,

Όταν γίνεσαι δεδομένος σε μια σχέση | Πώς το καταλαβαίνουμε και τι κάνουμε για να το αλλάξουμε

Το να θεωρείσαι δεδομένος είναι ύπουλο. Αν δεν πατήσεις πόδι, το μοτίβο θα συνεχιστεί.

Όταν γίνεσαι δεδομένος σε μια σχέση | Πώς το καταλαβαίνουμε και τι κάνουμε για να το αλλάξουμε

Σε μια σχέση, είτε είναι φιλική, ερωτική ή εργασιακή, είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια σχετική αίσθηση συνήθειας ανάμεσα στα άτομα. Ωστόσο, όταν κάποιος αρχίζει να νιώθει ότι θεωρείται δεδομένος, μπορεί να είναι ανησυχητικό και να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση.

Το να θεωρείσαι δεδομένος είναι ύπουλο. Συνήθως ξεκινάει σταδιακά, οπότε δεν είναι εύκολο να το εντοπίσεις στην αρχή, και αν δεν πατήσεις πόδι, το μοτίβο θα συνεχιστεί. Αλλά μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβετε τι να κάνετε όταν βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση, και αυτό μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ευτυχία σας.

Advertisment

Τι ακριβώς σημαίνει το να σας θεωρούν δεδομένο; “Το να θεωρείς κάποιον δεδομένο είναι όταν περιμένεις ένα άτομο να είναι εκεί, αλλά δεν εκτιμάς το ρόλο του στη ζωή σου“, λέει η Samantha Ettus, ειδική σε θέματα εργασίας/ζωής και συγγραφέας του βιβλίου The Pie Life: A Guilt-Free Recipe for Success and Satisfaction.

“Αν αισθάνεστε ότι σας θεωρούν δεδομένους, είναι πιθανότατα επειδή δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε”.

Σημάδια ότι σας θεωρούν δεδομένους

Μείωση της προσοχής: Μια σημαντική ένδειξη είναι όταν ο σύντροφος σας σταματά να δίνει την απαιτούμενη προσοχή και χρόνο στη σχέση.

Advertisment

Μείωση της επικοινωνίας: Η έλλειψη επικοινωνίας είναι επίσης ανησυχητική. Αν ο σύντροφος αποφεύγει τις συζητήσεις και τις ανάγκες για κάθε μορφή επικοινωνίας, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι.

Απουσία αφοσίωσης: Ο σύντροφος μπορεί να φαίνεται αποσυνδεδεμένος απέναντί σας, αφήνοντας σας να νιώθετε πως σας αγνοεί.

Πώς να το καταλάβετε και να διαχειριστείτε τον εαυτό σας

Επικοινωνήστε ανοικτά: Αντί να κρατάτε τα συναισθήματά σας μυστικά, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε ανοικτά με τον σύντροφό σας. Εξηγήστε πώς νιώθετε και τι αναμένετε από τη σχέση.

Θέστε όρια: Θέστε όρια σχετικά με το πώς θέλετε να σας αντιμετωπίζουν στη σχέση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε το δικαίωμά σας σε σεβασμό και προσοχή.

Δώστε αξία στον εαυτό σας: Το πιο σημαντικό είναι να θυμάστε την αξία σας. Μην επιτρέπετε στον εαυτό σας να νιώθει ότι είναι δεδομένος. Εστιάστε στην προσωπική σας ανάπτυξη και ευημερία.

Συνοψίζοντας, να θυμάστε ότι η αυταξία σας είναι σημαντική. Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στον σεβασμό, την επικοινωνία και την αξιοπρέπεια.

Πηγές:

Psychology Today – “Feeling Taken for Granted? 8 Ways to Change That” (https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-happiness-project/201308/feeling-taken-granted-8-ways-change)

Healthline – “How to Stop Feeling Taken for Granted in Your Relationship” (https://www.healthline.com/health/feeling-taken-for-granted-in-a-relationship)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση