Μελάσα: Πώς τρώγεται, πώς επιδρά στον αιματοκρίτη και ποιες είναι οι παρενέργειές της

Η μελάσα είναι πλούσια σε σίδηρο και ενισχύει τον αιματοκρίτη αλλά την ίδια στιγμή έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η μελάσα, αυτό το πυκνό, γλυκό σιρόπι που είναι γνωστό για την ευχάριστη γεύση του και τις θρεπτικές του ιδιότητες, συχνά προκαλεί αντιφατικές αντιδράσεις στη δημόσια συνείδηση. Ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι ένας “υγιεινός” γλυκαντικός παράγοντας που μπορεί να βελτιώσει τον αιματοκρίτη και να προσφέρει άλλα οφέλη για την υγεία, δεν είναι λιγοστοί εκείνοι που ανησυχούν για τις πιθανές παρενέργειες. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε την ιστορία, τις χρήσεις και τις επιδράσεις της μελάσσας στον ανθρώπινο οργανισμό, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επίδρασή της στον αιματοκρίτη και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει. Έτσι, τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι αντίπαλοι της μελάσσας θα έχουν την ευκαιρία να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες και να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές.

Γιατί θεωρείται υγιεινή;

Η μελάσσα θεωρείται υγιεινή για διάφορους λόγους, και πολλές φορές προτιμάται ως εναλλακτικός γλυκαντικός παράγοντας σε σχέση με την λευκή ζάχαρη ή τα συνθετικά γλυκαντικά. Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους:

Advertisment

Θρεπτικά Στοιχεία

Η μελάσσα είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία όπως σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορος, μαγνήσιο και κάλιο. Αυτά τα μεταλλικά στοιχεία παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες βιοχημικές διαδικασίες του οργανισμού.

Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες

Περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες και φαινόλες, που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες.

Επίδραση στον Αιματοκρίτη

Η περιεκτικότητα της μελάσας σε σίδηρο την καθιστά μια καλή επιλογή για την αύξηση των επιπέδων του αιματοκρίτη, ιδιαίτερα για άτομα που πάσχουν από αναιμία.

Advertisment

Διατροφική Ισορροπία

Επειδή προέρχεται από την προεξέλιξη της ζάχαρης, διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία που χάνονται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας της λευκής ζάχαρης.

Πώς τρώγεται η Μελάσα;

Η μελάσσα είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μαγειρικές εφαρμογές. Ανάλογα με την προτίμηση και την διατροφική ανάγκη, μπορεί να καταναλωθεί με τους παρακάτω τρόπους:

Σε Ροφήματα
Μπορεί να προστεθεί σε ζεστά ή κρύα ροφήματα όπως τσάι, καφές ή χυμοί. Δίνει μια ιδιαίτερη γεύση και χρώμα.

Ως Γλυκαντικός Παράγοντας
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική επιλογή για ζάχαρη σε διάφορες συνταγές όπως κέικ, μπισκότα και άλλα γλυκά.

Σε Σάλτσες και Μαρινάδες
Προσφέρει μια γλυκόξινη νότα σε σάλτσες και μαρινάδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κρέας, ψάρια ή λαχανικά.

Σε Πρωινά
Είναι δημοφιλές συστατικό σε smoothies, γιαούρτια ή ως επικάλυψη σε βρώμη ή δημητριακά.

Σε Διαιτητικά Συμπληρώματα
Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να καταναλώνουν μικρές ποσότητες μελάσσας αναμεμιγμένες με νερό ως διαιτητικό συμπλήρωμα, ειδικά για τη βελτίωση των επιπέδων αιματοκρίτη.

Σε Ζυμαρικά ή Ψωμί
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει χρώμα και γεύση σε χειροποίητα ζυμαρικά ή ψωμί.

Παρενέργειες της μελάσας

Η μελάσσα είναι ουσιαστικά μια άλλη μορφή ζάχαρης, πιο υγιεινή μεν αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρείται ως μια συνολικά υγιεινή τροφή. Ας δούμε παρακάτω τις παρενέργειές της.

Γαστρεντερικά Προβλήματα

Η μελάσσα είναι πλούσια σε ίνες και μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή δυσκοιλιότητα σε μεγάλες ποσότητες.

Αύξηση των Επιπέδων Σακχάρου στο Αίμα

Η μελάσσα, παρόλο που είναι λιγότερο επεξεργασμένη από άλλες πηγές σακχάρων όπως η λευκή ζάχαρη, εντούτοις περιέχει σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη. Κατά την κατανάλωση, αυτά τα σακχαρίδια αποσπώνται και αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το παγκρέας στην παραγωγή ινσουλίνης, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Σε ανθρώπους που έχουν διαβήτη ή είναι επιρρεπείς σε υπεργλυκαιμία, αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα.

Είναι επίσης δυνατόν να παρατηρηθούν μεγαλύτερες διακυμάνσεις στα επίπεδα γλυκόζης αν η μελάσσα καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή συνδυάζεται με άλλες πηγές υψηλών σακχάρων. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα του σώματος να ρυθμίσει τη γλυκόζη, οδηγώντας σε πιθανές επιπλοκές όπως υπεργλυκαιμικά επεισόδια.

Αλλεργίες

Είναι σπάνιο, αλλά κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στη μελάσσα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εξάνθημα, δύσπνοια ή ακόμη και αναφυλαξία.

Υψηλή Περιεκτικότητα σε Θερμίδες

Η μελάσσα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους αν καταναλώνεται υπερβολικά.

Δραστικά Στοιχεία

Μερικές μορφές μελάσσας περιέχουν δραστικά μεταλλικά στοιχεία όπως ο χαλκός, ο οποίος μπορεί να είναι τοξικός σε υψηλές ποσότητες.

Αλληλεπιδράσεις με Φάρμακα

Αν καταναλώνετε φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα ζάχαρης στο αίμα ή την πίεση, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε μελάσσα στη διατροφή σας.

Πηγές:

  • “Health effects of dietary fructose”, American Journal of Clinical Nutrition, link
  • “Molasses as a source of trace elements in human nutrition”, Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, link
  • “Potential Allergenicity of Refined Vegetable Oils”, Food and Chemical Toxicology, link
  • “Nutritional profile of molasses”, Journal of Food Science and Technology, link
  • “Iron and The Female Athlete: A Review of Dietary Treatment Methods”, Journal of the International Society of Sports Nutrition, link
  • “The Benefits and Risks of Consuming Brewed Tea: Beware of Toxic Element Contamination”, Journal of Toxicology, link

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τροφική δηλητηρίαση: Μικροβιολόγος εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε
Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και «υπόσχεται» αναγέννηση των νεύρων
Μικροβιολόγος αποκαλύπτει τι δεν τρώει ποτέ για να αποφύγει την τροφική δηλητηρίαση
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση