, , , ,

Γιορτάζοντας την ημέρα της Αγάπης

Είναι αδύνατον να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε πραγματικά από κάποιον άλλο εάν πρώτα δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Η γιορτή των ερωτευμένων έχει κιόλας φτάσει και ενώ για κάποιους είναι η ευκαιρία να ζήσουν και να γιορτάσουν τον έρωτά τους, για κάποιους άλλους αυτή η μέρα είναι απλά μία ξενόφερτη, εμπορευματοποιημένη γιορτή. Για μία τρίτη κατηγορία πάλι – κυρίως όσοι είναι μόνοι, χωρίς σύντροφο – αυτή η μέρα μπορεί να προκαλέσει αισθήματα θλίψης, άγχους και ανασφάλειας. Από τους ανθρώπους που βρίσκουν τον εαυτό τους στην τελευταία κατηγορία, αρκετοί απεχθάνονται τούτη τη μέρα περισσότερο από το μέσο όρο. ‘’Μισώ την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!’’ Ακούω αυτή τη φράση κάθε φορά που πλησιάζει η 14η Φεβρουαρίου. Αυτή η μέρα είναι το πλήγμα, το μαρτύριο όλων αυτών των ανθρώπων που είναι μόνοι αλλά δεν θέλουν να είναι.

Με τις βιτρίνες των καταστημάτων στολισμένες με κατακόκκινες καρδούλες, λουλούδια και αρκουδάκια, είναι πολύ εύκολο να νιώσετε πως έχετε ‘’αποτύχει’’ σε αυτό το κομμάτι του έρωτα επειδή τη συγκεκριμένη μέρα του χρόνου δεν έχετε ταίρι. Ακόμη, τα ζευγάρια στις διαφημίσεις που απεικονίζουν την τέλεια, αιώνια αγάπη μπορεί να σας κάνουν να αισθανεστε ότι είστε ο μόνος άνθρωπος χωρίς σύντροφο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Χαλαρώστε και θυμηθείτε: είναι απλώς πληρωμένοι ηθοποιοί που πουλάνε προιόντα. Φαίνεται θλιβερό γεγονός είναι όμως πραγματικότητα, ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται μελαγχολικοί και μόνοι επειδή δεν έχουν δίπλα τους κάποιο ξεχωριστό πρόσωπο αυτή την ημέρα.

Advertisment

Το να είστε μόνοι σας την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να σας κάνει να σκεφτείτε ότι είστε αναξιοι να αγαπήσετε. Μπορεί να ανησυχείτε ότι δεν θα βρείτε ποτέ κάποιον να αγαπήσετε και να σας αγαπήσει. Ο πραγματικός όμως κίνδυνος του να είστε μόνοι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, βρίσκεται στο να αφήσετε αυτή την ημέρα να σας πάρει από κάτω, να την υπεραναλύσετε και να πείσετε, εντέλει, τον εαυτό σας ότι δεν είστε μέρος αυτής. Η 14η Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μία δύσκολη μέρα για εσάς. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε υπάρξει σε αυτή τη θέση, γνωρίζωντας πόση μοναξιά μπορεί να νιώσουμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Μην εγκλωβιστείτε στην παγίδα που οι ίδιοι θα έχετε βάλει στον εαυτό σας πεφτωντας σε μοτίβα περισυλλογής, αμφισβητώντας την ικανότητα σας να αγαπήσετε και τη αξία σας να αγαπηθείτε, φοβούμενοι ότι δεν θα βρείτε ποτέ κάποιο ξεχωριστό πρόσωπο για εσάς.

Αντί να τρέμετε, να αγχώνεστε και να πανικοβάλλεστε που η μέρα των ερωτευμένων σας βρίσκει μόνους/μόνες, ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί το να είστε μόνοι στις 14 Φεβρουαρίου είναι χειρότερο και πιο τρομακτικό από το να είστε μόνοι στις 13 ή στις 15 Φεβρουαρίου. Αντιμετωπίστε την ημέρα σαν να ήταν μία οποιαδήποτε μέρα. Σταματήστε να εστιάζετε στο ότι είστε μόνοι και προσπαθήστε να προσφέρετε στον εαυτό σας και στους γύρω σας. Περάστε χρόνο με την οικογένειά σας, τα παιδιά σας, τους φίλους σας. Κάντε πράγματα που θα κάνατε έτσι κι αλλίώς, οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. Είναι μία ακόμα μέρα για να προωθήσετε τους στόχους σας και να ζήσετε τη ζωή σας, άσχετα με το τί κάνουν οι άλλοι γύρω σας. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι σημαντική μέρα μόνο αν εσείς επιτρέψετε να είναι σημαντική μέρα, αν της δώσετε αυτό το προνόμιο!

Η ουσία της αγάπης και του έρωτα είναι να σας κάνει χαρούμενους, να σας ικανοποιεί, να εκπληρώνει τα όνειρα και τις επιθυμίες σας και όχι να σας αγχώνει και να σας προκαλεί αισθήματα άγχους και ανασφάλειας για το αν ‘’πετύχατε’’ στις 14 Φεβρουαρίου να έχετε έναν/μία σύντροφο. Ένας άνθρωπος μπορεί να βρει την αγάπη οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία.

Advertisment

Με αφορμή λοιπόν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, προσπαθήστε να εισάγετε στη ζωή σας την αγάπη και να κρατήσετε την φλόγα της αναμμένη ολόκληρο τον χρόνο. Κάντε το πρώτο βήμα ξεκινώντας από τον εαυτό σας. Είναι αδύνατον να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε πραγματικά από κάποιον άλλο εάν πρώτα δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας είναι να τον αγαπήσετε. Μόνο όταν αγαπήσουμε πραγμάτικά τον εαυτό μας είμαστε σε θέση να πορευτούμε το μονοπάτι που έχουμε επιλέξει και να εκπληρώσουμε τα όνειρα και τις επιθυμίες μας.

Κάντε αυτή την ημέρα να σημαίνει κάτι περισσότερο από καρδούλες, τριαντάφυλλα, σοκολάτες και αρκουδάκια με το σήμα Σ’αγαπώ. Η αγάπη σας μπορεί να εκτείνεται πέρα από εραστές και συντρόφους, στην οικογένειά σας, στα παιδιά σας, στους γονείς σας, στους φίλους σας. Δείτε αυτή την ημέρα σαν μία ευκαιρία να δείξετε την αγάπη και τη φροντίδα σας στους δικούς σας ανθρώπους που προσφέρουν τόσα πολλά στη ζωή σας. Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου δε χρειάζεται να είναι αφιερωμένη αποκλειστικά και μόνο στη ρομαντική αγάπη. Αδράξτε την ευκαιρία να γιορτάσετε την αγάπη για τη ζωή, την αγάπη για τον ίδιο σας τον εαυτό, την αγάπη για τον Θεό, για μια ανώτερη δύναμη, για την οικογένεια σας, για τους φίλους σας, για την κοινωνία, για ό,τι εσείς εύχεστε και ονειρεύεστε.

Ο έρωτας και η αγάπη μπορούν να βρεθούν και να βιωθούν οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Η συμβουλή μου λοιπόν για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι να αφοσιωθείτε σε αυτό που ονομάζεται αγάπη, να είστε ανοιχτοί σε αυτή όλες τις μέρες του χρόνου, να γίνετε αγάπη και αυτό που ονειρεύεστε θα το ζήσετε.

Βίκυ Λαμπρινού, Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BA, MA University of Nottingham

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση