, ,

Ξεφορτωθείτε ό,τι είναι άχρηστο στη ζωή σας

Μερικές φορές θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με πράγματα τα οποία, απλούστατα, χρειάζεται να ξεφορτωθούμε. Η ανάγκη να φυλλομετρήσεις ένα-ένα όλα τα περιοδικά

Ξεφορτωθείτε ό,τι είναι άχρηστο στη ζωή σας

Μερικές φορές θεωρούμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ασχοληθούμε με πράγματα τα οποία, απλούστατα, χρειάζεται να ξεφορτωθούμε. Η ανάγκη να φυλλομετρήσεις ένα-ένα όλα τα περιοδικά που έρχονται στο σπίτι ή στο γραφείο σου πριν τα πετάξεις μπορεί να είναι περιττή. Απλώς ξεφορτώσου τα. Ή τα ρούχα που χρειάζονται επιδιόρθωση, ρούχα που ίσως να ξαναφορέσεις (αν και έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που τα φόρεσες), απλά, χάρισέ τα.

Να προκαλείς τον εαυτό σου να ξεφορτώνεται πράγματα, όσο πιο συχνά γίνεται. Αν φοβάσαι ότι ίσως χρειαστείς κάτι αφού το έχεις ξεφορτωθεί, υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις αυτό τον φόβο:

Advertisment

1. Πακετάρισε σε κουτιά όσα χαρτιά ή αντικείμενα δεν είσαι ακόμη έτοιμος να πετάξεις και βάλε επάνω μια ημερομηνία έξι μήνες από σήμερα. Σημείωσε αυτή την ημέρα στο ημερολόγιό σου. Βάλε τα κουτιά στο υπόγειο ή στην αποθήκη σου. Αν μετά από έξι μήνες δεν έχεις πλησιάσει κάποιο κουτί, πέτα το χωρίς να κοιτάξεις μέσα. Αυτό θα σε μάθει να πετάς αντικείμενα που, “αργά ή γρήγορα”, θα τα πετούσες έτσι κι αλλιώς, γρήγορα κι όχι αργά.

2. Πριν πετάξεις κάτι, ρώτα τον εαυτό σου: “Πού θα μπορούσα να το ξαναβρώ αυτό αν το χρειαζόμουν;” Με αυτό τον τρόπο, θα ξέρεις προκαταβολικά ότι δεν είναι χαμένα για πάντα. Με την ποσότητα της πληροφόρησης που είναι τώρα διαθέσιμη στο Ίντερνετ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρεις οτιδήποτε χρειάζεσαι.

Αν δεν με πιστεύεις, πέρνα μια ώρα “σερφάροντας” στις ιστοσελίδες. Θα εκπλαγείς με το τι μπορείς να βρεις με αυτό τον τρόπο. Το να δεις τι υπάρχει στον κόσμο θα σε βοηθήσει να σιγουρευτείς ότι θα μπορέσεις να βρεις αυτό που θέλεις την ώρα που θα το χρειαστείς.

Advertisment

3. Ζήτα βοήθεια. Το ξεφύλλισμα του χαρτοβασιλείου, παλιών αρχείων και περιοδικών μπορεί να είναι κουραστικό ή βαρετό. Κάν΄το ευκολότερο. Προσκάλεσε έναν φίλο και κάντε “σαβούρα-πάρτι”. Ζήτα την υποστήριξή του για να πετάξεις όσα διστάζεις να αποχωριστείς. Διάλεξε κάποιον που είναι πολύ καλύτερος από σένα στην οργάνωση και το πέταμα και ζήτα του να καθίσει πλάι σου και να σε βοηθήσει να αποφασίσεις τι να κρατήσεις και τι να ξεφορτωθείς. Να θυμάσαι ότι έτσι κάνεις χώρο για πολύ καλύτερα πράγματα.

Έχοντας στο νου σου τις νέες σου προτεραιότητες, κάνε στον εαυτό σου την ερώτηση: “Είμαι διατεθειμένος να αφήσω αυτό το πράγμα να πιάνει το χώρο εκείνου που πραγματικά θέλω (περισσότερες δουλειές, νέες σχέσεις);”. Όταν βρίσκεσαι σε δίλλημα σχετικά με το αν πρέπει να πετάξεις κάτι, αυτή η ερώτηση είναι σπουδαίος καταλύτης για τη λήψη της απόφασης.

Χάρισε εκείνα που δεν χρειάζεσαι πια. Πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις αναζητούν διαρκώς εξοπλισμό σπιτιού και ρούχα για τους άπορους. Η ευκαιρία να δώσεις σε κάποιον άλλον μπορεί να αποτελέσει μια σπουδαία δύναμη κινητοποίησης για σένα και την οικογένειά σου.

Όταν η πελάτισσά μου η Μάουρα δυσκολευόταν να πείσει την οικογένειά της να αποχωριστεί τα αντικείμενα που δε χρησιμοποιούσε, της πρότεινα να κάνει μια μικρή έρευνα και να μάθει όσο περισσότερα μπορούσε γύρω από κάποιο τοπικό άσυλο. Όταν συγκέντρωσε αρκετές πληροφορίες σχετικά με το είδος των ανθρώπων που φιλοξενούσε αυτό το άσυλο, της είπα να κάνει ένα οικογενειακό συμβούλιο και να μοιραστεί τις λεπτομέρειες με την οικογένειά της.

Αυτό έφερε τις ανάγκες του ασύλου πιο κοντά τους και παρακίνησε την οικογένειά της να δεσμευτεί προσωπικά στο να βοηθήσει. Το επόμενο Σάββατο, πέρασαν πέντε ώρες τριγυρνώντας σε όλο το σπίτι και συγκεντρώνοντας όλα όσα δεν χρησιμοποιούσαν πια. Έκαναν όλοι μαζί τρεις διαδρομές μέχρι το άσυλο για να παραδώσουν τα δώρα τους. Προγραμμάτισε λοιπόν κι εσύ τη δική σας “μέρα δωρεάς”. Αυτό όχι μόνο βοηθάει στη δημιουργία χώρου στο σπίτι σου, αλλά επιτρέπει και στα παιδιά σου να βιώσουν το πόσο όμορφα νιώθεις όταν δίνεις σε άλλους.

Βρες ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών και πούλα τα ρούχα που δεν φοράς πια. Επικοινώνησε με κάποια βιβλιοθήκη ή με κάποια φιλανθρωπική οργάνωση για να δεις αν ενδιαφέρονται για παλιά βιβλία που δεν θέλεις πια. Απόφυγε να μαζεύεις σαβούρα. Ψάξε για την πηγή του προβλήματος.

Για παράδειγμα, αν έχεις θυρίδα στο ταχυδρομείο, ξεσκαρτάριζε την αλληλογραφία σου μέσα στο ταχυδρομείο και πέτα ό,τι δεν σε ενδιαφέρει. Κάν΄το σαν παιχνίδι – να φέρνεις στο σπίτι μόνο ό,τι χρειάζεσαι οπωσδήποτε. Προγραμμάτισε ένα απόγευμα κάθε εβδομάδα για να “σαρώνεις” το σπίτι ή το γραφείο σου, με πρόθεση να πετάς ή να χαρίζεις οτιδήποτε άχρηστο σέρνεται από δω κι από κει.

Μάθε τον εαυτό σου να τελειώνει αυτό που έχει ξεκινήσει, χρησιμοποιώντας μια απλή δήλωση κάθε φορά που τον πιάνεις να ετοιμάζεται να σταματήσει στη μέση μιας δουλειάς. Λέγε μέσα σου, ξανά και ξανά: “Ολοκληρώνω πάντα τις δουλειές μου” και τέλειωσε τη δουλειά σου.

“Βρες χρόνο για τη ζωή σου” Cheryl Richardson εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση