, , ,

Η απαισιοδοξία… βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Όσοι είναι μονίμως απαισιόδοξοι, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους από παθήσεις της καρδιάς.

Η απαισιοδοξία... βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Σύμφωνα με έρευνα Φινλανδών επιστημόνων, η παρατεταμένη απαισιοδοξία, συνδέεται με αυξημένα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί, με επικεφαλής το Μίκο Πανκαλάινεν του Ψυχιατρικού τμήματος του Κεντρικού Νοσοκομείου του Λάχτι στη Φινλανδία, εξέτασαν και ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από 2.000 άτομα ηλικίας 52-76 ετών για περίπου 11 χρόνια. Τα ευρήματα της μεγάλης αυτής μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό “BMC Public Health”, δείχνουν πως όσοι είναι μονίμως απαισιόδοξοι, έχουν κάτι παραπάνω από διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους από παθήσεις της καρδιάς.

Advertisment

Διαβάστε: Τα συναισθήματα που πηγάζουν από την καρδιά, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Αξίζει να σημειωθεί, πως η έρευνα διαχωρίζει τους μονίμως απαισιόδοξους και πεσιμιστές με εκείνους που απλά βιώνουν ορισμένα αρνητικά συναισθήματα για κάποιο διάστημα. Αναφέρεται δηλαδή σε όσους ζουν μόνιμα, με αυτή τη στάση ζωής. Επίσης, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, είναι πως ενώ η απαισιοδοξία φαίνεται πως βλάπτει την υγεία της καρδιάς, η αισιόδοξη στάση ζωής δεν φαίνεται να την ωφελεί, τουλάχιστον όχι σε μετρήσιμα επιστημονικά στοιχεία.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος
bruce lipton_hero
Για «τι» θα μιλήσουμε στην ψυχοθεραπεία;
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση