, ,

Το hangover των εορτών

Πώς να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες του ποτού κατά την διάρκεια των εορτών.

Το hangover των εορτών

Το hangover των εορτών

Με την ευρεία έννοια του όρου, το Hangover περιλαμβάνει το σύνολο των ανεπιθύμητων ενεργειών που εμφανίζονται από κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν τον πονοκέφαλο, τη ναυτία, την ευαισθησία στο φως, την υπνηλία, τη δυσφορία και τη δίψα και ενδέχεται να εμφανιστούν ακόμη και με κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ.

Advertisment

Κλασσικό είναι το hang over της επόμενης ημέρας: Ναυτία, φούσκωμα, ανακατωμένο στομάχι, δυσάρεστη γεύση στο στόμα και πονοκέφαλος εμφανίζονται. Η μέθη χαρακτηρίζεται από ευφορία, μείωση αντανακλαστικών, καταστολή του ΚΝΣ, αλλοίωση συμπεριφοράς. Σε σοβαρές περιπτώσεις ηπατική δυσλειτουργία αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος απειλούν τον πότη. Η νόθευση των αλκοολούχων ποτών αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Τα περισσότερα περιστατικά σοβαρής αναπηρίας και θανάτων οφείλονται στην προσθήκη μεθανόλης. Τα προβλήματα που δημιουργεί η μεθανόλη περιλαμβάνουν προβλήματα νεφρών καρδιάς ήπατος εγκεφάλου νεύρων διαταραχές όρασης.

Για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες του ποτού κατά την διάρκεια των εορτών, είναι καλό να γνωρίζετε και να εφαρμόσετε μερικά χρήσιμα μέτρα:

• Ενυδατώστε τον οργανισμό σας, τις ημέρες που προηγούνται του ρεβεγιόν.

• Μην «βγείτε» με άδειο στομάχι. Προτιμήστε ένα φρούτο πριν την οικογενειακή συνεστίαση.

• Μην οδηγήσετε υπό την επήρεια αλκοόλ.

• Προτιμάτε τα σφραγισμένα ποτά. Όταν παραγγέλνετε μπουκάλι, να απαιτείτε να σας το σερβίρουν στο τραπέζι και να το ανοίγουν μπροστά σας. Μην καταναλώνετε ποτά αμφιβόλου προελεύσεως.

• Προτιμήστε να μην καταναλώσετε πάνω από δύο ποτά κατά το ρεβεγιόν και μην αναμιγνύετε τα ποτά μεταξύ τους. Mία μερίδα ποτού είναι 355 ml μπύρας με συνήθη περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, 148 ml κρασιού συνήθους περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% και 44ml ποτού με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40%. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε χρόνια φάρμακα καλό ενδέχεται να μην μπορείτε να καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ.

• Μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το φαγοπότι, αλλά μία με δύο ώρες μετά την πέψη.

• Μετά το ρεβεγιόν, την επόμενη ημέρα είναι σημαντικό να αναπληρώσετε τα υγρά του οργανισμού σας καταναλώνοντας χυμούς από φρούτα και λαχανικά. Φάτε ελαφρά. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί με μέλι). Καλή επιλογή είναι η σούπα. Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα, τα μπαχαρικά και το γάλα. Καλό είναι να μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες ωμών λαχανικών και να μαγειρέψετε επαρκώς τα προς κατανάλωση γεύματα. Αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ, τα ποτά τύπου κόλα. Οι ακραίες θερμοκρασίες σε ποτά και τρόφιμα (καυτά – παγωμένα) δεν συνιστώνται. Απολαύστε ένα χλιαρό μπάνιο. Βγείτε μία βόλτα στη Φύση, για να εισπνεύσετε καθαρό αέρα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Masterclass EN.ATZ. (1200 x 628 px)
Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση