Αυτή η χρονική περίοδος γεμίζει χαρά τον κόσμο γύρω μας. Υπάρχουν παντού έντονα φώτα, πράξεις καλοσύνης και πολλά γλυκά. Τώρα είναι επίσης που συνηθίζουμε να μαζευόμαστε οικογενειακά και να συνδεόμαστε ξανά.
Αυτό το τελευταίο όμως κομμάτι είναι μεγάλη παγίδα. Κι αυτό γιατί οι γιορτές δεν σημαίνουν πάντα χαρά για όλες τις οικογένειες. Για κάποιες, αυτές οι γιορτές είναι ακόμα πιο επώδυνες ως αποτέλεσμα κάποιας πρόσφατης απώλειας. Και για άλλους, που έχουν αποξενωθεί από τις οικογένειές τους, οι γιορτές λειτουργούν ως υπενθύμιση για κάτι που δεν έχουν, κάτι που τους λείπει.
Advertisment
Είναι ένας εσωτερικός πόνος που ορισμένες φορές γίνεται εντονότερος όταν έρχεται σε αντίθεση με όλη αυτή τη χαρά. Γι’ αυτό και για κάποιους, οι γιορτές γίνονται μια περίοδος επιβίωσης παρά ξεγνοιασιάς. Η Beatrice Tauber Prior, PsyD, κλινική ψυχολόγος τονίζει πως οι γιορτές λειτουργούν ως μια θλιβερή υπενθύμιση για το ότι κάποιοι άνθρωποι δεν είναι πια μαζί μας. Και σε αυτό έρχεται να προστεθεί ο μύθος των γιορτών που «προστάζει» όλοι να γιορτάζουν και να απωθούν οποιοδήποτε αρνητικά συναίσθημα.
Διαχειριζόμενοι την αποξένωση
Αν και η απώλεια ενός αγαπημένου είναι επώδυνη, είναι κάτι που πρακτικά όλοι βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Που σημαίνει ότι σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που θα κατανοήσουν τη δυσκολία μας να διαχειριστούμε αυτό το πνεύμα των Χριστουγέννων. Αλλά η αποξένωση από την οικογένεια μπορεί ορισμένες φορές να είναι δυσκολότερο να εξηγηθεί και να κατανοηθεί. Όσοι δεν καταλαβαίνουν, μπορεί να αναφέρουν ανούσιες φράσεις όπως «δεν πειράζει, έχεις φίλους», κάτι που μπορεί να μας «σπάσει».
Επίσης, χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι ακόμα κι αν κάποιος έχει σπάνια επαφή με την οικογένειά του, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αποξενωμένος. Μάλιστα, αυτό συναισθηματικά μπορεί να είναι δυσκολότερο. Ειδικά, αν πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει απορριφθεί με κάποιο τρόπο από τα μέλη της οικογένειάς του.
Advertisment
Ένας άλλος παράγοντας που επιδεινώνει την ψυχολογία ενός ανθρώπου που πενθεί ή είναι μόνος του κατά τη διάρκεια των γιορτών, είναι η σύγκριση. Τείνουμε να βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πώς περνούν οι άλλοι (ακόμα και η οικογένειά μας από την οποία λείπουμε) και αυτό γεννά ακόμα πιο αρνητικά συναισθήματα.
Το να απομακρυνθούμε από τα social media μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο κι ακόμα κι αν γίνει, δεν σημαίνει ότι είναι βέβαιη η ανακούφιση του πόνου κατά τη διάρκεια των γιορτών λόγω πένθους. Γι’ αυτό και τα μέλη μας οικογένειας μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα ιστορία γιορτών.
Επιπροσθέτως, αν αντιμετωπίζουμε πρόσφατη απώλεια, μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τιμήσουν τον άνθρωπο που έφυγε. Ένα κερί, η διήγηση ιστοριών θα μπορούσε να καταπραΰνει για λίγο έστω αυτό τον ανείπωτο πόνο.
Το πιο σημαντικό όμως που χρειάζεται να κρατήσουμε είναι ότι κανείς δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να μας υποδείξει πώς να περάσουμε τις γιορτές μας. Αντιθέτως, βρείτε έναν τρόπο να κάνετε τις γιορτές δικές σας. Λάβετε δράση, όπως να καλέσετε έναν φίλο για τραπέζι ή να πάτε κάπου ήσυχα διακοπές.
Μετάφραση – Επιμέλεια: Στεφανία Βαρούχου