουσική ανατριχίλα”. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βίωση ρίγους σχετιζόταν με ισχυρότερη αναλγητική δράση, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ρίγος μπορεί να αποτελεί μέρος του μηχανισμού.

Επιπλέον, μια θεματική ανάλυση των συνεντεύξεων με τους συμμετέχοντες αποκάλυψε τέσσερις κοινές κατηγορίες συναισθηματικών θεμάτων που οι συμμετέχοντες συσχετίστηκαν κινητικά με τις αναλγητικές επιδράσεις της μουσικής: συγκινητική, ηρεμιστική, ενεργή και χαρούμενη.

Τα ευρήματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, αλλά πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά. Για παράδειγμα, η μελέτη δείχνει πώς η ακρόαση της αγαπημένης σας μουσικής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με την αίσθηση ενός καυτού αντικειμένου στο δέρμα σας.

Θα επεκταθούν αυτά τα αποτελέσματα και σε άλλους τύπους πόνου ή σε άλλα πλαίσια εκτός του ελεγχόμενου εργαστηριακού περιβάλλοντος; Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να εντοπιστούν οι νευρωνικοί μηχανισμοί των αναλγητικών επιδράσεων της μουσικής και πώς αυτές μπορεί να εκδηλώνονται σε διαφορετικά πλαίσια.

Nicolas Davidenko, Ph.D.,

Πηγές:

Chai, P. R., Carreiro, S., Ranney, M. L., Karanam, K., Ahtisaari, M., Edwards, R., … & Boyer, E. W. (2017). Music as an adjunct to opioid-based analgesia. Journal of Medical Toxicology, 13, 249-254

Valevicius, D. J., Lopez, A. L., Diushekeeva, A., Lee, A., & Roy, M. Emotional responses to favorite and relaxing music predict music-induced hypoalgesia. Frontiers in Pain Research, 4, 1210572.

https://en.wikipedia.org/wiki/Frisson

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση