, , ,

Πώς αντιμετωπίζουν το άγχος τα δύο φύλα | Οι άντρες «χώνονται στη σπηλιά τους», οι γυναίκες συζητούν

Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το άγχος. Οι άντρες αποτραβιούνται και κλείνονται στον

Πώς αντιμετωπίζουν το άγχος τα δύο φύλα | Οι άντρες χώνονται στη σπηλιά τους, οι γυναίκες συζητούν

Μια από τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το άγχος. Οι άντρες αποτραβιούνται και κλείνονται στον εαυτό τους, ενώ οι γυναίκες πλημμυρίζουν από συναισθήματα, τα οποία θέλουν οπωσδήποτε να εκφράσουν. Εκείνη την ώρα, μια γυναίκα και ένας άντρας χρειάζονται διαφορετικά πράγματα για να ηρεμήσουν.

Εκείνος αισθάνεται καλύτερα αν λύσει τα προβλήματά του, ενώ εκείνη θα αισθανθεί καλύτερα αν συζητήσει για τα προβλήματά της. Αν δεν κατανοήσουμε και αποδεχτούμε αυτές τις διαφορές, θα έχουμε περιττές συγκρούσεις στις σχέσεις μας. Ας δούμε ένα συνηθισμένο παράδειγμα.

Advertisment

Όταν ο Τομ γυρνά σπίτι, θέλει να χαλαρώσει και να ηρεμήσει διαβάζοντας ήσυχα την εφημερίδα του. Είναι αγχωμένος από τα άλυτα προβλήματα της ημέρας και ανακουφίζεται παραμερίζοντάς τα και ξεχνώντας τα. Η γυναίκα του, η Μαίρη, θέλει και εκείνη να χαλαρώσει ύστερα από μια δύσκολη μέρα. Εκείνη, όμως, θα ανακουφιστεί μόνο συζητώντας για τα προβλήματά της. Η ένταση, που σιγά σιγά δημιουργείται ανάμεσά τους, σταδιακά μετατρέπεται σε επιθετικότητα κι εχθρότητα.

Ο Τομ σκέφτεται ότι η Μαίρη μιλάει πολύ, ενώ η Μαίρη αισθάνεται ότι ο Τομ την αγνοεί. Αν ο Τομ και η Μαίρη δεν καταλάβουν τις διαφορές τους, θα απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο ο ένας από τον άλλο

Ίσως αναγνωρίζετε την παραπάνω σκηνή, καθώς είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι άντρες και οι γυναίκες συγκρούονται. Αυτό το πρόβλημα δεν το έχουν μόνο ο Τομ και η Μαίρη. Υπάρχει σχεδόν σε όλες τις σχέσεις.

Advertisment

Η λύση του προβλήματος δεν εξαρτάται από το πόσο πολύ ο Τομ αγαπά τη Μαίρη, αλλά από το πόσο και οι δυο τους καταλαβαίνουν το αντίθετο φύλο. Αν ο Τομ δεν μάθαινε ότι οι γυναίκες, προκειμένου να νιώσουν καλύτερα, έχουν ανάγκη να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, θα εξακολουθούσε να πιστεύει ότι η Μαίρη μιλά πολύ και γι’ αυτό δεν θα έδινε προσοχή στα λόγια της.

Αν η Μαίρη δεν μάθαινε ότι ο Τομ διαβάζει την εφημερίδα για να χαλαρώσει και να αισθανθεί καλύτερα, θα πίστευε ότι ο Τομ την αγνοεί και την παραμελεί. Θα επέμενε να τον αναγκάσει να μιλήσει, ενώ εκείνος δεν θα ήθελε να το κάνει.

Αυτές οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν, αν κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο, με τον οποίο άντρες και γυναίκες αντιμετωπίζουν το άγχος τους. Ας παρατηρήσουμε πάλι τη ζωή στον Άρη και την Αφροδίτη, για να μάθουμε μερικά πράγματα για τους άντρες και τις γυναίκες.

Αντιμετωπίζοντας το άγχος στον Άρη και την Αφροδίτη

Όταν ο κάτοικος του Άρη είναι ανήσυχος ή ταραγμένος, δεν συζητά ποτέ το θέμα που τον απασχολεί. Δεν θα επιβαρύνει ποτέ κάποιον άλλο Αρειανό με το πρόβλημά του, εκτός εάν αισθάνεται ότι δεν μπορεί να το λύσει, χωρίς τη βοήθεια του φίλου του. Αντίθετα, γίνεται πολύ σιωπηλός και χώνεται στη σπηλιά του, για να σκεφτεί και να βρει λύση μόνος του. Θα βγει από τη σπηλιά του μόνο αφού έχει λύσει το πρόβλημά του και αισθάνεται καλύτερα.

Αν πάλι δεν μπορεί να βρει λύση, κάνει κάτι άλλο, για να ξεχάσει αυτό που τον απασχολεί: διαβάζει εφημερίδα ή παίζει με κάποιο παιχνίδι. Καθώς η προσοχή του αποσπάται από τα προβλήματα της ημέρας, καταφέρνει σταδιακά, να ηρεμήσει. Αν το άγχος του είναι μεγάλο, θα ασχοληθεί με κάτι που απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, όπως το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο ή η αναρρίχηση σε βουνά. Για να λύσουν τα προβλήματά τους και, κατά συνέπεια, να αισθανθούν καλύτερα, οι κάτοικοι του Άρη χώνονται στη σπηλιά τους.

Όταν η κάτοικος της Αφροδίτης έχει άγχος ή είναι ταραγμένη, προκειμένου να ανακουφιστεί, βρίσκει κάποιο άτομο που εμπιστεύεται και του εξιστορεί με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματά της. Όταν οι κάτοικοι της Αφροδίτης μοιράζονται αυτά τα συναισθήματα, νιώθουν πολύ καλύτερα. Αυτός είναι ο αφροδίτιος τρόπος αντιμετώπισης. Για να αισθανθούν καλύτερα, οι κάτοικοι της Αφροδίτης συναντιούνται και συζητούν ανοιχτά για τα προβλήματά τους.

Στην Αφροδίτη, το να μοιραστείς με κάποιον άλλο τα προβλήματά σου αποτελεί ένδειξη αγάπης και εμπιστοσύνης. Οι κάτοικοι της Αφροδίτης δεν θεωρούν ότι φορτώνουν τον συνομιλητή τους με ένα βάρος και δεν ντρέπονται να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους. Δεν προσπαθούν να αποδείξουν την επάρκεια και την «ικανότητά» τους. Η προσωπική τους αξία εξαρτάται από τη συμμετοχή τους σε σχέσεις αγάπης. Μιλούν ανοιχτά για τα συναισθήματα που τις κατακλύζουν, για τη σύγχυση, την απελπισία ή την εξάντληση που αισθάνονται.

Η κάτοικος της Αφροδίτης αισθάνεται καλά με τον εαυτό της, όταν έχει φίλους που την αγαπούν και μοιράζεται μαζί τους τα συναισθήματα και τα προβλήματά της. Ένας κάτοικος του Άρη αισθάνεται καλά, εφόσον μπορεί να λύνει μόνος του, στη σπηλιά του, τα προβλήματά του. Αυτά τα μυστικά για τα δύο φύλα ισχύουν ακόμα και σήμερα.

Βρίσκοντας ανακούφιση στη σπηλιά

Όταν ο άντρας έχει άγχος, θα αποτραβηχτεί στη σπηλιά του μυαλού του και θα αυτοσυγκεντρωθεί για να λύσει το πρόβλημά του. Συνήθως, διαλέγει πρώτα το πιο επείγον ή το πιο δύσκολο. Συγκεντρώνεται τόσο πολύ στη λύση αυτού του προβλήματος, ώστε, προσωρινά, δεν αντιλαμβάνεται τίποτε άλλο. Οι ευθύνες και οι άλλες έγνοιες του παραμερίζονται στο βάθος του μυαλού του.

Εκείνες τις στιγμές, γίνεται ολοένα και πιο απόμακρος, ξεχασιάρης, αδιάφορος και απορροφημένος στις σκέψεις του. Για παράδειγμα, μπορεί να συζητάτε μαζί του στο σπίτι και να καταλαβαίνετε ότι μόνο το 5% του μυαλού του ασχολείται με εσάς, ενώ το 95% βρίσκεται ακόμα στη δουλειά του. Δεν σας δίνει όλη του την προσοχή, γιατί στριφογυρνά το πρόβλημά του στο μυαλό του, προσπαθώντας να βρει λύση. Όσο περισσότερο άγχος αισθάνεται, τόσο περισσότερο θα απορροφάται από το πρόβλημα.

Εκείνη την ώρα, είναι ανίκανος να προσφέρει στη γυναίκα του την προσοχή και την τρυφερότητα που συνήθως της δείχνει και που ασφαλώς δικαιούται. Το μυαλό του είναι απασχολημένο με άλλα θέματα και δεν έχει τη δύναμη να το απεγκλωβίσει. Μόλις όμως βρει τη λύση, θα αισθανθεί αμέσως καλύτερα και θα βγει από τη σπηλιά του. Ξαφνικά, είναι και πάλι σε θέση να μετέχει στη σχέση.

Ωστόσο, αν δεν βρει λύση στο πρόβλημά του, θα μείνει κλεισμένος στη σπηλιά του. Για να απεγκλωβιστεί, αρχίζει να λύνει τα καθημερινά μικροπροβλήματα, να διαβάζει την εφημερίδα του, να βλέπει τηλεόραση, να οδηγεί το αυτοκίνητό του, να γυμνάζεται, να παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, να παίζει μπάσκετ κλπ. Κάθε δραστηριότητα, που πριν καταλάμβανε το 5% του μυαλού του, μπορεί να τον βοηθήσει να ξεχαστεί και να βγει έξω από τη σπηλιά. Έτσι, την επόμενη μέρα, θα μπορέσει να συγκεντρωθεί πάλι στο πρόβλημά του, με μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας.

Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες μερικά παραδείγματα. Ο Τζιμ, για να ξεχνά τα προβλήματα που τον απασχολούν, προτιμά να διαβάζει εφημερίδα. Έτσι, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζει πια τα γεγονότα της ημέρας. Με το 5% του μυαλού του, που δεν ασχολείται με τα προβλήματα της δουλειάς του, αρχίζει να σχηματίζει γνώμη και να βρίσκει λύσεις στα παγκόσμια θέματα. Σταδιακά, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στα προβλήματα που διαβάζει στην εφημερίδα, ξεχνώντας τα δικά του. Με αυτόν τον τρόπο στρέφει την προσοχή του από τις προσωπικές του έγνοιες στα παγκόσμια προβλήματα (για τα οποία δεν είναι άμε- σα υπεύθυνος).

Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει το μυαλό του από τα πιεστικά προβλήματα της δουλειάς του, ώστε να μπορέσει να συγκεντρωθεί ξανά στη γυναίκα του και στην οικογένειά του. Ο Τομ, για να απαλλαγεί από το άγχος του και να χαλαρώσει, παρακολουθεί έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Έτσι, δεν προσπαθεί πια να λύσει τα δικά του προβλήματα, αλλά τα προβλήματα της αγαπημένης του ομάδας. Παρακολουθώντας τα αθλητικά, αισθάνεται ότι με κάθε παιχνίδι λύνεται και ένα δικό του θέμα.

Όταν η ομάδα του σκοράρει ή κερδίζει, απολαμβάνει και αυτός το αίσθημα της επιτυχίας. Εάν η ομάδα του χάνει, υποφέρει και αυτός από την ήττα. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, έχει ξεφύγει από
τα πραγματικά του προβλήματα. Για τον Τομ, όπως και για πολλούς ακόμη άντρες, η χαλάρωση που αισθάνονται μετά τη λήξη ενός αγώνα, μιας ταινίας με έντονη δράση ή του δελτίου ειδήσεων τους βοηθά να χαλαρσουν από την ένταση που βιώνουν στην προσωπική τους ζωή.

Πώς αντιδρούν οι Γυναίκες στη Σπηλιά

Όταν ο άντρας κλείνεται στη σπηλιά του, δεν μπορεί να δώσει στη σύντροφό του την προσοχή που της αξίζει. Εκείνες τις στιγμές, επειδή η γυναίκα δεν γνωρίζει πόσο αγχωμένος είναι, δύσκολα εκφράζει την αποδοχή της προς το άτομό του. Αν εκείνος, επιστρέφοντας σπίτι, συζητούσε όλα του τα προβλήματα μαζί της, θα του έδειχνε μεγαλύτερη συμπόνια και κατανόηση. Αλλά εκείνος δεν της μιλά για όσα τον απασχολούν, με αποτέλεσμα εκείνη να αισθάνεται ότι την αγνοεί. Καταλαβαίνει ότι είναι ταραγμένος, αλλά υποθέτει, λανθασμένα, ότι, αφού δεν της μιλά, δεν ενδιαφέρεται πια γι’ αυτή.

Γενικά, οι γυναίκες δεν καταλαβαίνουν με ποιο τρόπο οι κάτοικοι του Άρη ξεπερνούν το άγχος τους. Περιμένουν από τους άντρες να συζητήσουν ανοιχτά για τα προβλήματά τους, όπως κάνουν οι ίδιες. Όταν ο άντρας βρίσκεται χωμένος στη σπηλιά του, η γυναίκα του δυσανασχετεί επειδή δεν είναι πια ανοιχτός. Αισθάνεται πληγωμένη, όταν εκείνος παρακολουθεί τις ειδήσεις στην τηλεόραση ή πηγαίνει να παίξει μπάσκετ, αγνοώντας τη.

Δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό να περιμένετε από έναν άντρα που βρίσκεται στη σπηλιά του να είναι ανοιχτός, ευαίσθητος και τρυφερός. Εξίσου μη ρεαλιστικό είναι να περιμένετε από μια γυναίκα που είναι αναστατωμένη να ηρεμήσει και να φερθεί εντελώς λογικά. Είναι λάθος να προσδοκούμε από τον άντρα να διακατέχεται πάντα από συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας, όπως είναι λάθος να προσδοκούμε από τη γυναίκα να ταυτίζει πάντα τα συναισθήματά της με τη λογική.

Όταν οι κάτοικοι του Άρη πηγαίνουν στις σπηλιές τους, συνήθως ξεχνούν ότι και οι φίλοι τους έχουν τα δικά τους προβλήματα. Οδηγούνται από ένα ένστικτο που λέει ότι, πριν ενδιαφερθείς και φροντίσεις κάποιον άλλο, πρέπει πρώτα να ενδιαφερθείς και να φροντίσεις τον εαυτό σου. Όταν η γυναίκα βλέπει τον άντρα να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, συνήθως διαφωνεί και δυσανασχετεί μαζί του.

Μπορεί, τότε, να ζητήσει τη βοήθειά του με απαιτητικό ύφος, σαν να πρέπει να πολεμήσει για τα δικαιώματά της. Αν, όμως, θυμηθεί ότι οι άντρες έρχονται από τον Άρη, μπορεί να ερμηνεύσει σωστά την αντίδρασή του στο άγχος, σαν ένα μηχανισμό άμυνας και όχι σαν ένδειξη του πώς αισθάνεται για εκείνη. Αντί να του αντιστέκεται, μπορεί να αρχίσει να συνεργάζεται μαζί του, για να πάρει αυτό που χρειάζεται.

Από την άλλη πλευρά, οι άντρες δεν συνειδητοποιούν πόσο απόμακροι γίνονται όταν βρίσκονται στη σπηλιά τους. Αν ο άντρας συνειδητοποιήσει ότι το κλείσιμό του στη σπηλιά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σύντροφό του, θα μπορέσει να της δείξει κατανόηση και συμπόνια όταν αισθανθεί παραμελημένη και ασήμαντη. Η γνώση ότι οι γυναίκες είναι από την Αφροδίτη τον κάνει να δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμό στις αντιδράσεις και τα συναισθήματά της. Αν δεν καταλάβει το νόημα των αντιδράσεών της, ο άντρας θα περάσει στην άμυνα και θα ξεσπάσει καβγάς.

Απόσπασμα από το βιβλίο Άνδρες από τον Άρη, Γυναίκες από την Αφροδίτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση