Αφιέρωμα: Τα ζώδια στην Εσωτερική Αστρολογία

Ζυγός Πλανητικοί Κυβερνήτες: Αφροδίτη (5η Ακτίνα) Ουρανός (7η Ακτίνα) Κρόνος (3η Ακτίνα). (Ο Ζυγός) είναι ένα ζώδιο ισορρόπησης, προσεκτικής εκτίμησης αξιών και επίτευξης ορθής

Ζυγός

Ζυγός

Πλανητικοί Κυβερνήτες:

Αφροδίτη (5η Ακτίνα)
Ουρανός (7η Ακτίνα)
Κρόνος (3η Ακτίνα).

(Ο Ζυγός) είναι ένα ζώδιο ισορρόπησης, προσεκτικής εκτίμησης αξιών και επίτευξης ορθής ισορροπίας ανάμεσα στα ζεύγη των αντιθέτων. Θα μπορούσε να θεωρηθεί το ζώδιο στο οποίο εμφανίζεται το πρώτο αληθινό όραμα της Ατραπού και ο στόχος προς τον οποίον κατευθύνει τελικά ο μαθητής τα βήματά του. Αυτή η Ατραπός είναι η στενή σαν κόψη ξυραφιού Ατραπός που περνάει ανάμεσα από τα ζεύγη των αντιθέτων και που – αν πρόκειται να διανυθεί με ασφάλεια – απαιτεί την ανάπτυξη της αίσθησης των αξιών και την ικανότητα του να χρησιμοποιείται σωστά η σταθμιστική, αναλυτική ικανότητα του νου.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 227

…Η ενέργεια που έρχεται απ’ αυτόν τον αστερισμό ελέγχει αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί (επειδή δεν υπάρχει καλύτερος όρος) “άξονας του τροχού” …Επομένως ο Ζυγός ελέγχει τη στιγμή της “αντιστροφής του τροχού” στη ζωή κάθε ζηλωτή, γιατί έρχεται μια στιγμή στον κύκλο των ζωών όπου προσεγγίζεται ένα σημείο ισορροπίας και επιτυγχάνεται μια σχετική εξισορρόπηση, και πάνω σ’ αυτό προΐσταται ο Ζυγός.

Κάποια μέρα θα είναι ενδιαφέρον να κάνετε μια επιστημονική έρευνα και αναζήτηση για τη δύναμη της ισορροπίας που χειρίζεται ο Ζυγός και την επακόλουθη ανάλυση της επίδρασης του Ζυγού στην ατομική ζωή. Θα είναι τότε δυνατό να ανακαλύψετε αν η ιδιαίτερη ζωή στην οποία ένας άνθρωπος προωθεί τη διαδικασία της αντιστροφής είναι μια ζωή στην οποία ο Ήλιος είναι στο Λέοντα, με το Ζυγό στον ωροσκόπο, ή όχι. Τέτοιες στατιστικές μελέτες δεν έχουν γίνει ακόμη, αλλά υπάρχουν αρκετά που μπορούν να γίνουν πάνω σε αυτές τις γραμμές. Κάνω μόνο εισηγήσεις, αλλά νομίζω ότι θα βρεθεί πως έτσι συμβαίνει.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 183

Επομένως έχετε τη δραστηριότητα όπου η προσωπικότητα αυξάνεται και αναπτύσσεται, και όμως την ίδια στιγμή καλύπτει και κρύβει τον κρυμμένο “άνθρωπο της καρδιάς”, που είναι ο Χριστός μέσα σε κάθε ανθρώπινη μορφή. Τότε έχετε το διάλειμμα όπου προσεγγίζεται το σημείο της ισορροπίας ανάμεσα σε αυτά τα δυο και δεν επικρατεί κανένα. “Η ζυγαριά πηγαίνει πότε από τη μια και πότε από την άλλη” ή – όπως εκφράζεται μερικές φορές – ο άνθρωπος αιωρείται ανάμεσα στα ζεύγη των αντιθέτων.

Εξ αυτού και η σπουδαιότητα αυτού του ζωδίου στην έκφραση της ζωής του ανθρώπου και επίσης η ιδιαίτερη δυσκολία του. Προσφέρει την περίεργη εμπειρία της τραμπάλας που αποδείχνεται τόσο θλιβερά παραπλανητική πρώτον για τον άνθρωπο που επιζητεί να είναι ολοκληρωτικά ανθρώπινος, αλλά που βρίσκει μέσα του εμπόδια και ωθήσεις που τον οδηγούν σε κάτι που είναι ανώτερο από το ανθρώπινο και, δεύτερον, για το ζηλωτή και το μαθητή. Το κύριο σημείο του ενδιαφέροντός του και ο σκοπός του είναι η ζωή της ψυχής. Όμως βρίσκει μέσα του εκείνο που ζητά πάντοτε να τον ρίξει πίσω στους παλαιούς τρόπους, στις παλιές συνήθειες και στις παλιές επιθυμίες.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 229

Μια μελέτη της Μπαγκαβάτ Γκιτά και του προβλήματος του Αρζούνα όταν κάθισε με απόγνωση ανάμεσα στις δυο αντίθετες στρατιές, θα αποδειχθεί πολύ διαφωτιστική σε σχέση με το Ζυγό. Η μεγάλη μάχη που περιγράφεται σε αυτό το αρχαίο ινδικό κείμενο συνέβη πράγματι την πρώτη φορά στο μέσον της ατλάντειας εποχής και στο ζώδιο του Ζυγού. Η μεγαλύτερη διαμάχη της τωρινής Άριας περιόδου διεξάγεται πάνω σε μια ανώτερη στροφή του σπειροειδούς και βρίσκεται κάτω από την επιρροή του Σκορπιού….

Κατά τη διάρκεια του αχανούς διαστήματος ανάμεσα στο Ατλάντειο αποφασιστικό γεγονός και την τωρινή εποχή, συνέβη ένας μεγάλος αναπροσανατολισμός πάνω στον τροχό της ζωής. Από τότε εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν από το Σκορπιό στο Ζυγό (μιλώντας συμβολικά) και “ζυγίστηκαν στις ζυγαριές” και στη συνέχεια επανεστίασαν τη ζωή της επιθυμίας προς την πνευματική έφεση και ενδυνάμωσαν την απόφασή τους να κινηθούν προς τα εμπρός και έτσι επέστρεψαν στο Σκορπιό πάνω στον αντίστροφο τροχό. Συλλογιστείτε πάνω σε αυτή τη σκέψη, γιατί αυτό αποτελεί το αληθινό πρόβλημα για τις μάζες των νοημόνων ανθρώπων αυτή την εποχή.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 239

Το θέμα είναι αχανές και πολύ σημαντικό για να κάνω κάτι περισσότερο από το να υποδείχνω γραμμές προσέγγισης. Ένας επιπόλαιος χειρισμός του προβλήματος δεν έχει καμιά πραγματική χρησιμότητα. Σε αυτή τη μεταβατική περίοδο που περνά τώρα ο κόσμος και σε αυτό το διάλειμμα ανάμεσα σε δυο δραστηριότητες – εκείνη της Ιχθυακής Εποχής που παρέρχεται και εκείνο της Υδροχοϊκής που εισέρχεται – θα κυβερνά τελικά ο Ζυγός και το τέλος του αιώνα θα δει σταθερά την επιρροή του Ζυγού να έρχεται σε έντονο έλεγχο και σε μια θέση δύναμης μέσα στο πλανητικό ωροσκόπιο. Συνεπώς δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για ανησυχία.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 238-239

ΖΥΓΟΣ – Πλανητικοί Κυβερνήτες και Ακτινικές Επιρροές

Παραδοσιακός Κυβερνήτης – Αφροδίτη (5η Ακτίνα)
Εσωτερικός Κυβερνήτης – Ουρανός (7η Ακτίνα)
Ιεραρχικός Κυβερνήτης – Κρόνος (3η Ακτίνα)

Αυτοί οι τρεις πλανήτες [που κυβερνούν το Ζυγό] (μέσα από τις ακτίνες των οποίων αυτοί είναι αγωγοί) βρίσκονται όλοι πάνω στην πρώτη μείζονα γραμμή δύναμης, τη γραμμή της θέλησης ή δύναμης και του σκοπού και του οράματος /στόχου.

Ουρανός – 7η Ακτίνα της Τελετουργικής μαγείας. Θεός ο Πατέρας. Αυτός που σχετίζει. Η Πηγή της Δυαδικότητας. Αυτός που αντιλαμβάνεται το τέλος από την αρχή. Πνευματική συνείδηση.
Από την Ενόραση στην Έμπνευση

Αφροδίτη – 5η Ακτίνα του Νου. Θεός ο Υιός. Ο Υιός του Νου. Αυτός που περιλαμβάνει [περιέχει]. Εγωική συνείδηση.
Από τη Διανόηση στην Ενόραση

Κρόνος – 3η Ακτίνα της Νοημοσύνης. Θεός το Άγιο Πνεύμα. Αυτός που γνωρίζει. Νους. Ανθρώπινη Συνείδηση.
Από το Ένστικτο στη Διανόηση.

Γι’ αυτό το βασικό λόγο – που θεμελιώνεται στην παραπάνω τριπλή σχέση – ο Ζυγός θεωρείται “το σημείο της ισορροπίας” πάνω στο Ζωδιακό. Στους περισσότερους από τους άλλους αστερισμούς, σε κάποιο στάδιο, έρχεται ένα “σημείο κρίσης” όπου η επίδραση της ενέργειας που διαχύνεται μέσω του ζωδίου (μέσα από τους πλανήτες που κυβερνούν) στον άνθρωπο, βρίσκεται στο ανώτατο σημείο της αποτελεσματικότητας…

Αλλά στο Ζυγό δεν υπάρχει πλέον το σημείο κρίσης που υπάρχει στον Κριό. Υπάρχει μόνο ένα διάλειμμα ισορρόπησης σαν ένα προοίμιο σε μια πιο αποτελεσματική και ευαίσθητη πρόοδο πάνω στην ατραπό.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 247-248

Αυτό το ζώδιο…σχετίζεται στενά με την τρίτη όψη της θεότητας και επομένως είναι ένα κυρίαρχο ζώδιο και μείζων καθοριστικός παράγοντας σε ό,τι το Νόμο, το Σεξ και το Χρήμα…

Η πρώτη όψη της θέλησης ή δύναμης εκφράζεται σε αυτό το ζώδιο ως Νόμος, νομοθεσία, νομιμότητα, δικαιοσύνη. Η δεύτερη όψη εκδηλώνεται ως σχέση ανάμεσα στα ζεύγη των αντιθέτων (που οι άξονες της ζυγαριάς είναι το σύμβολό τους) και πάνω στο φυσικό πεδίο εκδηλώνεται ως Σεξ· η τρίτη όψη αναδεικνύεται σαν αποκρυσταλλωμένη ενέργεια και αυτό το ονομάζουμε Χρήμα. Είναι κυριολεκτικά χρυσός κι αυτό είναι το εξωτερικευμένο σύμβολο εκείνου που δημιουργείται, όταν έρχεται σε επαφή το πνεύμα και η ύλη πάνω στο φυσικό πεδίο…

Συνεπώς αν οι μαθητές μελετήσουν προσεκτικά αυτά τα τρία, – νόμο, σεξ, χρήμα – όπως εκφράζονται σήμερα και όπως μπορούν να εκφραστούν στο μέλλον, θα έχουν μια πολύ διδακτική και πολύ αξιόλογη εικόνα για τη φυσική ανθρώπινη επίτευξη και τη μελλοντική πνευματική έκφραση. Ολόκληρη η διαδικασία ερμηνεύεται με τη δραστηριότητα των τριών κυβερνητών του Ζυγού: την Αφροδίτη, τον Ουρανό και τον Κρόνο.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 243-244

Νόμος

Όπως γνωρίζετε ο Ζυγός κυβερνά τη νομική επιστήμη και κρατά την ισορροπία ανάμεσα στο αποκαλούμενο καλό και κακό, ανάμεσα στο αρνητικό και στο θετικό καθώς και ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση…

Ο Ζυγός είναι ο “εγγυητής του Νόμου”. Η νομοθεσία μέχρι τώρα περιορίζεται στην επιβολή απαγορεύσεων και την επιβολή τους δια του φόβου, όπως σώζονται στο Μωσαϊκό νόμο και μας επιβλήθηκαν με την μέθοδο της τιμωρίας των παραβάσεων. Αυτό υπήρξε ίσως ένα αναγκαστικό στάδιο για τις νεαρές φυλές… Αλλά η ανθρωπότητα προσεγγίζει την ωριμότητα και τώρα απαιτείται μια διαφορετική ερμηνεία των σκοπών και των προθέσεων του Ζυγού μέσα από τη χρήση του νόμου. Ο νόμος πρέπει να γίνει ο θεματοφύλακας μιας θετικής ορθότητας και όχι απλώς το όργανο επιβολής.

Καθώς προσπαθούμε να περιορίσουμε τη βία στις διεθνείς σχέσεις και καθώς είναι φανερό σήμερα ότι η διαδικασία των δραστικών τιμωριών δεν έχει καταφέρει να εμποδίσει το έγκλημα ή να αποτρέψει τους ανθρώπους από τη βίαιη ιδιοτέλεια (γιατί ακριβώς αυτό είναι το έγκλημα), και καθώς η κοινωνική στάση (σε αντιπαράθεση με την αντικοινωνική στάση όλων των παρανόμων) θεωρείται επιθυμητή και διδάσκεται στα σχολεία μας, έχει αρχίσει να ανατέλλει πάνω στην κοινή συνείδηση ότι η εγχάραξη των ορθών σχέσεων και η διάδοση του αυτοελέγχου και η ανάπτυξη της ανιδιοτέλειας (και αυτά είναι σίγουρα ο σκοπός, υποκειμενικός και συχνά μη αντιληπτός, ολόκληρης της νομικής διαδικασίας) είναι η αναγκαία προσέγγιση προς τους νέους.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 236-237

Ενεκα αυτής της ποιότητας ισορροπίας στο Ζυγό αυτός ο αστερισμός περισσότερο από κάθε άλλον αστερισμό μπορεί να συνδεθεί πιο ειδικά με το πρόβλημα του σεξ . Το σεξ συνδέεται συνήθως στο νου του μέσου αστρολόγου με τα ζώδια του Ταύρου και του Σκορπιού. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ταύρος πολύ συχνά θεωρείται το Ζώδιο των άγριων παρορμήσεων της ανεξέλεγκτης σεξουαλικής αρχής και επειδή στο Σκορπιό εφαρμόζονται θεμελιώδεις δοκιμασίες.

Για τους περισσότερους ζηλωτές στα πρώτα στάδια το σεξ συνιστά θεμελιώδες πρόβλημα. Εσωτερικά ωστόσο το όλο ζήτημα προβάλλει στο Ζυγό και όλο πιο έντονα θα απαιτεί απάντηση, και στο Ζυγό θα πρέπει να γίνει η εξισορρόπηση των ζευγών των αντιθέτων και να έλθει σε επίλυση μέσω της χρήσης της κρίσης του νου και της εδραίωσης ενός σημείου ισορροπίας ανάμεσα στις αρσενική και τη θηλυκή αρχή.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 233

…Στο κέντρο της ζυγαριάς ή στον άξονα του τροχού μπορεί να ιδωθεί σωστά η αληθινή προοπτική και η ενδεδειγμένη δραστηριότητα. Όταν αποκατασταθεί τελικά ή βασική “σεξουαλική” σχέση και τότε ψυχή και σώμα (θετικό και αρνητικό) σχετιστούν μόνιμα στη ζωή των παγκόσμιων ζηλωτών, θα δούμε τότε τον ορθό χειρισμό της διδασκαλίας στον κόσμο πάνω στο θέμα του φυσικού σεξ.

Αυτή η διδασκαλία θα προέλθει από την ανάμιξη και τη σύνθεση των καλύτερων απόψεων από όλους τους πνευματικά σκεπτόμενους διδασκάλους και των δυο ημισφαιρίων που ενσωματώνουν την εμπειρία της Ανατολής και της Δύσης, και τις μυστικιστικές και επιστημονικές προσεγγίσεις σε ένα μυστήριο που είναι τόσο φυσικό, (και απαιτεί επιστημονική κατανόηση) όσο και μυστικιστικό (απαιτεί πνευματική ερμηνεία)… Μέσα από τα πολλά σεξουαλικά πειράματα που συνεχίζονται τώρα, η ερχόμενη γενιά θα φτάσει σε ένα σημείο ισορροπίας και τότε, ως επακόλουθο, θα γείρει η ζυγαριά προς την ορθή και επιθυμητή κατεύθυνση.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 234-235

Χρήμα

Ο Ουρανός είναι ο εσωτερικός κυβερνήτης και έχει υπέρτατη σπουδαιότητα σε αυτό το ζώδιο, γιατί η έβδομη ακτίνα εργάζεται μέσα απ’ αυτόν τον πλανήτη και αυτό είναι η ενσωμάτωση της αρχής της συμπύκνωσης και της υλοποίησης εκείνου που έχει ανάγκη για αντικειμενική εκδήλωση μέσα από το σμίξιμο πνεύματος και ύλης.

Εδώ βρίσκεται κρυμμένο ολόκληρο το μυστήριο του χρήματος, της δημιουργίας και της παραγωγής του. Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι η δημιουργική διαδικασία σχετίζεται με την τρίτη όψη της θειότητας και μόνο με την τρίτη όψη. Μέσα από τη σχέση των τριών όψεων της τρίτης θείας εκδήλωσης – νόμο [εντολή], συνάφεια [πίστη, εμπιστοσύνη], και υλοποιημένη ενέργεια – δημιουργείται το χρήμα.

Εδώ είναι που απέτυχαν πολλοί μυστικιστές και παγκόσμιοι εξυπηρετητές. Εργάζονται από ένα υπερβολικά υψηλό επίπεδο και από τη σκοπιά του πνευματικού κινήτρου. Κανονικά και φυσικά (επειδή εκεί βρίσκεται η εστία της συνείδησής τους) εργάζονται από τη σκοπιά της δεύτερης όψης, ενώ πρέπει να επικαλούνται και να εφελκύουν την τρίτη όψη (εξίσου θεία και εξίσου σημαντική) . Συλλογιστείτε πάνω σε αυτά τα λόγια.

Το θέμα εδώ δεν είναι να έλθουν σε επαφή το πνεύμα και η ύλη, όπως κατανοεί ο αποκρυφισμός αυτούς τους όρους, αλλά να συσχετιστεί η φυσική ανάγκη και η φυσική προμήθεια [το προϊόν] και να έλθουν σε επαφή αυτά τα δυο χειροπιαστά πράγματα μέσω της δύναμης της δημιουργικής φαντασίας. Αυτός είναι ο λόγος που τόσο πολλές σχολές σκέψης αποδείχθηκαν επιτυχείς στην υλοποίηση εκείνου που απαιτείται και γιατί τόσες άλλες σχολές σκέψης απέτυχαν τόσο οικτρά. Εργάζονται από ένα πολύ υψηλό πεδίο και δεν έχουν την ικανότητα να το επιτελέσουν. Σας έδωσα εδώ υπαινιγμούς που μπορεί να είναι ωφέλιμοι, αν ερμηνευτούν σωστά και εκτελεστούν με ορθό κίνητρο σε ομαδικό σχηματισμό και με ανιδιοτελή σκοπό.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 246

Πολικά Αντίθετα: Ζυγός – Κριός

Ζυγός-Κριός – Η επιτευχθείσα ισορροπία στο σημείο της ηρεμίας, παρέχει τη νοητική ώθηση για ψυχικό έλεγχο. Το πάθος μετουσιώνεται σε αγάπη και η αρχική επιθυμία του Κριού γίνεται πλήρης έκφραση αγάπης – σοφίας. Η επιθυμία για εκδήλωση γίνεται έφεση για ύπαρξη.
[Για το Μαθητή και το Μυημένο πάνω στον Τροχό που γυρνάει αριστερόστροφα]
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 338

Κριός-Ζυγός – Ασταθείς εμβρυακές ενάρξεις που οδηγούν στην εξισορρόπηση της κατώτερης ψυχικής φύσης και στην έκφρασή της μέσα από τη μορφή. Εμβρυακή επιθυμία για έκφραση που ολοκληρώνεται στο πάθος της ευχαρίστησης. Ελέγχει η κατώτερη αγάπη.
[Για τη συνηθισμένη ανθρωπότητα πάνω στον τροχό που γυρνάει δεξιόστροφα]
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 337

ΖΥΓΟΣ – Βασικοί Τόνοι

1. Η λέξη της προσωπικότητας
“Και ο Λόγος είπε: Ας γίνει επιλογή”

2. Η λέξη της ψυχής:
“Διαλέγω το δρόμο που οδηγεί ανάμεσα στις δυο μεγάλες γραμμές δύναμης”

Για το μέσο άνθρωπο χωρίς αναπτυγμένη πνευματική συνείδηση, η λέξη εκφωνείται ξανά και ξανά μέσα στους αιώνες: “Και ο Λόγος είπε: “Ας γίνει επιλογή” Η απάντηση έρχεται τελικά ως αποτέλεσμα της εξελικτικής διαδικασίας και από την ψυχή: “Διαλέγω το δρόμο που οδηγεί ανάμεσα στις δυο μεγάλες γραμμές δύναμης”
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 251

(Τα αναφερόμενα βιβλία είναι της Αλίκη Μπέιλη)

ΚριόςΤαύροςΔίδυμοιΚαρκίνοςΛέωνΠαρθένος ΖυγόςΣκορπιόςΤοξότηςΑιγόκερωςΥδροχόοςΙχθείς

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε