, , ,

Το στρες είναι ρήμα, όχι ουσιαστικό! Άσκηση απαλλαγής από το χρόνιο στρες

Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, τείνουμε να αποσυνδεόμαστε από το σώμα και τα συναισθήματά μας.

Το στρες είναι ρήμα, όχι ουσιαστικό!

Απόσπασμα από το βιβλίο της Gill Edwards «Άλλαξε τις Σκέψεις σου, Άλλαξε τη ζωή σου» Εκδόσεις Διόπτρα

Advertisment

Οι έρευνες έχουν δείξει εδώ και δεκαετίες ότι το στρες μας κάνει πιο ευπαθείς σε αρρώστιες. Παρ’ όλα αυτά, συχνά μιλάμε για το στρες σαν να είναι κάτι που μας συμβαίνει. Η γνωστή Κλίμακα Στρες Χολμς και Ράχε, από τη δεκαετία του 1960, δείχνει ότι γεγονότα όπως η μετακόμιση, το διαζύγιο, ο γάμος ή η απόκτηση παιδιού προκαλούν από μόνα τους στρες με έναν πολύ προβλέψιμο τρόπο. Η νέα βιολογία δείχνει καθαρά ότι το στρες είναι κάτι που προκαλούμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας – μέσα από τις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις μας, καθώς και μέσα από τις επιλογές μας.

Το στρες είναι ρήμα, όχι ουσιαστικό! Άσκηση απαλλαγής από το χρόνιο στρες

Μπορούμε να μετατρέψουμε σχεδόν οποιοδήποτε γεγονός σε κωμωδία ή τραγωδία, ανάλογα με τον τρόπο που το αντιλαμβανόμαστε και το χειριζόμαστε. Ένα διαζύγιο μπορεί να δημιουργήσει αμοιβαία ανακούφιση, καθώς η σχέση χαλαρώνει και παίρνει μια πιο γνήσια φιλική μορφή, απαλλάσσοντας τα παιδιά από την ένταση και επιτρέποντας στους γονείς να εξελιχθούν με νέους τρόπους. Ή, αλλιώς, οι εντάσεις του γάμου μπορεί να συνεχιστούν και μετά το διαζύγιο, με χρόνιες συγκρούσεις για τα χρήματα και τα παιδιά, καθώς και με τη διατήρηση αισθημάτων μνησικακίας, ενοχής και εξάρτησης. Παρόμοια, η απόκτηση ενός παιδιού μπορεί να είναι είτε μια ανεκτίμητη χαρά είτε μια άθλια φυλακή.

Advertisment

Η μετακόμιση μπορεί είτε να είναι εύκολη και ευχάριστη είτε να συνεπάγεται μήνες ή και χρόνια ταλαιπωρίας, καθώς ψάχνουμε για σπίτι, καθαρίζουμε τα περιττά πράγματα που έχουμε μαζέψει και κάνουμε εξαντλητικές ανακαινίσεις. Το στρες, όπως και οι αρρώστιες, είναι ρήμα, όχι ουσιαστικό. Αν υποφέρετε από στρες, αυτό σημαίνει ότι στρεσάρετε τον εαυτό σας.

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/stres-einai-rima-oxi-ousiastiko/

Όποτε θεωρείτε ότι οι συνθήκες που σας προκαλούν στρες είναι πέρα από τον έλεγχο σας ή είναι αναπόφευκτες, συντηρείτε μια πεποίθηση που δημιουργεί το στρες. Όποτε θεωρείτε ότι κάποιος κάνει κάτι λάθος ή ότι εσείς οι ίδιοι φέρεστε άσχημα, τροφοδοτείτε μια επικριτική σκέψη που προκαλεί την αντίδραση στρες. Το ερώτημα είναι: Πώς στρεσάρετε τον εαυτό σας; Ποιες είναι εκείνες οι πεποιθήσεις ή φοβίες -τις οποίες δέχεστε χωρίς να εξετάζετε και να αμφισβητείτε- που σας προκαλούν στρες;

Διαβάστε

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ενεργοποιείται η αντίδραση στρες

Έλληνες επιστήμονες καταπολέμησαν την υπέρταση με έλεγχο του στρες

Το εργασιακό στρες βλάπτει τον οργανισμό μας όπως το παθητικό κάπνισμα

Όποια κι αν είναι η κατάσταση, έχετε την ικανότητα να επιλέγετε σκέψεις που μπορούν να σας βγάλουν από την κατάσταση της αντίδρασης στρες. Από τη στιγμή που λέτε στον εαυτό σας «Θα ήμουν ευτυχισμένος, αν…» («… αν δεν ήταν άρρωστο το παιδί μου, αν δεν με είχε αφήσει η γυναίκα μου, αν άλλαζε ο άντρας μου, αν είχα λεφτά στην τράπεζα, αν δεν είχα αυτό τον όγκο, αν δεν ήμουν ανάπηρος, αν ήμουν πιο νέος, αν δεν είχε πεθάνει η αδερφή μου, αν τελείωνε αυτή η δύσκολη δουλειά, αν μπορούσα να μετακομίσω αλλού»), αποδυναμώνετε τον εαυτό σας. Εξαιρώντας την περίπτωση που αντιμετωπίζετε μια πεινασμένη τίγρη, εκείνο που σας στρεσάρει είναι οι σκέψεις σας. Και τα συναισθήματα σας δεν θα αλλάξουν παρά μόνο αν αλλάξει η σκέψη σας. Τίποτα δεν αλλάζει μέχρι να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι.

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να βγείτε από την κατάσταση της αντίδρασης στρες είναι να χαλαρώσετε -και να ακολουθήσετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στην προσωπική σας ευδαιμονία. Γενικά, συστήνω να αφιερώνετε τουλάχιστον δύο ώρες κάθε μέρα για να μάθετε πώς μπορείτε απλώς να «είστε» αντί να «κάνετε». Ακόμα και αν έχετε μικρά παιδιά ή μια απαιτητική δουλειά, είναι απαραίτητο να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας.

https://enallaktikidrasi.com/2016/06/stres-einai-rima-oxi-ousiastiko/

Άσκηση

Αν εμφανίζετε ενδείξεις χρόνιου στρες, μπορείτε να αποτρέψετε μελλοντικά προβλήματα υγείας αφιερώνοντας καθημερινά χρόνο για να ηρεμήσετε. Προσφέρετε ψυχολογική φροντίδα στον εαυτό σας. Γράψτε μια Λίστα Ευδαιμονίας, με όλα όσα σας βοηθούν να χαλαρώσετε βαθιά και να περάσετε στον άχρονο χώρο του δεξιού ημισφαιρίου, στον οποίο νιώθετε μακάρια ευτυχείς και γαλήνιοι. Μετά, συμπεριλάβετε αυτές τις πρακτικές στην καθημερινή σας ζωή.

Μερικά παραδείγματα: διαλογισμός, γιόγκα, τρέξιμο, χορός, τάι τσι, ένας γρήγορος ύπνος, ηλιοθεραπεία, κηπουρική, να πάτε βόλτα το σκύλο, να βγείτε στη φύση, να παίξετε κιθάρα, να σας κάνουν ένα μασάζ, να κάνετε έρωτα, να ακούσετε μουσική, να φτιάξετε ένα κέικ, να τραγουδήσετε, να ασχοληθείτε με τη φωτογραφία, να βλέπετε ταινίες που σας κάνουν να νιώθετε καλά, να διαβάσετε ή να γράψετε ποίηση, να χαϊδέψετε τη γάτα σας, να πάτε σε μια έκθεση τέχνης – ή απλώς να κάθεστε και να ονειροπολείτε στην αγαπημένη σας πολυθρόνα.

Προσέξτε αν κάνετε πράγματα για να «νεκρώνετε» τον εαυτό σας -για παράδειγμα, βλέπετε ανοησίες στην τηλεόραση, σερφάρετε άσκοπα στο Διαδίκτυο ή ψωνίζετε μόνο και μόνο για να ψωνίσετε- αντί να χαλαρώνετε πραγματικά και να βουλιάζετε σε εκείνο τον υπέροχο ωκεανό ευτυχίας. Στη διάρκεια της μέρας, φροντίζετε κατά διαστήματα να συντονίζεστε με το σώμα σας και να ρωτάτε τον εαυτό σας: «Είμαι χαλαρός αυτή τη στιγμή; Πώς νιώθω; Απολαμβάνω αυτό που κάνω;»

Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, τείνουμε να αποσυνδεόμαστε από το σώμα και τα συναισθήματά μας. Όταν εστιάζετε στα συναισθήματα και την αίσθηση του σώματος σας, στέλνετε στον οργανισμό σας το μήνυμα ότι δεν κινδυνεύει και μπορεί να χαλαρώσει.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η ύπαρξη δύο αξιόπιστων ανθρώπων στη ζωή μας είναι το μυστικό της ευτυχίας
Ο χρόνος δεν θεραπεύει τον πόνο μας, απλά μας βοηθάει να τον συνηθίσουμε
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Οι πληγές σου μπορούν να γίνουν τα παράσημά σου!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση