Εδραιωμένοι διατροφικοί μύθοι που καταρρίπτονται

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Απαιτεί την παρακολούθηση των επιστημονικών ερευνών. Ό,τι γίνεται μόδα τη μια στιγμή, σε λίγα χρόνια

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση. Απαιτεί την παρακολούθηση των επιστημονικών ερευνών. Ό,τι γίνεται μόδα τη μια στιγμή, σε λίγα χρόνια μπορεί να καταρριφθεί. Βέβαια, στην Εναλλακτική Δράση πιστεύουμε ότι ο καλύτερος κανόνας είναι να ακούμε με επιφύλαξη κάθε τι καινούργιο, να αναρωτηθούμε εάν συμφωνεί με τη διατροφή των προγόνων μας, και εάν αποφασίσουμε να αλλάξουμε τη διατροφή μας, να το κάνουμε χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Η επιστημονική έρευνα από την άλλη εξελίσσεται μέρα με τη μέρα και πολλές φορές διαφορετικές μελέτες συγκρούονται μεταξύ τους. Παρακάτω θα δούμε κάποιες διατροφικές συνήθειες που παγιώθηκαν στις συνειδήσεις μας για χρόνια αλλά τελικά καταρρίφθηκαν.

Το πολύ το γάλα κάνει καλό στα κόκαλα

Όλοι ξέρουν ότι το να πίνεις μεγάλες ημερήσιες ποσότητες γάλατος δυναμώνει τα οστά και σε κάνει ψηλότερο και δυνατότερο. Στην τελική, το ασβέστιο είναι καλό για την υγεία μας και το γάλα περιέχει μπόλικο από δαύτο, σωστά; Εξαρτάται, καθώς η πραγματικότητα είναι σαφώς πιο περίπλοκη από αυτό.

Αρκετά πρόσφατα, το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία δημοσίευσε τα αποτελέσματα χρόνιας έρευνας σε δείγμα μεγαλύτερο των 100.000 ανθρώπων, όπου κατέγραψαν τα διατροφικά τους ήθη σε μια περίοδο 11-20 ετών. Σύμφωνα με τα εξαγόμενα, η κατανάλωση γάλατος συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και για τα δυο φύλα αλλά και μεγαλύτερες πιθανότητες κατάγματος στα οστά των γυναικών! Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αναπάντεχα αυτά ευρήματα έχουν να κάνουν με τη λακτόζη και τη γαλακτόζη του γάλατος, οι οποίες ξέρουμε ότι επιταχύνουν το γήρας.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πολύ γιαούρτι, από την άλλη, ήταν σημαντικά λιγότερο ευάλωτοι σε κατάγματα, καθώς η ζύμωση των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει δραστικά τη συγκέντρωση λακτόζης.

Εντωμεταξύ, επιστήμονες του Χάρβαρντ ανάλυσαν δεδομένα που φτάνουν ακόμα και στα 25 χρόνια, καταλήγοντας ότι δεν υπάρχουν βάσιμα επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση γάλατος μας κρατά μακριά από την οστεοπόρωση. Στη δική τους έρευνα, η μεγάλη ημερήσια πρόσληψη γάλατος συνδέθηκε με αυξημένο ρίσκο καρκίνου του προστάτη και των ωοθηκών. Ας υπενθυμίσουμε ότι το γάλα δεν φέρεται να είχε καμία θέση στη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων. Η Αρχαία Κινέζικη Ιατρική, καθώς και η Αγιουρβέδα είναι επίσης αντίθετες. Μπορείτε να να βρείτε πολλά ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα εδώ

Πρέπει να πίνουμε πολλά ποτήρια νερό την ημέρα

Το έχουμε ακούσει να το λένε: πιες όσο περισσότερο νερό μπορείς την ημέρα, πάνω από 2 λίτρα ή 8 ποτήρια δηλαδή, καθώς το νεράκι κάνει καλό στην υγεία. Η παλιότερη αναφορά στον μαγικό αριθμό των 8 ποτηριών (2,5 λίτρων) μας έρχεται το 1945 από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας των ΗΠΑ. Ακόμα και εδώ όμως υποδεικνύεται ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της ημερήσιας πρόσληψης νερού προέρχεται από το φαγητό.

Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και δεν υπάρχει ούτε χρυσός αριθμός ούτε ασφαλής μέθοδος για να καθοριστούν οι ημερήσιες ανάγκες ύδατος κάθε οργανισμού. Η πρόσληψη νερού έχει να κάνει με τη σωματοδομή, τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τη φυσική δραστηριότητα του οργανισμού και ως εκ τούτου είναι πολυπαραγοντική.  Για άλλη μια φορά, ούτε η Ιπποκράτεια Ιατρική, ούτε η Κινέζικη Ιατρική, ούτε η Αγιουρβέδα δεν αναφέρουν την ανάγκη υπερβολικής κατανάλωσης νερού. Οι ενδείξεις είναι πολύ απλές. Το χρώμα των ούρων σας είναι ο καλύτερος δείκτης. Εάν τα ούρα σας είναι σκούρα, τότε χρειάζεστε περισσότερο νερό. Εάν είναι ανοιχτόχρωμα, τότε πιθανόν λαμβάνετε ήδη όσο νερό χρειάζεστε. Διαβάστε επίσης το ενδιαφέρον άρθρο της διατροφολόγου Ορσαλίας Ψαρίδη “Νερό, πόσο και γιατί

Η σοκολάτα δεν είναι καλή για την υγεία μας

Καμία τύψη δεν πρέπει να έχουν οι λάτρεις της σοκολατί λιχουδιάς, γιατί φαίνεται πως η σοκολάτα δεν είναι και τόσο κακή τελικά. Οι μελέτες υποδεικνύουν εδώ ότι η κατανάλωση κακάο συνδέεται με αισθητές μειώσεις στην πίεση του αίματος: 2 σοκολάτες την ημέρα μειώνουν κατά 11% τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού, όπως κατέληξε έρευνα σε 21.000 ενήλικες που έγινε πρόσφατα στην Αγγλία. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις λοιπές καρδιαγγειακές παθήσεις ανήλθε μάλιστα στο αστρονομικό 25%!

Οι επιστήμονες προειδοποιούν βέβαια ότι η έρευνά τους έδειξε μια απλή συσχέτιση μεταξύ σοκολατοφαγίας και μικρότερων ποσοστών καρδιαγγειακών νοσημάτων και απέχει πολύ από τελεσίδικες κρίσεις, αν και στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα κατέληξε και δεύτερη έρευνα, με τα εκεί ποσοστά να είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά, σκαρφαλώνοντας στο 45%! Όσο μάλιστα πηγαίνουμε από τη σοκολάτα γάλακτος στη μαύρη, τόσο αυξάνονται τα οφέλη για την υγεία μας, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος συμβάλλει ακόμα και στην απώλεια βάρους, όπως βρήκε το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η σοκολάτα λοιπόν είναι και πεντανόστιμη και υγιεινή. Βρείτε πολλές συνταγές και άρθρα εδώ

Τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερίνη και η χοληστερίνη φράζει τις αρτηρίες

Άλλος ένας μύθος ο οποίος επιμένει παρά τις επανειλημμένες επιστημονικές έρευνες που την έχουν καταρρίψει. Αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι η ίδια η αρχική μελέτη που συνέδεε την κατανάλωση αυγών με την υψηλή χοληστερίνη ήταν ανεπαρκής, ελλιπής και αβάσιμη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη δημιουργία ενός πανίσχυρου μύθου που επιμένει μέχρι και σήμερα. Διαβάστε το εξαιρετικό άρθρο του δρος Τσουκαλά Τέλος Εποχής για τη Χοληστερίνη  και το άρθρο του Καρδιολόγου, διευθυντή του Καρδιολογικού τμήματος Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά και Διδάκτορα Πανεπιστημείου Αθηνών, Χρήστου Ντέλλο “Αυγά, Ψέματα και Χοληστερίνη

Book For Thought | S1E3

Δείτε Επίσης

Συγγραφέας Ορσαλία Ψαρίδη

Με κύριο αντικείμενο την Ταοϊστική Διατροφή , ΠΚΙ , μαγειρική, φυτά, βότανα και ελιξίρια, επί 25 χρόνια ασχολούμαι με την υγεία προληπτικά και θεραπευτικά όπως και με την ευζωϊα, την πνευματική καλλιέργεια - ανάπτυξη με επιπλέον εργαλεία την Ενεργειακή Θεραπεία (Reiki,Shamanic Energy healing κ.α.), το Ελληνικό πνεύμα, τους παγκόσμιους μύθους, παραδόσεις και σύμβολα κ.α.

Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

Συγγραφέας Ορσαλία Ψαρίδη

Με κύριο αντικείμενο την Ταοϊστική Διατροφή , ΠΚΙ , μαγειρική, φυτά, βότανα και ελιξίρια, επί 25 χρόνια ασχολούμαι με την υγεία προληπτικά και θεραπευτικά όπως και με την ευζωϊα, την πνευματική καλλιέργεια - ανάπτυξη με επιπλέον εργαλεία την Ενεργειακή Θεραπεία (Reiki,Shamanic Energy healing κ.α.), το Ελληνικό πνεύμα, τους παγκόσμιους μύθους, παραδόσεις και σύμβολα κ.α.

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα