,

«Δεύτερη ζωή δεν έχει…»

Ας πιστέψουμε λοιπόν, στον εαυτό μας και ας ξεκινήσουμε από αύριο κιόλας την προσπάθεια για την κατάκτηση των στόχων μας!

Όλοι μας διαθέτουμε όνειρα για τα μέλλον, τα οποία όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν διεκδικούμε όσο θα έπρεπε παρόλο που ο χρόνος μας δεν είναι απεριόριστος, δεύτερη ζωή δεν έχει… Έχουμε επιμερίσει τον χρόνο σε μέρες και τις μέρες σε ώρες και τις ώρες σε λεπτά κ.ο.κ. και τον αφήνουμε συνεχώς να κυλά αναξιοποίητος, ενώ εμείς, απορροφημένοι από την καθημερινή ρουτίνα, τη φαντασμαγορική διαδικτυακή «πραγματικότητα» και το δυσοίωνο κοινωνικοπολιτικό σκηνικό περιμένουμε κάτι έξωθεν για να μας ενεργοποιήσει, να μας κινητοποιήσει και να αρχίσουμε επιτέλους να ζούμε, όπως θα θέλαμε.

Παρόλο που σε γενικές γραμμές ξέρουμε τι θέλουμε να πετύχουμε, χαρακτηριζόμαστε από έντονη αναβλητικότητα γιατί μας λείπει το κίνητρο για να ξεκινήσουμε την προσπάθεια. Την κατάσταση αυτή έρχονται να επιδεινώσουν τα φανταστικά νοητικά εμπόδια που θέτει ο ίδιος ο εαυτός μας αντί να εστιάζει στο ενδεχόμενο επιτυχίας και εξέλιξης. Το αποτέλεσμα είναι τα όνειρα μας να αναβάλονται επ’άπειρον για το αβέβαιο μέλλον και εμείς να μπαίνουμε σε τέλμα,να μένουμε στάσιμοι ενώ περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε κάτι.Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή.Αντίθετα,εμείς καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα  ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιθυμίες μας.

Advertisment

Το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό προς την αλλαγή πλαίσιου είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα των σκέψεων μας. Εμείς κατασκευάζουμε πρώτα νοητικά τον κόσμο μας και στη συνέχεια μέσω της αυτοεκπληρούμενης προφητείας αυτός υλοποιείται. Όπως χαρακτηριστικά έχει λεχθεί “το μέλλον μπάινει μέσα μας για να μεταμορφωθεί εντός μας ,πολύ πριν συμβεί…” .Αυτό σημαίνει ότι εστιάζοντας στις επιθυμίες μας, κάνοντας θετικές, ενθαρρυντικές σκέψεις γύρω από αυτές και νιώθοντας ευγνωμοσύνη για τα όσα ήδη έχουμε, αρχίζουμε να βαδίζουμε προς την επιθυμητή κατεύθυνση, να προσελκύουμε κατάλληλους ανθρώπους και να συναντούμε καινούργιες ευκαιρίες.

Σταδιακά η δύναμη των σκέψεων μας διαπλάθει την ζωή μας, όπως εμείς επιθυμούμε. Η αρχή αυτής της θαυμαστής μεταμόρφωσης μπορεί να γίνει με απλά βήματα όπως το να αρχίσουμε να εκτιμούμε τις απλές καθημερινές χαρές της ζωής συντάσσοντας ένα καθημερινό κατάλογο με τα πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Έτσι, θα αρχίσει βαθμιαία να μειώνεται η επίδραση των αρνητικών γεγονότων στη ζωή μας.

Η ευτυχία ,επομένως, προέρχεται από μέσα μας, όμως, είναι αληθινή μόνο όταν μοιράζεται. Με λίγα λόγια, αποκτά υπόσταση και σημασία μέσα από τη συνάντηση μας με άλλους ανθρώπους, που μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία με εμάς. Η αναζήτηση τέτοιων ανθρώπων είναι συχνά χρονοβόρα και κοπιαστική όμως τα οφέλη που προσφέρει την καθιστούν μία από τις ουσιαστικότερες συναισθηματικές επενδύσεις, που μπορούμε να κάνουμε. Άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και φιλοδοξίες, ανησυχίες, όνειρα και προσανατολισμό που σε καταλαβαίνουν και εντοπίζεις κομμάτια του εαυτού σου σε εκείνους μπορούν να σε εμπνεύσουν, να σε ενεργοποιήσουν και να σε προάγουν ψυχικά και πνευματικά. Μα πάνω απ’όλα θα βρίσκονται εκεί για να σου υπενθυμίσουν ακόμα κι όταν νιώθεις μπερδεμένος την ταυτότητα σου, τις βασικές αρχές σου, την αξία σου και να σου δώσουν κουράγιο και κίνητρα για να συνεχίσεις την πορεία σου.

Advertisment

Η επιλογή των ανθρώπων αυτών δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Η ιδανική περίπτωση είναι να συναντήσουμε κάποιον με τον οποίο φαίνεται ότι ταιριάζουμε από την πρώτη στιγμή. Συχνά, όμως, συναντούμε ανθρώπους με τους οποίους δεν ταιριάζουμε γενικά και οι ίδιοι μας στέλνουν αρκετά σήματα για την ταυτότητα και την διαφορετική φιλοσοφία τους, τα οποία όμως συστηματικά αγνοούμε ή δεν τα αξιολογούμε όπως θα έπρεπε. Αντιθέτως, παρασυρόμαστε από την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι ο άλλος είναι όπως θα θέλαμε να είναι ή ότι μπορούμε να τον αλλάξουμε σύμφωνα με τα δικά μας «σωστά» πρότυπα.

Η αλήθεια είναι, όμως ,ότι ο καθένας έχει τα δικά του γυαλιά μέσα από τα οποία βλέπει τον κόσμο, τη δική του οπτική γωνία, η οποία είναι αποτέλεσμα μακρόχρονων αλληλεπιδράσεων και εμπειριών και πλέον έχει εδραιωθεί με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά, ίσως μόνο να δεχθεί προσαρμογή. Επομένως, είναι ανώφελο να προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποιον που δε μας ταιριάζει. Το καλύτερο είναι να μη συμβιβαζόμαστε αλλά να φεύγουμε και να κατευθυνόμαστε με βάση την καρδιά και το ένστικτό μας στους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε την ίδια φλόγα για να απολαύσουμε μαζί τους το ταξίδι της ζωής, χωρίς να αφήσουμε καμία στιγμή αναξιοποίητη.

Θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει τα παραπάνω λέγοντας ότι καλούμαστε να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα και την αδράνεια απέναντι στα όνειρα μας με το να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να ξεκινήσουμε από το απλό πλην,όμως, καθοριστικό βήμα των σκέψεων. Αν οραματιστούμε τον εαυτό μας στο μέλλον χωρίς να θέτουμε κανένα περιορισμό-σαν μικρά παιδιά- και πιστέψουμε αληθινά σε αυτή τη νοητική αναπαράσταση θα αρχίσουμε να κατευθυνόμαστε προς τον επιθυμητό στόχο. Στη διαδρομή αυτή είναι σίγουρο πως θα βρούμε ανθρώπους με κοινό προσανατολισμό, οι οποίοι θα αποτελέσουν στήριγμα και σημείο αναφοράς για εμάς. Ας πιστέψουμε λοιπόν, στον εαυτό μας και ας ξεκινήσουμε από αύριο κιόλας την προσπάθεια για την κατάκτηση των στόχων μας!

———

Το παραπάνω άρθρο είναι εμπνευσμένο και βασισμένο στο πολυβραβευμένο και πολυδιαβασμένο βιβλίο «the secret» από τη συγγραφέα Rhonda Byrne, το οποίο πραγματεύεται την καθοριστική επίδραση των σκέψεων στη διαμόρφωση της ζωής μας. Ακόμα, συμπληρωματικό ρόλο είχε και επίσης best-seller βιβλίο του Robin Sharma”Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του» ,το οποίο αναλύει μεταξύ άλλων τη δύναμη του νου μας στη διαμόρφωση της πραγματικότητάς μας.

Σιμόνη Ζαρκάδα, φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση