, , ,

Αρωματοθεραπεία: Τι είναι και πώς επηρεάζει τη διάθεση και τη ψυχολογία

Αρωματοθεραπεία: Τι είναι και πώς επηρεάζει τη διάθεση και τη ψυχολογία Η αρωματοθεραπεία είναι μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος, γνωστή εδώ και 5.000 χρόνια, κατά

Αρωματοθεραπεία: Τι είναι και πώς επηρεάζει τη διάθεση και τη ψυχολογία

Αρωματοθεραπεία: Τι είναι και πώς επηρεάζει τη διάθεση και τη ψυχολογία

Η αρωματοθεραπεία είναι μια εναλλακτική θεραπευτική μέθοδος, γνωστή εδώ και 5.000 χρόνια, κατά την οποία χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια, προκειμένου ο ασθενής να χαλαρώσει και να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα της πάθησης που τον ταλαιπωρεί.

Advertisment

Με μερικές σταγόνες, μπορείτε επίσης, να αισθανθείτε τονωμένοι και αναζωογονημένοι.

Πρόκειται για μια ολιστική θεραπεία που έχει σαν σκοπό τη βελτίωση της υγείας μας και την αποκατάσταση ή τη διατήρηση της ισορροπίας μας.

Τα αιθέρια έλαια των φυτών είναι γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Άλλοτε διαχέονται στον αέρα για εισπνοές, άλλοτε διαλύονται στο νερό του μπάνιου και άλλοτε αναμειγνύονται με νερό και χρησιμοποιούνται σαν κομπρέσες. Μπορούν επίσης, να διαλυθούν μέσα σε έλαια βάσης όπως είναι το αμυγδαλέλαιο και να εφαρμοστούν μέσω μασάζ. Στην αρωματοθεραπεία, πιστεύεται ότι τα αιθέρια έλαια επιδρούν στο τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, τα συναισθήματα και τον έλεγχο των ορμονών και κάποιοι θεωρούν ότι, τα αιθέρια έλαια απορροφώνται απευθείας από το δέρμα και δρουν άμεσα στο σώμα.

Advertisment

Αδιαμφισβήτητα όμως, τα αρώματα επηρεάζουν άμεσα τόσο τη διάθεση όσο και την ψυχολογία μας. Μόλις μυρίσουμε κάτι, αστραπιαία, το μήνυμα καταγράφεται στο κεντρικό νευρικό μας σύστημα, το οποίο ελέγχει την αντίδραση του σώματος αλλά και του συναισθήματος απέναντι σε αυτή τη μυρωδιά.

Ο Ιάπωνας καθηγητής Σιζούο Τόριι σε μια σειρά πειραμάτων με αιθέρια έλαια που διεξήγαγε στο πανεπιστήμιο του Τόχο, ανακάλυψε ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα διεγείρεται από τη μυρωδιά του γιασεμιού, της μέντας, του βασιλικού, του γαρύφαλου κ.α ενώ αντίθετα η δραστηριότητά του μειώνεται από τη μυρωδιά του περγαμότου, του λεμονιού, του σανδαλόξυλου, του χαμομηλιού κλπ.

Οι βιομηχανίες αρωμάτων και γεύσεων, γνωρίζοντας τη σχέση που υπάρχει μεταξύ οσμών και συναισθημάτων, διεξάγουν τις δικές τους έρευνες, με στόχο να κατασκευάζουν αρώματα που να χαλαρώνουν, να τονώνουν την αυτοπεποίθηση, να αυξάνουν τον ερωτισμό, να “φτιάχνουν” τη διάθεση κλπ.

Με τη βοήθεια της αρωματοθεραπείας, μπορούμε να χαλαρώσουμε, να ανακουφιστούμε από το άγχος αλλά και την κατάθλιψη και την αϋπνία. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη, σε περιπτώσεις υπέρτασης, μολύνσεων και εγκαυμάτων.

Προσοχή

Αν καταφύγουμε στην αρωματοθεραπεία για να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα, καλό είναι να απευθυνθούμε σε ένα ειδικό αρωματοθεραπευτή και όχι να κάνουμε χρήση αιθέριων ελαίων από μόνοι μας. Κάποια έλαια είναι δυνατά και μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αν κάνουμε εσωτερική χρήση. Επίσης, δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται κοντά στα μάτια ή το στόμα, για αποφυγή ερεθισμών του δέρματος και των μεμβρανών.

Τα παιδιά κάτω από πέντε ετών, μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα στα έλαια γι΄αυτό, καλύτερα να αποφεύγεται η χρήση της αρωματοθεραπείας σε αυτές τις ηλικίες.

Επίσης, αν υποφέρετε από χρόνιες νόσους ή παθήσεις, συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση