, ,

Άκου, εαυτέ μου

Να κυνηγάς το ωραίο και το αυθεντικό

Άκου, εαυτέ μου

Άκου, εαυτέ μου

Θα υπάρξουν κάποιες μέρες στη ζωή σου που δεν θα μπορείς ν’ ακούσεις τη φωνή μέσα σου και θα με ξεχάσεις. Όχι γιατί θα το θέλεις, αλλά γιατί η ζωή και όλα όσα θα αντιμετωπίσεις θα σε απομακρύνουν από εμένα και θα σε κάνουν να λησμονήσεις τον ψίθυρο της ψυχής σου. Τις σκοτεινές εκείνες στιγμές να διαβάζεις αυτά τα λόγια, για να φωτίζουν το δρόμο σου και να σου θυμίζουν την ουσία των πραγμάτων και την αλήθεια.

Advertisment

Διαβάστε επίσης από την Τάνια Δήμου


Να είσαι σίγουρος ότι η ζωή σου θα είναι δύσκολη. Θα ήταν ανόητος όποιος θα προσπαθούσε να σε πείσει για το αντίθετο. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αντικρίσεις την πραγματικότητα και να μάθεις πως τα δάκρυα θα πλημμυρίσουν την ψυχή σου, οι δυσκολίες θα τσακίσουν τις αντοχές σου και ο πόνος θα σε μεταμορφώσει. Όταν θα βρεθείς αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις, ενδέχεται να θέλεις να εγκαταλείψεις κάθε προσπάθεια και να παραιτηθείς. Εσύ να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να λυγίσεις. Εξάλλου, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς, γιατί δεν στο επιτρέπει η φύση σου, αφού είσαι ολόκληρος καμωμένος από σίδερο και από ατσάλι.

Να ξέρεις ότι θα αγωνιστείς για να κατακτήσεις όσα επιθυμείς, γιατί τίποτα που να αξίζει πραγματικά δεν θα σου χαριστεί, αλλά πάντοτε θα απαιτείται κάποιο κόστος. Όλη σου η ζωή, όπως και η ζωή των περισσότερων ανθρώπων, θα είναι ένας δύσκολος και μακρύς δρόμος. Όταν θα δεις ότι οι στενοχώριες στη ζωή σου είναι περισσότερες από τις χαρές, δεν πρέπει να αγανακτήσεις και να εξοργιστείς, αλλά πρέπει να αισθάνεσαι ευλογημένος που γεννήθηκες και μπόρεσες να βιώσεις αυτές τις χαρές ακόμα κι αν είναι λίγες. Πρόσεξε να μην σταθείς αγνώμων, γιατί ο άνθρωπος εύκολα ξεχνά και τυφλώνεται από τη λύπη του αδυνατώντας να δει το καλό σε κάθε περίσταση αλλά και στη ζωή του γενικά. Πρέπει να θυμάσαι ότι αξίζει που ήρθες στον κόσμο για να απολαύσεις τις ομορφιές του, γι’ αυτό και είναι χρέος σου να αντιμετωπίζεις καθετί σαν θαύμα.

Όταν θα σε αδικήσουν, μην αφήσεις τα «γιατί» να καταφάνε την ψυχή σου, αφού απάντηση δεν θα μπορέσεις να πάρεις. Μην προσπαθήσεις καν να ξεριζώσεις ο ίδιος την αδικία, γιατί θα καταλάβεις ότι είναι μάταιο να προσπαθείς να αλλάξεις την ανθρώπινη φύση. Να αντισταθείς. Με τον δικό σου τρόπο να αντισταθείς και να διαφυλάξεις την καθαρότητα της συνείδησής σου. Όταν θα σου συμπεριφερθούν άσχημα και θα σε πληγώσουν, εσύ να συγχωρείς, να κάνεις το χρέος σου και να μην απομακρύνεσαι από τις αξίες σου, γιατί δεν πρέπει ποτέ να σταματήσεις να πιστεύεις στον Άνθρωπο.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/akou-eaute/

Να εξακολουθείς να αγαπάς, να σέβεσαι, να εκτιμάς κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και να αντιμετωπίζεις τον καθένα σαν ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο δημιούργημα. Όταν θα σε υποτιμήσουν, όταν θα σε κάνουν να αμφιβάλεις για την αξία σου και θα προσπαθήσουν να κλονίσουν την πίστη στις δυνατότητές σου, δεν πρέπει να ξεχάσεις ποιος πραγματικά είσαι. Δεν πρέπει να αλλάξεις, για να γίνεις επιθυμητός σε αυτούς που δεν μπορούν να σε αποδεχτούν και να σε εκτιμήσουν. Εσύ να διατηρείς ακέραιη τη μοναδικότητά σου, να είσαι αληθινός και περήφανος για όλα όσα αξίζεις, παραμένοντας πάντα ταπεινός.

Μη συμβιβαστείς και μη συναινέσεις σε κάτι που δεν σε κάνει ευτυχισμένο, επειδή φοβάσαι να τολμήσεις ή τρέμεις μήπως αποτύχεις. Δεν θα πρέπει να επαναπαυτείς και να βαλτώσεις στη σιγουριά του παρόντος χωρίς να έχεις προηγουμένως εξαντλήσει όλες σου τις δυνατότητες και χωρίς να έχεις εξερευνήσει τα όριά σου.

Μη θαμπωθείς από μια εύκολη ζωή και μη ζηλέψεις ανθρώπους που δεν χρειάστηκε να μοχθήσουν για να απολαύσουν τους καρπούς που γεύονται, γιατί ο δρόμος της εύκολης λύσης δεν είναι αυτός που θα σε οδηγήσει στη σοφία, που θα εκδηλώσει την κρυμμένη σου δυναμική και θα σε ανυψώσει.

Να θυμάσαι ότι η ελευθερία είναι η σπουδαιότερη προίκα σου. Όταν κάποιοι θα προσπαθήσουν να σου επιβάλουν τις επιλογές τους ικανοποιώντας κατά τον τρόπο αυτό δικές τους ανάγκες και επιθυμίες, εσύ οφείλεις να είσαι ελεύθερος, ώστε να αποφασίζεις ο ίδιος για καθετί σημαντικό ή ασήμαντο στη ζωή σου. Είναι υποχρέωσή σου να χαράξεις τον δικό σου δρόμο και ζήσεις τη δική σου ζωή, όποια κι αν είναι αυτή, αρκεί να είναι αυτή που έχεις ονειρευτεί.

https://enallaktikidrasi.com/2017/01/akou-eaute/

Καθώς περνούν τα χρόνια μπορεί να αλλάξεις, να βιώσεις δύσκολες καταστάσεις και να συναντήσεις ανθρώπους που θα σε επηρεάσουν. Ό,τι κι αν αντιμετωπίσεις, μην ξεχάσεις ότι η πρώτη ύλη από την οποία είσαι πλασμένος είναι η αγάπη. Αυτή η ανιδιοτελής αγάπη για όλους και για όλα είναι η καταγωγή σου, η ουσία και η αλήθεια της ζωής, ο σκοπός και ο προορισμός σου.

Μπορεί η καρδιά σου να είναι γεμάτη αγάπη για τον Άνθρωπο, αλλά μόνος διαπίστωσες ότι τα αποθέματα αγάπης είναι ανεξάντλητα και όση περισσότερη αγάπη απλόχερα προσφέρεις στους άλλους, τόση περισσότερη αγάπη έχεις. Μέσα σ’ αυτή την καρδιά λοιπόν μπορώ να χωρέσω κι εγώ. Μην ξεχάσεις επομένως να με αγαπάς κι εμένα. Αν μου αφιερώσεις ένα θραύσμα από την αγάπη σου, ο θησαυρός σου δεν θα λιγοστέψει. Σου πήρε καιρό να το μάθεις, γιατί πριν κοιτούσες να ευχαριστείς τους άλλους. Μην θεωρήσεις ότι είναι εγωιστικό και λησμονήσεις αυτό που με κόπο κατέκτησες.

Να κυνηγάς το ωραίο και το αυθεντικό, να μάθεις να αναγνωρίζεις και να επιζητείς σε κάθε στιγμή την ομορφιά, με όποιον τρόπο κι αν εμφανίζεται στη ζωή σου, γιατί μόνο αυτή μπορεί να σε προστατεύσει και να σε λυτρώσει από το σκοτάδι της ψυχής σου και των καιρών.

Πάντοτε να επενδύεις στην καλλιέργεια του εσωτερικού σου κόσμου και με φροντίδα και αγάπη να σμιλεύεις τις λεπτομέρειες της ψυχής, γιατί είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είσαι πολύ περισσότερα απ’ ό,τι μπορείς να δεις με τα γυμνά σου μάτια. Είσαι το συνονθύλευμα του πλούτου των ιδεών σου και της ομορφιάς της ψυχής σου. Είσαι το φως που ζει μέσα σου, το οποίο δεν μπορεί να σβήσει, αλλά θα ακτινοβολεί για πάντα στο πέρασμα του χρόνου. Είναι υποχρέωσή σου λοιπόν να διατηρείς άσβεστο αυτό το φως. Να το φοράς στο πρόσωπό σου, τα μάτια σου να λάμπουν και ν’ αστράφτει το χαμόγελό σου. Τον ήλιο που ανακάλυψες και έκανες δικό σου, να τον δείξεις και στους άλλους. Τον τρόπο θα τον βρεις μόνος σου. Να θυμάσαι όμως ότι οφείλεις να το κάνεις, γιατί αυτό που ανήκει στο εμείς δεν μπορείς να το κρατάς φυλακισμένο στο εγώ.

Latest posts by Τάνια Δήμου (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της
Καμία φορά το να πληγώσεις πονάει περισσότερο από το να σε πληγώσουν
Manterruption: Διεκδικώντας χώρο και χρόνο για τις γυναίκες σε μία επαγγελματική συζήτηση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση