,

Οι 6 διαφορές ανάμεσα στις υγιείς και τις προβληματικές σχέσεις

Τι κάνουν διαφορετικά τα ευτυχισμένα ζευγάρια από τα προβληματικά;

Οι σχέσεις πρέπει να βασίζονται στην ειλικρίνεια. Δυστυχώς όμως τα ελλείματα στις προσωπικότητες των ατόμων που την αποτελούν την κάνουν πολλές φορές ένα πεδίο ανταγωνισμού και προσπάθειας χειραγώγησης με καταστροφικά αποτελέσματα για το ζευγάρι, για τα παιδιά (αν υπάρχουν) αλλά και όσους εμπλέκονται στη σχέση.

Παρακάτω ακολουθούν 6 σημεία στα οποία διαφέρουν τα υγιή από τα προβληματικά ζευγάρια. Ενώ αν θέλετε να εμβαθύνετε ακόμα περισσότερο μπορείτε να κάνετε το τεστ Πόσο υγιής ή προβληματική είναι η σχέση σας και πως να την θεραπεύσετε

Advertisment

1. Δούναι και Λαβείν

Σε μια σχέση υπάρχει διαρκώς ανταλλαγή, είτε αυτή συμβαίνει σε επίπεδο ενεργειών, είτε σε πιο πρακτικά ζητήματα. Όταν όμως ο ένας δίνει πολύ περισσότερα από όσα λαβαίνει, τότε είναι θέμα χρόνου αυτή η ανισορροπία να αναδειχθεί και να δημιουργήσει προβλήματα. Κανένας δεν είναι δεδομένος και κανένας δεν πρέπει να αναπαύεται. Η σχέση είναι ένα ον που εξελίσσεται και η διατήρηση της ισορροπίας και του βασικού νόμου της ανταλλαγής είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της. Διαβάστε το άρθρο του Κωνσταντίνου Σμιξιώτη: Δούναι και Λαβείν

2. Δεν προσπαθούν να αλλάξουν ο ένας τον άλλον

Advertisment

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε πει “Οι άνδρες παντρεύονται με την ελπίδα ότι οι γυναίκες τους δεν θα αλλάξουν ποτέ, ενώ οι γυναίκες παντρεύονται με την ελπίδα ότι θα αλλάξουν τους άντρες τους” Στο τέλος και οι δύο απογοητεύονται.  Ο Jacob M. Braude είχε πει “Σκέψου πόσο δύσκολο είναι να αλλάξεις τον εαυτό σου, για να καταλάβεις πόσο μάταιο είναι να προσπαθείς να αλλάξεις κάποιον άλλον”  Σε μια υγιή σχέση, το ζευγάρι δεν σταματάει ποτέ να γνωρίζει ο ένας τον άλλον. Γιατί; Γιατί πολύ απλά εξελισσόμαστε. Εξελισσόμαστε εμείς και εξελίσσεται και ο σύντροφός μας. Το να προσπαθούμε λοιπόν να αλλάξουμε τον άλλον αποτελεί ευθεία παραβίαση της φυσικής ροής της ζωής η οποία αναπόφευκτα θα επιφέρει την καταστροφή της σχέσης.

3. Δεν προσπαθούν διαρκώς να χειραγωγήσουν ο ένας τον άλλον

Τα υγιή ζευγάρια σέβονται και έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Ως εκ τούτου, αν θέλουν κάτι, απλά το ζητούν. Αν ο σύντροφος μπορεί και θέλει να το κάνει, θα το κάνει. Και τελεία! Η χειραγώγηση απορρέσει από μια υποβόσκουσα ανασφάλεια η οποία μας κάνει να θέλουμε να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο. Όμως η χειραγώγηση έχει ένα πολύ υψηλό τίμημα. Ο σεβασμός, η αγάπη, η εκτίμηση, αρχίζουν να χάνονται και στο τέλος η σχέση μαραίνεται.

4. Λύνουν τα προβλήματά τους χωρίς βοηθούς

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των προβληματικών ζευγαριών είναι ότι παραπονιούνται διαρκώς για τον/την σύντροφό τους σε τρίτους. Είτε αυτοί είναι φίλοι είτε συγγενείς. Οι εχθρότητες που προκύπτουν σε πολλά ζευγάρια με τα πεθερικά τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Οι γονείς δεν έχουν την ίδια σχέση που έχετε εσείς με τον σύντροφό σας. Δεν θα τους είναι καθόλου εύκολο να “κατανοήσουν” για παράδειγμα γιατί καυγαδίσατε ή γιατί μιλήσατε άσχημα ο ένας στον άλλον. Για εσάς, την επόμενη μέρα, αυτό αποτελεί παρελθόν, ο γονιός όμως θα το θυμάται πιθανότατα για πολύ καιρό.

5. Τσακώνονται εποικοδομητικά

Όλα τα ζευγάρια τσακώνονται. Τα υγιή ζευγάρια όμως δεν τσακώνονται για να ξεσπάσουν  τα απωθημένα τους. Ο επανακαθορισμός των ορίων, της επικοινωνίας και του σεβασμού είναι απαραίτητες διαδικασίες στην εξέλιξη μιας σχέσης. Για να συμβεί όμως οι σύντροφοι πρέπει να είναι πρόθυμοι να μιλήσουν ήρεμα και να ακούσουν τον σύντροφό τους με ειλικρίνεια. Εάν απλώς έχετε συσσωρεύσει θυμό και θέλετε να τον ξεσπάσετε, τότε, τίποτα καλό δεν μπορεί να βγει από έναν τέτοιο καυγα. Θα ειπωθούν προσβλητικες φράσεις και κανένας δεν θα μπορέσει να επικοινωνήσει με τον άλλο.

6. Κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση και πορεύονται μαζί

Ο Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ είχε πει “Η ζωή μας δίδαξε ότι η αγάπη δε συνίσταται στο να κοιτάμε ο ένας τον άλλο, αλλά στο να κοιτάμε προς την ίδια κατεύθυνση” Η ζωή είναι ένας δρόμος. Κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί θα έχουμε και έναν συνοδοιπόρο που θα περπατα κι αυτός στο ίδιο μονοπάτι με εμάς. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια περπατούν μαζί όχι γιατί ακολουθεί ο ένας τον άλλον αλλά επειδή έχουν κοινό δρόμο. Εάν στο μέλλον αυτός ο δρόμος αποκλείνει, τότε συνεχίζουν ο καθένας το μονοπάτι του, χωρίς να πιέζει ο ένας τον άλλον και χωρίς να παρατάει ο ένας για χάρη του άλλου το δρόμο του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Βελτιώνοντας την επικοινωνία γονέα-εφήβου: Συμβουλές για μια αρμονική σχέση
Αποξένωση στα αδέλφια: Ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση