, , ,

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος μετά από έντονο θυμό

Όταν ο θυμός είναι έντονος, ο κίνδυνος για έμφραγμα αυξάνεται κατά 8,5 φορές...

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος μετά από έντονο θυμό

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος μετά από έντονο θυμό

Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων του Πανεπιστημίου και του Βασιλικού Νοσοκομείου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον δρα Τόμας Μπάκλεϊ, ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι 8,5 φορές μεγαλύτερος, τις επόμενες δύο ώρες, μετά από ένα έντονο ξέσπασμα θυμού.

Advertisment

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “European Heart Journal” και αφορούσε τη μελέτη 687 ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω εκδήλωσης ή υποψίας πιθανού εμφράγματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μια συνηθισμένη και ήπια εκδήλωση θυμού, δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Παρόλα αυτά, όταν ο θυμός είναι έντονος, ο κίνδυνος για έμφραγμα αυξάνεται κατά 8,5 φορές, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών στις μπλοκαρισμένες αρτηρίες.

Δείτε: 5 προειδοποιητικά σημάδια ότι η καρδιά σας δεν λειτουργεί σωστά

Οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για την εκδήλωση θυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι οι εντάσεις στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό περιβάλλον αλλά και οι διαπληκτισμοί την ώρα της οδήγησης. Όπως τονίζει ο Τόμας Μπάκλεϊ, ο κίνδυνος εμφράγματος αυξάνεται διότι λόγω του θυμού και των νεύρων, αυξάνεται η πίεση του αίματος και επιταχύνεται η λειτουργία της καρδιάς.

Advertisment

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν αυτό που ήταν λίγο πολύ γνωστό από την προσωπική εμπειρία του καθενός και επισημαίνουν ότι κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφράγματος, μετά από έντονη εκδήλωση άγχους. Μάλιστα, έπειτα από ένα έντονο επεισόδιο άγχους ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί ως και 9,5 φορές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Έρευνα: Τα μικροπλαστικά έχουν περάσει στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών
Νέο τεστ προβλέπει την άνοια 9 χρόνια πριν από τα πρώτα συμπτώματα
Ο ρόλος του φύλου στη διάγνωση του αυτισμού: Νέα επιστημονικά ευρήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση