, , ,

Το Αρχέτυπο του Πνευματικού Συνεταιρισμού

Ο Πνευματικός Συνεταιρισμός αφορά τον συνεταιρισμό ανάμεσα σε ίσα άτομα με σκοπό την πνευματική ανάπτυξη.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Gary Zukav «Η Έδρα της Ψυχής» Εκδόσεις Διόπτρα (25η επετειακή έκδοση)

Υπάρχουν ορισμένες δυναμικές ανάπτυξης που μπορούν να συμβούν μόνο μέσα στη δυναμική της αυτοδέσμευσης. Χωρίς αυτοδέσμευση δεν μπορείτε να μάθετε να νοιάζεστε για κάποιον άλλο περισσότερο απ’ όσο νοιάζεστε για τον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να μάθετε να δίνετε αξία στην ανάπτυξη δύναμης και διαύγειας από μια άλλη ψυχή, ακόμη και αν αυτό απειλεί τις επιθυμίες της προσωπικότητας σας. Όταν απαλλάσσεστε από τις επιθυμίες της προσωπικότητας σας για να εξυπηρετήσετε και να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη κάποιου άλλου, συντονίζετε τον εαυτό σας με την ψυχή αυτού του ατόμου. Χωρίς αυτοδέσμευση, δεν μπορείτε να μάθετε να βλέπετε τους άλλους όπως τους βλέπει η ψυχή σας — σαν όμορφα και ισχυρά πνεύματα Φωτός.

Advertisment

Το αρχέτυπο του πνευματικού συνεταιρισμού —συνεταιρισμός ανάμεσα σε ίσα άτομα με σκοπό την πνευματική ανάπτυξη — έχει αρχίσει να αναδύεται μέσα στο είδος μας. Αυτό είναι διαφορετικό από το αρχέτυπο του γάμου που ήταν διαμορφωμένος έτσι ώστε να βοηθά στη σωματική επιβίωση και στον οποίο οι δυο σύντροφοι δεν έβλεπαν αναγκαστικά τους εαυτούς τους ίσους. Όταν δυο άτομα παντρεύονται, η ικανότητα του καθενός να επιβιώσει στο φυσικό επίπεδο αυξάνεται. Μαζί μπορούν πιο εύκολα να αμυνθούν και να βρουν φωτιά, καταφύγιο, τροφή και νερό απ’ ό,τι μπορεί ο καθένας μόνος του. Το αρχέτυπο του γάμου αντανακλά την αντίληψη της δύναμης ως εξωτερικής.

Το αρχέτυπο του πνευματικού συνεταιρισμού αντανακλά το συνειδητό ταξίδι των πολυαισθητήριων ανθρώπων προς την αυθεντική δύναμη. Οι πνευματικοί σύντροφοι αναγνωρίζουν την ύπαρξη της ψυχής και επιδιώκουν συνειδητά να προάγουν την εξέλιξη της. Αναγνωρίζουν τις μη φυσικές δυναμικές που λειτουργούν μέσα στον κόσμο του χρόνου και της ύλης. Βλέπουν την ύλη σαν το πυκνότερο ή βαρύτερο επίπεδο του Φωτός που διαμορφώνεται και αναδιαμορφώνεται συνεχώς από τις ψυχές που μοιράζονται αυτή τη σφαίρα μάθησης. Συνδημιουργούν συνειδητά τις εμπειρίες τους μαζί, με μια ζωντανή Γη που αγαπά πάρα πολύ τη Ζωή και με ένα ευσπλαχνικό Σύμπαν.

Οι κοινότητες, τα έθνη και οι κουλτούρες — όλα τα συλλογικά δημιουργήματα μας— είναι χτισμένα πάνω στις αξίες και τις αντιλήψεις της πενταισθητήριας προσωπικότητας, τις αξίες που αντικατοπτρίζονται από το αρχέτυπο του γάμου. Είναι διαμορφωμένα έτσι ώστε να εξυπηρετούν τη φυσική επιβίωση του είδους μας. Αντικατοπτρίζουν επίσης τις αποφάσεις του είδους μας να μάθει μέσα από το φόβο και την αμφιβολία.

Advertisment

Ολόκληρος ο κόσμος μας είναι χτισμένος πάνω στην ενέργεια της πενταισθητήριας προσωπικότητας που έχει επιλέξει να μάθει μέσα από το φόβο και την αμφιβολία. Έθνη φοβούνται άλλα έθνη, φυλές φοβούνται άλλες φυλές, και τα φύλα φοβούνται το ένα το άλλο. Η εξερεύνηση της φυσικής πραγματικότητας, που είναι εξωτερική δύναμη, θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας με τη Γη και εκτίμησης της Γης. Αντί για αυτό, επιλέξαμε σαν είδος να την εξερευνήσουμε με μια αίσθηση κυριαρχίας και εκμετάλλευσης. Αυτός είναι ο δρόμος της μάθησης μέσα από το φόβο και την αμφιβολία —το φόβο του φυσικού περιβάλλοντος και την αμφιβολία για το αν ταιριάζουμε από τη φύση μας μέσα σε αυτό.

Ο κόσμος μας αντανακλά τη βασική φόρμα σκέψης ότι δεν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, ότι σε αυτή τη ζωή το μόνο που εξασφαλίζει τη δύναμη είναι αυτά που μπορούμε να έχουμε και να κερδίσουμε. Μερικές φορές μιλάμε για μια μετά θάνατον ζωή, αλλά δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι αφού φύγουμε από τη Γη εξακολουθούμε να είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές που έχουμε κάνει πάνω στη Γη, γιατί αλλιώς οι επιλογές μας θα ήταν πολύ διαφορετικές.

Το είδος μας δεν είναι πια ταπεινό. Δεν έχει ευλάβεια. Είναι αλαζονικό, γεμάτο από την ίδια του την τεχνολογία. Αποπλανεί συνεχώς τον εαυτό του με την ψευδαίσθηση ότι έχει τον έλεγχο και έτσι δημιουργεί χάος και αρνείται να δει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τίποτα. Παίρνουμε από τη Γη και ο ένας από τον άλλο. Καταστρέφουμε δάση, ωκεανούς και την ατμόσφαιρα. Υποδουλώνουμε ο ένας τον άλλο, και βασανίζουμε, δέρνουμε, ταπεινώνουμε και δολοφονούμε ο ένας τον άλλο.

Όταν το αρχέτυπο του πνευματικού συνεταιρισμού —των ατόμων που έχουν ενωθεί σε ισότιμη βάση με σκοπό την πνευματική ανάπτυξη— αναδύεται στο επίπεδο της κοινότητας, δημιουργεί αξίες και αντιλήψεις σε αυτό το επίπεδο που αντικατοπτρίζουν εκείνες της πολυαισθητήριας προσωπικότητας.

Όπως ακριβώς τα άτομα που συνδέονται σε έναν πνευματικό συνεταιρισμό και επιλέγουν να εκφράσουν τη σύνδεση τους μέσα από τη σύμβαση του γάμου διοχετεύουν την ενέργεια του πνευματικού συνεταιρισμού στο αρχέτυπο του γάμου και με αυτό τον τρόπο δημιουργούν νέες αξίες και συμπεριφορές μέσα στο γάμο, έτσι και τα άτομα που ενώνονται σε πνευματικό συνεταιρισμό στο επίπεδο της επιχείρησης, της πόλης, του έθνους, της φυλής και του φύλου διοχετεύουν στη συλλογική συνειδητότητα, σε αυτά τα επίπεδα, την ενέργεια του πνευματικού συνεταιρισμού και δημιουργούν νέες αξίες και συμπεριφορές σε αυτά τα επίπεδα.

Η εξελικτική διαδικασία που συμβαίνει στο επίπεδο του ατόμου είναι η ίδια διαδικασία που συμβαίνει σε κάθε επίπεδο αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα άτομα. Όταν ένα άτομο κινητοποιεί την ενέργεια του αρχετύπου του πνευματικού συνεταιρισμού, επηρεάζεται όχι μόνο ο συνεταιρισμός που δημιουργεί με ένα άλλο άτομο, αλλά και η κοινότητα του, το έθνος και η παγκόσμια κοινότητα. Η απόφαση σας να εξελιχτείτε συνειδητά μέσα από υπεύθυνες επιλογές συνεισφέρει όχι μόνο στη δική σας εξέλιξη, αλλά και στην εξέλιξη όλων των πλευρών της ανθρωπότητας στις οποίες συμμετέχετε. Δεν εξελίσσεστε μόνο εσείς μέσα από τις αποφάσεις σας, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)
feng-shui
panelists
leaderman

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση