, ,

Επιστήμονες δημιουργούν νέα φάρμακα που θα επεκτείνουν την διάρκεια ζωής των σκύλων!

Όσοι έχουν συντροφιά με σκύλους ξέρουν πόσο σκληρό είναι να τους χάσουν. Αυτός ο φόβος αποτρέπει μερικούς από το να υιοθετήσουν έναν σκύλο. Προσπαθώντας

Επιστήμονες δημιουργούν νέα φάρμακα που θα επεκτείνουν την διάρκεια ζωής των σκύλων!

Όσοι έχουν συντροφιά με σκύλους ξέρουν πόσο σκληρό είναι να τους χάσουν. Αυτός ο φόβος αποτρέπει μερικούς από το να υιοθετήσουν έναν σκύλο. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, επιστήμονες εργάζονται στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα μπορούσαν να επεκτείνουν την διάρκεια ζωής των σκύλων, κρατώντας τους υγιείς καθώς μεγαλώνουν.

Ένα από αυτά τα φάρμακα, με τον κωδικό LOY-001 από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Loyal, αφορά κυρίως μεγάλες φυλές σκύλων και πρόσφατα υπερπέρασε ένα σημαντικό ρυθμιστικό εμπόδιο. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διαπίστωσε ότι τα δεδομένα της εταιρείας «δείχνουν επαρκώς την προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα». Το φάρμακο στοχεύει στη μείωση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης IGF-1, η οποία φαίνεται να μειώνει τη διάρκεια ζωής των μεγαλύτερων φυλών σκύλων.

Advertisment

Εάν η FDA εγκρίνει τα δεδομένα παραγωγής και ασφαλείας, το LOY-001 μπορεί να λάβει «διευρυμένη υπό όρους έγκριση» μέχρι το 2026, πράγμα που θα επιτρέψει τη διάθεσή του στην αγορά ακόμη και χωρίς την ολοκλήρωση μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής.

Η ιδρύτρια και CEO της Loyal, Σελίν Χάλιουα, δήλωσε ότι ο στόχος του φαρμάκου είναι να παρατείνει τη ζωή των σκύλων κατά τουλάχιστον έναν χρόνο, ελπίζοντας να καθυστερήσουν τη γήρανση και να κρατήσουν το κατοικίδιο υγιές για περισσότερο χρόνο.

Η Loyal εργάζεται επίσης σε άλλο υποψήφιο φάρμακο, το LOY-002, και διεξάγει μια κλινική δοκιμή για αυτό. Παράλληλα, το Dog Aging Project συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον σε κλινικές δοκιμές της ραπαμυκίνης σε σκύλους, ένα φάρμακο που έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στα ποντίκια.

Advertisment

Ωστόσο, οι «New York Times» επισημαίνουν κάποια ηθικά ζητήματα. Η δρ Αν Κουέιν, ειδικός στην κτηνιατρική δεοντολογία, αναρωτιέται εάν θα έχουμε τους πόρους και την αφοσίωση να προσφέρουμε στους σκύλους τις ζωές που αξίζουν αν ζουν περισσότερο και τι θα συμβεί αν οι σκύλοι ζουν περισσότερο από τους ιδιοκτήτες τους.

Επιπλέον, τονίζει ότι η βελτίωση των πρακτικών εκτροφής και η επέκταση της πρόσβασης στην βασική κτηνιατρική φροντίδα είναι σημαντικές για την ευημερία των σκύλων.

Τέλος, αξίζει να θυμόμαστε ότι στην Ελλάδα, χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά αναζητούν ένα σπίτι για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Πέρα από την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την παράταση της ζωής των σκύλων, η έρευνα επικεντρώνεται επίσης στην κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και την διάρκεια ζωής τους. Αυτό περιλαμβάνει την μελέτη γονιδιακών παραλλαγών, περιβαλλοντικών συνθηκών, και του τρόπου ζωής.

Σημαντικό είναι επίσης να εξετάζεται η σχέση των ζώων με τους ανθρώπους και πως αυτή επηρεάζει την ψυχολογία και την υγεία τους. Η σωστή φροντίδα, η αγάπη και η προσοχή είναι κρίσιμα στοιχεία για την ευημερία των κατοικίδιων ζώων.

Επιπρόσθετα, η επιστήμη εξελίσσεται στην κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα σκυλιά και πώς να τις αντιμετωπίσουν με κατάλληλες θεραπείες και προληπτικές προσεγγίσεις. Η εργασία αυτή δεν αφορά μόνο την επέκταση της διάρκειας ζωής, αλλά και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των σκύλων.

Τέλος, είναι θεμελιώδες να σημειωθεί ότι η ηθική και η δεοντολογία παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την έρευνα. Πρέπει να εξισορροπήσουμε τις προσπάθειες για επιμήκυνση της ζωής με την υποχρέωση να προσφέρουμε στα ζώα μας μια ζωή γεμάτη αγάπη, φροντίδα και ποιότητα. Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτόμαστε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της επέκτασης της ζωής των κατοικίδιων ζώων, όπως τις ανάγκες τους για φροντίδα και τις δυνητικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διάταση και στροφή στομάχου στο σκύλο: Τι είναι και οι ενδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης
7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση