Αφιέρωμα: Τα ζώδια στην Εσωτερική Αστρολογία

ΔΙΔΥΜΟΙ Πλανητικοί Κυβερνήτες: Ερμής (4η Ακτίνα) Αφροδίτη (5η Ακτίνα) Γη (3η Ακτίνα)Advertisment Η ευαισθησία και η γοργή αντίδραση είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που

ΔΙΔΥΜΟΙ

https://enallaktikidrasi.com/2013/08/afieroma-ta-zodia-stin-esoteriki-astrologia/

Πλανητικοί Κυβερνήτες:

Ερμής (4η Ακτίνα)
Αφροδίτη (5η Ακτίνα)
Γη (3η Ακτίνα)

Advertisment

Η ευαισθησία και η γοργή αντίδραση είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που γεννήθηκαν με τον Ήλιο σ’ αυτό το ζώδιο ή με τους Δίδυμους να ανατέλλουν. Στα πρώτα στάδια και στο υπανάπτυκτο άτομο αυτό οδηγεί σε μια ρευστή μεταβλητότητα. Στα μετέπειτα και πιο αναπτυγμένα στάδια οδηγεί σε μια εξίσου ρευστή, πλην όμως αναλυτική κατανόηση των ανθρώπων και των περιστάσεων.

Αυτό επέρχεται με τη διαρκή δραστηριότητα, την ακατάπαυστη κίνηση και τις ατέλειωτες μεταβολές συνθηκών, που είναι εγγενείς στο ζώδιο αυτό. Αυτές οι μεταβολές “κυμαίνονται ανάμεσα στις δυο όψεις” αυτού του διπλού ζωδίου, και εντείνονται από το γεγονός ότι οι Δίδυμοι είναι η πιο σημαντική όψη του Μεταβλητού Σταυρού, αυτή που προσδιορίζει ή καθορίζει τις αλλαγές και το ρυθμό της προόδου τους.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 367-368

Μας βεβαιώνουν ότι ο Θεός είναι αγάπη, και αυτή η δήλωση είναι τόσο μια εξωτερική όσο και μια εσωτερική αλήθεια. Αυτή η υποκείμενη αγάπη της Θεότητας προσεγγίζει το ηλιακό μας σύστημα κυρίως μέσα από τους Διδύμους, οι οποίοι σχηματίζουν ένα κοσμικό Τρίγωνο μαζί με τον αστερισμό της Μεγάλης Αρκτου και τις Πλειάδες.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 348

Advertisment

Οι Δίδυμοι έχουν δυο αστέρες που από τους Ελληνες αποκαλούνται Κάστωρ και Πολυδεύκης ή τα Δίδυμα. Αυτοί είναι προσωποποιήσεις δυο μεγαλύτερες ομάδες αστέρων, τις επτά Πλειάδες και τους επτά αστέρες της Μεγάλης Άρκτου, που είναι οι δυο αστερισμοί του Βορρά, γύρω από τους οποίους μοιάζει να περιφέρεται το Σύμπαν. Το κάθε άστρο αντιπροσωπεύει ένα αστερισμό. Από τη σκοπιά του εσωτερισμού το μέγα μυστήριο του ενσαρκωμένου Θεού μέσα στην ύλη και η σταύρωση του κοσμικού Χριστού πάνω στο Σταυρό της ύλης, συνδέεται με τη στενή σχέση (που εικάζεται ότι υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων) μεταξύ των αστέρων των Πλειάδων και των αστέρων της Μεγάλης Άρκτου.

Αυτές οι δυο ομάδες αστέρων αντιπροσωπεύουν το Θεό, τον Μακρόκοσμο, ενώ οι Δίδυμοι, οι Κάστωρ και Πολυδεύκης, θεωρείται ότι συμβολίζουν τον άνθρωπο, το Μικρόκοσμο…. Γι’ αυτό αντιπροσωπεύουν τις δυο όψεις της ανθρώπινης φύσης, την ψυχή και την προσωπικότητα, τον πνευματικό άνθρωπο και το ανθρώπινο ον, μέσω του οποίου λειτουργεί αυτή η πνευματική οντότητα: ο ενσαρκωμένος Χριστός μέσα στην ύλη, ο Θεός που εργάζεται δια μέσου της μορφής.
Ο Κάστωρ θεωρούνταν θνητός και ο Πολυδεύκης αθάνατος. Είναι ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο ότι το άστρο Κάστωρ είναι μειωμένης λαμπρότητας και δεν έχει το φως που είχε πριν από πολλές εκατονταετίες, ενώ ο Πολυδεύκης, ο αθάνατος αδελφός αυξάνει σε λαμπρότητα και επισκιάζει τον αδελφό του… Έτσι έχουμε έναν εξαιρετικά σημαντικό αστερισμό, γιατί διατηρεί πάντα μπροστά στα μάτια των ανθρώπων την ιδέα της αυξανόμενης δύναμης της πνευματικής ζωής και της μείωσης της δύναμης του προσωπικού εαυτού. Η ιστορία της ανάπτυξης του ανθρώπου μέχρι την ωριμότητα και η ιστορία του βαθμιαία αυξανόμενου ελέγχου της ψυχής, εκφράζονται από τον αστερισμό των Διδύμων.
Αθλοι του Ηρακλή, σ. 64-65

ΔΙΔΥΜΟΙ – Πλανητικοί Κυβερνήτες και Ακτινικές Επιρροές

Παραδοσιακός Κυβερνήτης -Ερμής (4η Ακτίνα)
Εσωτερικός Κυβερνήτης -Αφροδίτη (5η Ακτίνα)
Ιεραρχικός Κυβερνήτης -Γη (3η Ακτίνα)

Ο ορθόδοξος κυβερνήτης είναι ο Ερμής (4η ακτίνα) που ως ο Αγγελιοφόρος των Θεών ή ο “θείος Ενδιάμεσος, που μεταφέρει μηνύματα ανάμεσα στους πόλους με ταχύτητα και φως”. Σ’ αυτόν τον πανίσχυρο και σημαντικό πλανήτη βρίσκουμε και πάλι την ιδέα της δυαδικότητας να ενισχύεται και τονίζεται υπό την επίδραση των Διδύμων.
Ο Ερμής είναι η έκφραση της διπλής όψης του νου καθώς μεσολαβεί ανάμεσα στο ανώτερο και στο κατώτερο. Αυτή η διαμεσολάβηση με τη σειρά της έχει δύο στάδια:
Πρώτον, τη χρήση του συγκεκριμένου νου σαν ενδιάμεσου μέσα στην προσωπικότητα, που καθορίζει τη ζωή της προσωπικότητας, που αναλύει και διακρίνει ανάμεσα στον ανθρώπινο εαυτό και στο μη-εαυτό και δίνει έμφαση στη συνείδηση του “εγώ και εσύ”, καθώς και στην προσωπικότητα και στο περιβάλλον της.
Δεύτερον, μεταφέρει τα μηνύματα ανάμεσα στην ψυχή και τον εγκέφαλο και εγκαθιδρύει σωστή σχέση ανάμεσα στον κατώτερο και στον ανώτερο εαυτό. Επομένως ο φωτισμένος νους είναι αυτός που σχετίζει την ψυχή και την προσωπικότητα. Αυτή η διαδικασία της ανώτερης σχέσης προχωρά με ταχύτητα πάνω στην Ατραπό της Μαθητείας.

Υπάρχει μια Τρίτη όψη του Ερμή, η οποία αρχίζει να λειτουργεί όταν έχουν τελειοποιηθεί οι άλλες δύο ή βρίσκονται στη διαδικασία να τελειοποιηθούν σύντομα. Σ’ αυτή την περίπτωση ο Ερμής είναι ο αφηρημένος νους – αποκομμένος από κάθε επαφή της μορφής όπως την κατανοούμε – και σχετίζει την ψυχή και το πνεύμα, σε δυο στάδια επίσης. Ο Ερμής είναι αυτός που αποκαλύπτει την Πνευματική Τριάδα… στην ψυχή, κι αυτό το γεγονός φέρνει τους μαθητές στο στάδιο της τρίτης μύησης…
Γι αυτό και κατά ένα περίεργο τρόπο, ενώ ο Ερμής στο υποκείμενο των Διδύμων αυξάνει τη λανθάνουσα αίσθηση δυαδικότητας στα διάφορα στάδιά της καθώς και την αίσθηση της διάκρισης που οδηγεί σε εκείνη τη νοητική ελαφράδα και τη ρευστότητα του νου που είναι ένα από τα μείζονα προσόντα αλλά και μια από τις μείζονες δυσκολίες αυτού του ζωδίου. Αυτή η ελαφράδα όμως πρέπει να κατανοηθεί και να χρησιμοποιηθεί σωστά.
Όταν υπάρχει άνεση νοητικής προσέγγισης προς κάθε διεύθυνση και σε σχέση με τις πολλές αντιθέσεις της εκδήλωσης, έχετε την ανάδυση των αληθινών χαρακτηριστικών του θείου Αγγελιαφόρου, που είναι ικανός να κατανοεί τα άκρα αντίθετα και να τα συσχετίζει μεταξύ τους θεϊκά. Οι Δίδυμοι κατ’ εξοχήν είναι το ζώδιο του αγγελιαφόρου, και αυτό το ζώδιο παράγει πολλούς από τους αγγελιαφόρους του θεού, έτσι όπως εμφανίζονται μέσα στους αιώνες, τους αποκαλυπτές δηλαδή των νέων θείων αληθειών, και τους μεσολαβητές ανάμεσα στο τέταρτο και το πέμπτο βασίλειο.

Αυτός είναι ο λόγος που ως εξωτερικός κυβερνήτης δίνεται ο Ερμής και ως εσωτερικός κυβερνήτης η Αφροδίτη, γιατί ενσωματώνουν μεταξύ τους τις ενέργειας της τέταρτης Ακτίνας, της Αρμονίας μέσω Διαμάχης και της πέμπτης Ακτίνας, της Συγκεκριμένης Γνώσης ή Επιστήμης, που είναι η εμβρυακή κατανόηση των αιτίων και των συνθηκών που προκύπτουν από εκεί καθώς και από το Σχέδιο.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 353-354

…Ο ιεραρχικός κυβερνήτης των Διδύμων είναι η ίδια η Γη, (3η ακτίνα) η οποία είναι ένας μη ιερός πλανήτης… Μια μικρή μελέτη θα σας δείξει ότι σ’ αυτούς τους τρεις κυβερνήτες έχετε μια πολύ ενδιαφέρουσα ακολουθία δυνάμεων, γιατί οι Ακτίνες 3, 4 και 5 παράγουν μια σύνθεση δραστηριότητας και έντονων δυναμικοτήτων, οι οποίες είναι ουσιαστικές για την ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 356-357

Πολικά Αντίθετα: Δίδυμοι – Τοξότης

Δίδυμοι-Τοξότης: – Ρευστή αλληλεπίδραση και αστάθεια οδηγεί επικέντρωση και βεβαιότητα στην προσωπικότητα. Ο άνθρωπος είναι απόλυτα προσηλωμένος στις επιτεύξεις της προσωπικότητας. Η τριπλή κατώτερη φύση, ενοποιημένη και κατευθυνόμενη ελέγχει κάθε δραστηριότητα.
[Για τη συνηθισμένη ανθρωπότητα στον Τροχό που στρέφεται δεξιόστροφα]
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 338

Τοξότης-Δίδυμοι: – Τα αποτελέσματα της σχέσης αυτού του ζεύγους των αντιθέτων είναι ότι υπάρχει μια επικεντρωμένη προσπάθεια της ψυχής, μια κατευθυνόμενη από το πνεύμα δραστηριότητα και μια αποδειγμένη ετοιμότητα για μύηση. Σημειώνεται μείωση της δύναμης της μορφής και αύξηση της ζωής της ψυχής.
[Για το Μαθητή και το Μυημένο στον Τροχό του στρέφεται Αριστερόστροφα]
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 339
…Στο ενδιάμεσο στάδιο, μεταξύ Διδύμων και Τοξότη, η ισορροπία, το ισοζύγιο, η συγχώνευση και η ανάμιξη, είναι οι αντικειμενικοί στόχοι της συνειδητής οντότητας που παλεύει σχεδόν τυφλά. Πρέπει να κατορθώσει να φέρει αρμονία με επακόλουθο την αποφυγή όλων των άκρων.

Στο πολικό αντίθετο αυτού του ζωδίου, στον Τοξότη, η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους δυο αδελφούς ή ανάμεσα στον κατώτερο και στον ανώτερο εαυτό, εστιάζεται ή ρυθμίζεται σε μια ενωμένη και κατευθυνόμενη προσπάθεια. Ο άστατος, ευμετάβλητος άνθρωπος γίνεται ο αυτο-κατευθυνόμενος μαθητής, ο προσηλωμένος στην προσπάθεια, που διατηρεί ωστόσο τη ελαφράδα που αναπτύχθηκε προηγουμένως, ελέγχοντας όμως και εξουσιάζοντας την τάση για ρευστότητα, άσκοπες κινήσεις και λάθος αλλαγές.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 368

Πέρα από τη σπουδαιότητα των επιδράσεων των Διδύμων ως κυρίαρχης δύναμης του μεταβλητού σταυρού, είναι ένα από τα σημαντικότερα ζώδια, επειδή αποτελεί το κυριότερο σύμβολο της δυαδικότητας στο ζωδιακό. Ο αστερισμός των Διδύμων με την εγγενής του δεύτερης ακτίνας επίδραση, ελέγχει το καθένα από τα ζεύγη των αντιθέτων του Μεγάλου Τροχού.

Οι Δίδυμοι λοιπόν, σχηματίζουν μαζί με καθένα από τα ζεύγη του Ζωδιακού έναν τρίτο παράγοντα που επηρεάζει πανίσχυρα τους δυο άλλους αστερισμούς σχηματίζοντας έτσι με αυτούς κάποια μεγαλύτερα ζωδιακά τρίγωνα. Αυτά έχουν σπουδαιότητα μόνο όταν εξετάζουμε τα ωροσκόπια εξελιγμένων ατόμων ή εσωτερικών ομίλων. Όμως τελικά – όταν καταστρώνεται το ωροσκόπιο ενός μαθητή ή ενός μυημένου – ο εσωτεριστής αστρολόγος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη δυναμικότητά τους.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση ενός μυημένου που ο Ήλιος του βρίσκεται στο Λέοντα, το ενεργειακό τρίγωνο των αστερισμών που καθορίζει την ερμηνεία του ωροσκοπίου είναι: Λέοντας – Υδροχόος – Δίδυμοι. Όταν ασχολείται με ένα άτομο που ο ήλιος του βρίσκεται στους Διδύμους, το ρυθμιστικό τρίγωνο θα είναι Δίδυμοι-Τοξότης, και Ιχθείς. Οι τελευταίοι αποτελούν τμήμα αυτού του τριγώνου, γιατί οριοθετούν την αρχή και το τέλος… Θα επιχειρήσω να διευκρινίσω αυτά τα σημεία με περισσότερες λεπτομέρειες όταν θα αρχίσουμε να μελετάμε τη θεμελιώδη αστρολογική επιστήμη των τριγώνων…

Καθώς κυβερνούν όλα τα ζεύγη των αντιθέτων του ζωδιακού, [οι Δίδυμοι] συντηρούν τη μαγνητική αλληλεπίδραση ανάμεσά τους, διατηρώντας μια ρευστότητα στις σχέσεις τους, ώστε να διευκολύνει τελικά τη μετουσίωσή τους σε μια ενότητα, γιατί τα δυο πρέπει στο τέλος να γίνουν Ένα. Πρέπει να θυμάστε πως – από τη σκοπιά της τελικής ανάπτυξης των δώδεκα ζωδιακών δυναμικοτήτων – τα δώδεκα αντίθετα πρέπει να γίνουν τα αναμιγμένα έξι κι αυτό επέρχεται με τη συγχώνευση στη συνείδηση των πολικών αντιθέτων…

Επομένως οι Δίδυμοι είναι ένα από τα πιο σημαντικά από τα δώδεκα ζώδια, και η επιρροή τους βρίσκεται πίσω από το καθένα… Αυτό θα γίνει πληρέστερα κατανοητό όταν μελετηθεί το τρίγωνο που σχηματίζουν οι Δίδυμοι και δυο αντιτιθέμενα ζώδια. Επειδή η Ακτίνα της Αγάπης-Σοφίας, η δεύτερη Ακτίνα, ρέει μέσα από τους Διδύμους, γίνεται προφανής η αλήθεια της αποκρυφιστικής διδασκαλίας ότι η αγάπη αποτελεί τη βάση ολόκληρου του σύμπαντος.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 346-348

Ο ιεραρχικός κυβερνήτης των Διδύμων είναι η ίδια η Γη, η οποία είναι ένας μη ιερός πλανήτης. Η Γη είναι επίσης ο εσωτερικός κυβερνήτης του Τοξότη, του πολικού αντίθετου των Διδύμων. Αυτοί είναι οι δυο μοναδικοί αστερισμοί που κυβερνιούνται από τη Γη, κι αυτό είναι ένα γεγονός μεγίστης σπουδαιότητας, που δημιουργεί μια ασυνήθιστη κατάσταση στο ηλιακό σύστημα και μια μοναδική σχέση. Η κοσμική γραμμή της δύναμης από τους Διδύμους στον Τοξότη και αντίστροφα, σχετίζεται υποκειμενικά και εσωτερικά με τη Γη μας. Με αυτό τον τρόπο εγγυάται την ψυχική της ανάπτυξη, την ανέλιξη της μορφής σαν μια έκφραση εκείνης της ψυχής και αναπόφευκτα οδηγεί τη γεμάτη θλίψη ανθρωπότητα πάνω σ’ αυτόν τον πονεμένο πλανήτη, στην πραγματική πύλη της μύησης στον Αιγόκερω.
Σε αυτή τη δήλωση και στο γεγονός, του πόνου και της λύπης, που είναι χαρακτηριστικές ποιότητες της πλανητικής μας ζωής, λανθάνει ένα κρυφό μυστήριο.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 356

ΔΙΔΥΜΟΙ – Τονικές Λέξεις

Η λέξη της προσωπικότητας:
“Η αστάθεια ας κάνει το έργο της”.
Η λέξη της ψυχής:
“Αναγνωρίζω τον άλλο μου εαυτό και στη μείωση αυτού του εαυτού αυξάνομαι και λάμπω”.
Είναι τόσο προφανής η σημασίας των δύο Λέξεων για το ζώδιο αυτό , που δεν απαιτείται από μέρους μου διευκρίνιση. Για το συνηθισμένο άνθρωπο προφέρεται η Λέξη “Η αστάθεια ας κάνει το έργο της”, αλλά για το μαθητή η Λέξη εκφωνείται από την ίδια την ψυχή: “Αναγνωρίζω τον άλλο μου εαυτό και στη μείωση αυτού του εαυτού αυξάνομαι και λάμπω”.

Ρευστότητα, αναγνώριση της δυαδικότητας, έλεγχος από την ψυχή! Αυτοί είναι οι βασικοί τόνοι αυτού του ζωδίου και αυτός θα πρέπει να είναι ο βασικός τόνος της δικής σας ζωής, γιατί είτε βρίσκεστε σε αυτό το ζώδιο σ’ αυτή τη ζωή είτε όχι, κάποτε ήσασταν, και αρκετές φορές καθόρισε την εμπειρία σας, και τα αποτελέσματα είναι χαραγμένα στη ζωή του προχωρημένου μαθητή.
Εσωτερική Αστρολογία, σ. 370

(Τα αναφερόμενα βιβλία είναι της Αλίκη Μπέιλη)

ΚριόςΤαύροςΔίδυμοιΚαρκίνοςΛέωνΠαρθένος ΖυγόςΣκορπιόςΤοξότηςΑιγόκερωςΥδροχόοςΙχθείς

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση