, , ,

Ο ένας και μοναδικός λόγος για τον οποίο οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν

Αμερικανοί ερευνητές διαπιστώνουν πως ο βαθύτερος λόγος πίσω από την άσκοπη κατανάλωση φαγητού, είναι η ψυχολογική μας κατάσταση.

Άρθρο της Kate Bratskeir

Εγγραφές στο γυμναστήριο, έλεγχος ποσότητας και ημερολόγιο φαγητού, τα κάνετε όλα σωστά. Μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα σχετικά με την απώλεια βάρους, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε από τις υπηρεσίες υγείας του Ορλάντο δείχνει ότι υπάρχει ένα πράγμα που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούν: την ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με την έρευνα, η άγνοια αυτή είναι και ο λόγος που 95% των προγραμμάτων δίαιτας αποτυγχάνουν.

Στην έρευνα πήραν μέρος 1.000 Αμερικάνοι, με το 31% των συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι η σωματική άσκηση έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην απώλεια βάρους, το 26% να αναφέρει ότι έχει να κάνει με το φαγητό που καταναλώνουν και το 17% να λέει ότι σχετίζεται με τα έξοδα που κάνει κάποιος για να έχει έναν υγιή τρόπο ζωής. Μόνο το 10% των απαντήσεων ανέφεραν την καλή ψυχολογία ως παράγοντα.

Advertisment

«Όταν μιλάς σε κάποιον για την απώλεια βάρους, σου λέει ότι δεν ασκείται σωστά και ότι δεν τρώει καλά, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να κατανοήσουμε γιατί τρώμε», αναφέρει η νευροψυχολόγος Diane Robinson. Για πολλούς, το φαγητό είναι μία συναισθηματική εμπειρία. Τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα, όταν βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις και ανταμοίβουμε τον εαυτό μας με γλυκά και λιχουδιές. Πολλές από τις γιορτές είναι επικεντρωμένες στο φαγητό και τα οικογενειακά τραπέζια.

«Αν δεν αντιληφθούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνδέουμε το φαγητό με την ανακούφιση και όχι με την θρεπτική του αξία. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αν το αναγνωρίσουμε και το διαχειριστούμε ανάλογα», προσθέτει η Robinson.

Αφού καταναλώσουμε αυτά τα γεύματα, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, μία χημική ουσία που σχετίζεται με την ευχαρίστηση. Το σώμα μας είναι ικανοποιημένο και νιώθουμε καλά, αλλά η συναισθηματική σύνδεση με το φαγητό γίνεται προβληματική όταν οι άνθρωποι αρχίσουν να στηρίζονται στο φαγητό για να νιώσουν καλά.

Advertisment

Συχνά οι μεγαλύτερες λιγούρες έρχονται ότι νιώθουμε συναισθηματικά αδύναμοι

Κατανοώντας τη συναισθηματική πλευρά του φαγητού θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την γενική μας υγεία. Αν και προηγούμενες έρευνες, έχουν σημειώσει ότι υπάρχει πολύπλοκη σχέση ανάμεσα στην διάθεση και το φαγητό, η τελευταία έρευνα καταδεικνύει το γεγονός ότι πρέπει να γίνει πρώτα εσωτερική «δουλειά» πριν γίνει «δουλειά» στην εξωτερική μας εμφάνιση. Αυτό που τονίζει η Robinson ως σημαντικό είναι ότι πρέπει να κάνουμε μικρά βήματα βελτίωσης κάθε φορά. Όσον αφορά την απώλεια βάρους, «αν θέλετε να κάνετε μία πραγματική αλλαγή, προσπαθήστε να γνωρίσετε πρώτα τον εαυτό σας καλύτερα».

Η Robinson υποψιάζεται ότι είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας όταν έχει να κάνει με το φαγητό επειδή ως άνθρωποι είναι δύσκολο να δούμε τους εαυτούς μας μέσα από αυτό το πρίσμα.

«Είναι δύσκολο για εμάς να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα και να κατανοήσουμε ποια από αυτά μας οδηγούν σε μία συγκεκριμένη συμπεριφορά. Δεν θέλουμε να κάνουμε αυτή τη σύνδεση επειδή μας κάνει να νιώθουμε άβολα», προσθέτει.

Πολλοί από εμάς αγνοούμε τον παράγοντα της ψυχικής υγείας στην απώλεια βάρους, επειδή επικεντρωνόμαστε στην σωματική υγεία. Αν και ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα όσον αφορά την σχέση της ψυχικής υγείας και της απώλειας βάρους, η Robinson αναφέρει ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να χάσει βάρος και να κάνουν τον εγκέφαλό τους να λειτουργήσει υπέρ τους. Εάν κρατάτε ένα ημερολόγιο σχετικά με τα γεύματα που καταναλώνετε, για παράδειγμα, μπορείτε να καταγράφετε και τη διάθεσή σας και να βρείτε τα ανθυγιεινά μοτίβα που ακολουθείτε.

Πριν φάτε αυτό το κέικ, σκεφτείτε: Τρώτε επειδή πεινάτε ή για κάποιον άλλον λόγο; Αν το κάνετε για τον δεύτερο λόγο, πρέπει να δείτε τους βαθύτερους λόγους πίσω από αυτό. Για μερικούς, η επίσκεψη σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας μπορεί να είναι το «κλειδί» για να ξεκλειδώσουν τις συναισθηματικές πτυχές πίσω από την διατροφική τους συμπεριφορά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν
Ευτυχία: Αυτό είναι το μυστικό που σώζει από τη μοναξιά και την απομόνωση
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση