Ολιστικός ιατρός και ολιστική ιατρική: Τι είναι και πώς θα βρείτε τον σωστό για εσάς

Η ολιστική ιατρική είναι μια διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της υγείας που λαμβάνει υπόψη ολόκληρο το άτομο – το σώμα, το μυαλό, το πνεύμα και

Ολιστικός ιατρός και ολιστική ιατρική: Τι είναι και πώς θα βρείτε τον σωστό για εσάς

Η ολιστική ιατρική είναι μια διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της υγείας που λαμβάνει υπόψη ολόκληρο το άτομο – το σώμα, το μυαλό, το πνεύμα και τα συναισθήματα – στην προσπάθεια για βέλτιστη υγεία και ευεξία. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της ολιστικής ιατρικής, μπορεί κανείς να επιτύχει τη βέλτιστη υγεία αποκτώντας την κατάλληλη ισορροπία στη ζωή.

Ο ολιστικός γιατρός επιδιώκει να αποκαλύψει τα υποκείμενα αίτια της ασθένειας αντί να αντιμετωπίζει απλώς τα συμπτώματα.

Advertisment

Η αρχή της ολιστικής υγείας περιλαμβάνει επίσης τη θεώρηση του σώματος ως ένα διασυνδεδεμένο σύστημα. Οι θεραπείες στοχεύουν στη θεραπεία ολόκληρου του ατόμου και όχι μόνο των σωματικών συμπτωμάτων της ασθένειας. Αυτό περιλαμβάνει μια ποικιλία συμβατικών και εναλλακτικών μεθόδων και θεραπειών.

Τα οφέλη της ολιστικής θεραπείας επεκτείνονται πέρα από τη σωματική υγεία. Περιλαμβάνουν επίσης τη διανοητική διαύγεια, τη συναισθηματική ισορροπία και την πνευματική ευημερία.

Τι είναι ο ολιστικός γιατρός

Ο ολιστικός γιατρός είναι ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης που λειτουργεί με βάση την ολιστική φιλοσοφία. Θεωρεί τις σωματικές και ψυχικές πτυχές της ζωής ως στενά συνδεδεμένες και εξίσου σημαντικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία. Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς γιατρούς, οι ολιστικοί γιατροί αφιερώνουν χρόνο στην αποκάλυψη των ριζών των προβλημάτων υγείας για να παρέχουν ολοκληρωμένη θεραπεία.

Advertisment

Στις ΗΠΑ υπάρχουν διάφοροι τύποι ολιστικών γιατρών. Ορισμένοι είναι ιατροί (MDs) ή ιατροί οστεοπαθητικής (DOs) που έχουν πρόσθετη εκπαίδευση στην ολιστική ιατρική. Άλλοι είναι φυσικοπαθητικοί, χειροπράκτες ή επαγγελματίες της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, οι οποίοι προσεγγίζουν την υγειονομική περίθαλψη από μια ολιστική οπτική γωνία.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν υπάρχει ρύθμιση ή πλαίσιο το οποίο να αναγνωρίζει αυτόν τον τόσο σημαντικό κλάδο προσέγγισης παρόλο που ο Ιπποκράτης, πατέρας της Ιατρικής θεωρείται και ο πρώτο ολιστικός ιατρός. Διαβάστε: Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Ένα καλό παράδειγμα εδώ είναι η θεραπεία του χρόνιου πόνου, όπου ένας ολιστικός γιατρός θα εξετάσει τους παράγοντες του τρόπου ζωής, θα αξιολογήσει τη συναισθηματική ευημερία του ασθενούς και θα εξετάσει διατροφικές πτυχές, παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες.

Εύρεση του κατάλληλου ολιστικού γιατρού

Η εύρεση του σωστού ολιστικού γιατρού προϋποθέτει κάποια έρευνα. Κάποιος μπορεί να ξεκινήσει ψάχνοντας σε διαδικτυακούς καταλόγους ολιστικών επαγγελματιών. Οι αξιολογήσεις των ασθενών μπορούν επίσης να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία και την προσέγγιση ενός επαγγελματία στη θεραπεία.

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε τα διαπιστευτήρια, τη φιλοσοφία και τις ειδικότητες του γιατρού. Διαφορετικοί γιατροί μπορεί να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στη φροντίδα, οπότε είναι σημαντικό να βρείτε έναν επαγγελματία που να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και τις προσδοκίες σας. Οι συστάσεις από αξιόπιστες πηγές, όπως η οικογένεια και οι φίλοι, μπορούν επίσης να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες.

Συμπλήρωση της παραδοσιακής υγειονομικής περίθαλψης με την ολιστική ιατρική

Η ολιστική ιατρική δεν απορρίπτει τη συμβατική ιατρική. Αντίθετα, επιδιώκει να συμπληρώσει και να διευρύνει την κατανόηση της υγείας, συχνά δουλεύοντας παράλληλα με τις παραδοσιακές μεθόδους. Ένας ολιστικός γιατρός και ένας γιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης μπορούν να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι η φροντίδα του ασθενούς είναι ολοκληρωμένη και καλύπτει όλες τις ανάγκες υγείας.

Η ολιστική ιατρική μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων ή στη βελτίωση της γενικής ευεξίας. Για παράδειγμα, ένα άτομο με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να ωφεληθεί από το συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής με γιόγκα, διατροφική συμβουλευτική και θεραπεία ενσυνειδητότητας.

Η επιστήμη πίσω από την ολιστική ιατρική

Η ολιστική ιατρική δεν αφορά μόνο τη διαίσθηση και τη φιλοσοφία. Έχει επίσης τις ρίζες της στην επιστήμη. Η έρευνα έχει δείξει ότι πρακτικές όπως η ενσυνειδητότητα μπορούν να μειώσουν το στρες, ότι ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει τον πόνο και ότι ορισμένα βότανα έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

Η ολιστική ιατρική υιοθετεί μια ολοκληρωμένη θεώρηση της υγείας. Αναγνωρίζει ότι η σωματική υγεία είναι αλληλένδετη με τη συναισθηματική υγεία και ότι και οι δύο συνδέονται με την πνευματική ευημερία. Είναι ένας τομέας που εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, με συνεχή έρευνα που εξερευνά νέες θεραπείες και βελτιώνει τις υπάρχουσες.

Στον κόσμο της ιατρικής, η ολιστική προσέγγιση ανοίγει νέους δρόμους προς την υγεία και την ευεξία. Όπως είδαμε, αυτή η φιλοσοφία θεωρεί τον άνθρωπο ως ένα συνολικό ον, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα. Αναγνωρίζει τη σημασία της πρόληψης και της ισορροπίας, καθώς και τη δύναμη της αυτογνωσίας και της προσαρμογής.

Καθώς προχωράτε στην αναζήτηση του σωστού ολιστικού γιατρού για εσάς, θυμηθείτε πάντα ότι η υγεία σας είναι πολύτιμο δώρο και ευθύνη σας.

Διαβάστε επίσης: Ολιστική Ιατρική: Τι είναι και γιατί εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο;

Πηγές:

  • https://www.ama-assn.org/
  • https://www.who.int/
  • https://www.nccih.nih.gov/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση