Νοητικό παιχνίδι Νο. 1: Σκεφτείτε το νου σας
Το πρώτο νοητικό παιχνίδι είναι εύκολο, τόσο εύκολο που στην πραγματικότητα ίσως νομίζετε αρχικά ότι είναι κάτι ανόητο. Το παιχνίδι περιλαμβάνει απλώς τη σκέψη για το νου σας. Για τις επόμενες 24 ώρες προσπαθήστε να σκέφτεστε το νου σας όσο το δυνατόν συχνότερα. Παρακολουθείστε πόσες φορές τον σκέφτεστε και χαρίστε στον εαυτό σας 1 «βαθμό συνειδητότητας» κάθε φορά που το καταφέρνετε.
Advertisment
Όταν σκέφτεστε το νου σας, αμέσως συνειδητοποιείτε ότι δεν είστε ο νους σας. Το γεγονός ακριβώς ότι μπορείτε να σκεφτείτε το νου σας δείχνει ότι υπάρχει διαχωρισμός: υπάρχει ένα «εγώ» που σκέφτεται τον δικό του νου. Η συνειδητότητα αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης.
Μην ξεγελιέστε από την απλότητα αυτού του παιχνιδιού. Ενώ φαίνεται απίστευτα εύκολο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το συνεχίσετε για περισσότερο από 1 ώρα. Η αιτία είναι ότι χανόμαστε μέσα στον νου μας, δηλαδή ξεχνάμε. Το κόλπο είναι να συνεχίσετε το παιχνίδι για ένα ολόκληρο 24ώρο. Στο τέλος της ημέρας, καταγράψτε σε ένα χαρτί το σκορ σας, δηλαδή το σύνολο των βαθμών συνειδητότητας και προχωρήστε στο επόμενο παιχνίδι. Προσπαθήστε να κάνετε υψηλότερο σκορ την επόμενη μέρα, αφού αυτό θα αποτελέσει ένα σταθερό μέτρο για την πρόοδό σας.
Advertisment
Νοητικό παιχνίδι Νο. 2: αποστασιοποιηθείτε
Φανταστείτε τον εαυτό σας να κάθεται σε ένα θεωρείο θεάτρου. Ο νους σας βρίσκεται κάτω στη σκηνή και φωτίζεται από έντονα φώτα. Εσείς είστε το κοινό και ο νους σας η παράσταση την οποία παρακολουθείτε από ένα ψηλότερο σημείο. Φανταστείτε ότι μπορείτε να δείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα να συμβαίνουν μπροστά σας πάνω στη σκηνή. Έτσι, είναι πιθανό να δείτε τον εαυτό σας να επαναλαμβάνει μια δυσάρεστη συζήτηση που είχατε με κάποιον συνάδελφο ή να απαντά σε ένα μέλος της οικογένειάς σας που είναι θυμωμένο μαζί σας.
Προσωπικά, όταν παίζω αυτό το παιχνίδι, βλέπω κυριολεκτικά έναν εγκέφαλο να υπάρχει στη σκηνή με όλα τα διαφορετικά κυκλώματά του ενεργοποιημένα. Ίσως δείτε τον νου σας πάνω στη σκηνή ως μια αιωρούμενη δίνη χρωμάτων και σχημάτων ή ακόμα να υποδύεται το νου σας ο Antonio Banderas. Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι η οπτικοποίηση των εννοιών μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση κυριαρχίας πάνω τους. Αυτό το παιχνίδι του νου που βλέπει τα πράγματα από μακριά σας βοηθά να απεικονίσετε τον νου σας από ψηλά.
Για τις επόμενες 24 ώρες προσπαθήστε να επαναλαμβάνετε αυτή την απεικόνιση όσο το δυνατόν συχνότερα. Στο τέλος της ημέρας καταγράψτε το σκορ σας. Την επόμενη φορά προσπαθήστε να σπάσετε το προσωπικό σας ρεκόρ.
Νοητικό παιχνίδι Νο. 3: τι ακριβώς σκέφτεται το μυαλό μου;
Το τρίτο νοητικό παιχνίδι περιλαμβάνει απλώς το να ρωτάτε τον εαυτό σας όσο το δυνατόν συχνότερα. Για παράδειγμα, όταν βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας, μπορεί να σκέφτεστε κάποια παρουσίαση που θα πρέπει να κάνετε στη δουλειά σας. Απλώς λοιπόν λέτε στον εαυτό σας «παρουσίαση εργασίας» και τον ανταμείβετε με 1 βαθμό συνειδητότητας.
Μπορεί να πλένετε τα πιάτα και να σκέφτεστε κάποιο λάθος που κάνατε όταν ήσασταν 20 χρονών. Πείτε στον εαυτό σας τη λέξη «σφάλμα» και στη συνέχεια ανταμείψτε τον εαυτό σας με 1 βαθμό συνειδητότητας. Στο τέλος της ημέρας καταγράψτε τη συνολική βαθμολογία σας.
Μέσω όλων αυτών των νοητικών παιχνιδιών, το κόλπο είναι να «συλλάβετε» τον νου σας καθώς σκέφτεται κι αμέσως να ανταμείψετε τον εαυτό σας με 1 βαθμό συνειδητότητας. Όπως και σε οποιαδήποτε μορφή εκπαίδευσης, η ανταμοιβή είναι σημαντική! Στον παραδοσιακό Διαλογισμό προσπαθούμε επίσης να παρατηρούμε τις περιπλανήσεις του νου, αλλά ο Διαλογισμός δίνει σε πολλούς ανθρώπους την αίσθηση της αποτυχίας: «Δεν μπορώ να εμποδίσω τον νου μου να σκέφτεται».
Τα συγκεκριμένα νοητικά παιχνίδια ενεργοποιούν αυτό το σημείο στο εγκέφαλο (τρόπος του λέγειν). Επιβραβεύοντας τον εαυτό σας επειδή παρατηρεί τον νου σας, του προκαλείτε μια μικρή έκρηξη ντοπαμίνης. Εκπαιδεύετε τον εαυτό σας ώστε να παρατηρεί τον νου σας. Όταν εφαρμόζετε αυτά τα νοητικά παιχνίδια επανειλημμένως, μέρα με τη μέρα θα αρχίσετε να παρατηρείτε με φυσικό τρόπο την εσωτερική νοητική σας φωνή και αυτό θα αποτελέσει την αρχή της κυριαρχίας πάνω στις σκέψεις σας.
Τα νοητικά παιχνίδια περιέχουν δύναμη, αλλά δεν χρειάζεστε άλλους ανθρώπους για να παίξετε. Έχουν ακόμα περισσότερη δύναμη όταν παίζετε μόνοι σας.