, , , , ,

Ο συνδυασμός σκόρδου και χυμού λεμονιού μειώνει την πίεση και τη χοληστερόλη

20 γραμμάρια την ημέρα σκόρδο και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις της ολικής χοληστερόλης.

Ο συνδυασμός σκόρδου και χυμού λεμονιού μειώνει την πίεση και τη χοληστερόλη

Ο συνδυασμός σκόρδου και χυμού λεμονιού μειώνει
την πίεση και τη χοληστερόλη

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πολυπαραγοντικές διαταραχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από πολλαπλές μεταβολικές δυσλειτουργίες. Πρόκειται για την κύρια αιτία θνησιμότητας και νοσηρότητας στον κόσμο.

Advertisment

Στοιχεία που δημοσιεύονται στο International Journal of Preventive Medicine, έδειξαν ότι 20 γραμμάρια την ημέρα σκόρδο και μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού προσφέρουν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις της ολικής χοληστερόλης, της LDL-χοληστερόλης και του ινωδογόνου σε σύγκριση με κατανάλωση μόνο σκόρδου ή μόνο χυμό λεμονιού.

Με το μοναδικό συνδυασμό τους σε φλαβονοειδή και θρεπτικά συστατικά, αξίζουν να βρίσκονται στη διατροφή σας σε τακτική βάση. Ο συνδυασμός συσχετίστηκε επίσης με σημαντικές μειώσεις στην πίεση του αίματος, αλλά μόνο σε σχέση με την κατανάλωση χυμού λεμονιού. Μάλιστα, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση από 7 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα σκόρδου θα μπορούσαν να μειώσουν τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 6,71 mmHg και 4,79 mmHg, αντίστοιχα (Phytomedicine, τόμος 22, σελ. 352-361).

Διαβάστε: Πώς το σκόρδο προστατεύει την καρδιά

Advertisment

Λεπτομέρειες της μελέτης

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Ισφαχάν στο Ιράν, παρακολούθησαν 112 άτομα με αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (υπερλιπιδαιμικοί) σε παράλληλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη ομάδα έλαβε το συνδυασμό από σκόρδο και λεμόνι, η δεύτερη ομάδα έλαβε 20 γραμμάρια την ημέρα φρέσκο σκόρδο, η τρίτη έλαβε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού την ημέρα και η τέταρτη ομάδα που δεν έλαβε κανέναν προϊόν.

Δείτε ακόμη: 60 τρόποι χρήσης της φλούδας και του χυμού λεμονιού

Μετά από οκτώ εβδομάδες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα με το συνδυασμό σκόρδου και λεμονιού παρουσίασε σημαντικές μειώσεις στην ολική χοληστερόλη, LDL-χοληστερόλη, και το ινωδογόνο, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες. Επιπλέον, η μεγαλύτερη μείωση στη συστολική και διαστολική πίεση του αίματος παρατηρήθηκε στην ομάδα με το συνδυασμό των δύο προϊόντων και στην ομάδα που έλαβε μόνο σκόρδο, σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες.

Οι Ιρανοί ερευνητές ανίχνευσαν επίσης μια μεγαλύτερη μείωση του ΔΜΣ στην μεικτή ομάδα σε σύγκριση με τις ομάδες με το χυμό λεμονιού και την τέταρτη που δεν έλαβε τίποτα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση