,

6 βήματα για να χτίσετε νέες συνήθειες το 2017

Ό,τι και αν καταφέρατε το 2016, είναι ώρα να βρείτε τον τρόπο να χτίσετε συνήθειες που θα σας φέρουν επιτυχία το 2017.

6 βήματα για να χτίσετε νέες συνήθειες το 2017

6 βήματα για να χτίσετε νέες συνήθειες το 2017

«Είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένως. Η τελειότητα, έτσι, δεν είναι μια πράξη, αλλά μια συνήθεια» – Αριστοτέλης

Advertisment

Οι συνήθειές σας είναι από τα πιο βασικά κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν την επιτυχία σας. Αν υιοθετήσετε δυναμικές συνήθειες, θα κινηθείτε πιο κοντά στους στόχους και στα όνειρά σας. Αν από την άλλη αποκτήσετε αργόσχολες συνήθειες όπως το να βλέπετε υπερβολικά τηλεόραση, θα χάσετε την ευκαιρία και αυτού του χρόνου. Το 2017 είναι πλέον τόσο κοντά μας. Αν αναλογιστείτε το 2016, τι επιτύχατε; Πλησιάσατε τους στόχους σας λίγο περισσότερο; Ό,τι και αν καταφέρατε το 2016, είναι ώρα να βρείτε τον τρόπο να χτίσετε συνήθειες που θα σας φέρουν επιτυχία το 2017:

Διαβάστε επίσης – Αποδοχή: Το κλειδί της ευτυχίας

1. Αναγνωρίστε τη συνήθεια που θέλετε να υιοθετήσετε

Αρχικά, πρέπει να αναγνωρίσετε τις συνήθειες που θέλετε να υιοθετήσετε. Αν προσπαθήσετε να αναπτύξετε ξαφνικά 10 νέες και διαφορετικές συνήθειες, το μόνο που θα καταφέρετε είναι ένα χάος και μια προσπάθεια που θα ξοδευτεί αδίκως. Εστιάστε σε μόνο μια συνήθεια. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε περισσότερες στους ερχόμενους μήνες, κατά προτίμηση αφού έχετε τελειοποιήσει ήδη την πρώτη.

Advertisment

Αναγνωρίστε, λοιπόν, μια συνήθεια που επιθυμείτε να χτίσετε και καταγράψτε τη. Για παράδειγμα, οι συνήθειες που θέλετε να αποκτήσετε το 2017 μπορούν να περιλαμβάνουν: Ξύπνημα στις 6 κάθε πρωί, άσκηση στο γυμναστήριο κάθε μέρα, ανάγνωση ενός βιβλίου για 30 λεπτά κάθε μέρα ή συγγραφή ενός κειμένου 1000 λέξεων κάθε μέρα. Από τα πέντε, θα μπορούσατε να επιλέξετε το πρωινό ξύπνημα στις 6. Βέβαια όποια και αν είναι αυτή, βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι στο οποίο μπορείτε να δεσμευτείτε ότι θα ακολουθείτε κάθε μέρα.

2. Ενσωματώστε τη συνήθεια σε ένα πρόγραμμα

Αφού αναγνωρίσετε τις συνήθειές σας, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για αυτές. Αυτό το βήμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, επειδή η επιτυχία ή μη της υιοθέτησης τελικά της συνήθειας σας εξαρτάται από τη δέσμευση σας στο να ξοδέψετε χρόνο για αυτή και για τους στόχους σας. Είναι το πρόγραμμα που θα σας αναγκάσει να αναπτύξετε την επιλεγμένη νέα συνήθεια.

Αν αυτή, για παράδειγμα, είναι η ανάγνωση για 30 λεπτά κάθε μέρα, τι ώρα θα θέλατε να διαβάζετε κάθε μέρα; ομοίως, αν θέλετε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο κάθε μέρα, τι ώρα ακριβώς θα σας βόλευε και για πόση ώρα; Ίσως στις 6 κάθε απόγευμα και για μια ώρα. Αυτή θα πρέπει να είναι η ώρα που θα καθιερώσετε για αυτό το στόχο και θα αφιερωθείτε σε αυτή τη δραστηριότητα, είτε κάποιες φορές σας αρέσει είτε όχι. Η επιτυχία δεν πρόκειται να έρθει εύκολα και χρειάζεται σκληρή δουλειά πριν μπορέσετε να κατακτήσετε τα θέλω σας στη ζωή. Είστε πρόθυμοι να πληρώσετε το τίμημα;

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/vimata-xtisete-sinithies-2017/

3. Εγκαθιδρύστε τη νέα συνήθεια μέσα από μια ακολουθία

Αφού έχετε αναγνωρίσει τη συνήθειά σας και έχετε δημιουργήσει και το πρόγραμμα, χρησιμοποιήστε μια μέθοδο ακολουθίας συνηθειών και δραστηριοτήτων. Είναι εύκολο να το πετύχετε. Χρειάζεται απλά να εισάγετε τη νέα σας συνήθεια πριν/μετά από μια παλιά. Η παλιά σας συνήθεια τότε θα πυροδοτεί την επιτέλεση και της νέας.

Για παράδειγμα, αν η νέα σας συνήθεια είναι το διάβασμα για 30 λεπτά κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο, να τι μπορείτε να κάνετε:

• «Αφού βουρτσίσω τα δόντια μου, θα διαβάσω εκείνο το βιβλίο για 30 λεπτά».

• «Αφού βάλω τις πυτζάμες μου, θα μείνω για 30 λεπτά να διαβάσω»

• «Πριν κλείσω το φως, θα διαβάσω για μισή ωρίτσα»

• «Αφού κλείσω τον υπολογιστή, θα διαβάσω και λίγο από αυτό το βιβλίο».

Οι δραστηριότητες συμβαίνουν η μια μετά την άλλη σαν μια αλυσίδα αντιδράσεων. Και κάπως έτσι χτίζουμε συνήθειες.

Δείτε: 7 ανθυγιεινές συνήθειες που επαναλαμβάνετε και πώς να τις ξεπεράσετε

4. Ποια είναι η ανταμοιβή σας;

Αρχικά, οι άνθρωποι κάνουν κάτι επειδή υπάρχει μια ανταμοιβή γι’ αυτούς και μέσα από αυτό τον κύκλο, μια συνήθεια αναδύεται συνήθως. Ποια είναι η ανταμοιβή που λαμβάνετε μετά το γυμναστήριο; Πώς θα επιβραβεύατε τον εαυτό σας, αφού επενδύσετε το χρόνο σας στο διάβασμα για 30 λεπτά; Αν θέλετε να αναπτύξετε μια συνήθεια, πρέπει να περιλαμβάνεται και η ανταμοιβή επίσης.

Για παράδειγμα, αφού ολοκληρώσετε τη συγγραφή ενός κειμένου, απολαύστε ένα σνακ ή επιτρέψτε στον εαυτό σας πέντε λεπτά ξεκούρασης ή επιτρέψτε του να χαζέψει για λίγο το Facebook ή μια νόστιμη κούπα καφέ. Δημιουργήστε κάτι που το μυαλό σας θα ανυπομονεί να έρθει η ώρα να το απολαύσει μετά την ολοκλήρωση της συνήθειας.

Οι ανταμοιβές μπορούν να αποτελέσουν ένα δυνατό εργαλείο στο να κάνουν τους ανθρώπους να δράσουν. Γι’ αυτό, για την καθημερινή σας συνήθεια, δημιουργήστε μικρότερες επιβραβεύσεις για τον εαυτό σας. Ίσως μετά από λίγο, οι διάφορες μικρότερες ανταμοιβές μπορούν να αντικατασταθούν από μια μεγαλύτερη όπως μια βραδιά εξόδου με φίλους ή μια επίσκεψη σε ένα σπα.

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/vimata-xtisete-sinithies-2017/

5. Εφαρμόστε μια τεχνική καταγραφής της προόδου

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε αν θέλετε να χάσετε βάρος; Ζυγίζεστε. Η μέτρηση είναι σημαντική επειδή χωρίς αυτή, δεν μπορείτε αλλιώς να καταλάβετε την πρόοδο σας, αν κινήστε μπροστά ή πίσω. Και εδώ προτείνεται μια πολύ εύκολη τεχνική, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αξιολογήσετε την νεοαποκτηθείσα συνήθεια.

Προμηθευτείτε ένα ημερολόγιο και κάθε μέρα, αφού έχετε επιτυχώς ολοκληρώσει τη συνήθεια, ζωγραφίστε ένα μεγάλο κόκκινο «Χ» στην ημερομηνία. Η αποστολή σας πρέπει να συνεχιστεί κάνοντας το ίδιο, χωρίς να σπάσετε την αλυσίδα των «Χ». Σημειώνοντας το, σημαίνει ότι κάθε μέρα τα καταφέρνετε. Όσο πιο μακριά είναι αυτή η αλυσίδα, τόσο το καλύτερο. Όταν θα κοιτάτε ύστερα αυτό το ημερολόγιο, θα γνωρίζετε ότι έχετε κάνει πρόοδο και αυτό είναι ανακουφιστικό και ικανοποιητικό.

6. Δημιουργήστε την επιτυχία μέσα από τη σωστή οικοδόμηση της νέας συνήθειας

Και μετά τι κάνουμε; Συνεχίζουμε. Προσπαθήστε να περιορίσετε την προσοχή σας στην οικοδόμηση μιας νέας συνήθειας το μήνα και τίποτα παραπάνω. Όσα περισσότερα προσπαθήσετε να κάνετε, τόσα λιγότερα θα καταφέρνετε. Είναι καλύτερο να έχετε έναν ολοκληρωμένο στόχο, παρά μισο-αφημένους και πρόχειρους πολλούς.

Αν ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο, θα έχετε αναπτύξει μέχρι και 12 νέες συνήθειες μέσα στο 2017. Μπορείτε να φανταστείτε την επίδραση που θα έχουν αυτές στη ζωή σας; Οι επιτυχημένοι άνθρωποι αποκτούν την τελειότητα σε αυτό που κάνουν, επειδή βελτιώνονται στα βασικά. Εστιάζουν εκεί και εξασκούνται στο να πηγαίνουν λίγο παραπέρα κάθε μέρα που περνά. Κάτι που δεν μπορούν να δουν οι μέτριοι άνθρωποι, οι οποίοι αγνοώντας τη σημασία των βασικών, συνεχίζουν να αναζητούν τον επόμενο στόχο ή ιδέα. Η στοχοθέτηση και η αυστηρή προσήλωση στην κάθε συνήθεια λοιπόν είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε για το νέο έτος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανώνυμο σχέδιο (13)
7 Δώρα με νόημα που μπορείτε να κάνετε στα παιδιά σας αυτά τα Χριστούγεννα
Fb_post_25_years-01
Ανακοινώθηκαν οι ομιλητές του φεστιβάλ Μόνο Μαζί Μπορούμε στο Περιστέρι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση