, , ,

Γιατί αξίζει να καταναλώνετε μηλόξυδο καθημερινά

15 οφέλη που θα σας πείσουν να καταναλώνετε μηλόξυδο καθημερινά.

Γιατί αξίζει να καταναλώνετε μηλόξυδο καθημερινά

Γιατί αξίζει να καταναλώνετε μηλόξυδο καθημερινά

Άρθρο από το jenreviews.com

Έχουμε ακούσει πολλά για το μηλόξυδο, ότι μπορεί να θεραπεύσει από ηλιακό έγκαυμα μέχρι και ακμή, αλλά και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ακόμα και ότι προλαμβάνει τον καρκίνο. Αλλά δυστυχώς δεν έχουν, όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί, αποδειχτεί και επιστημονικά. Συνεπώς, για να ωφεληθούμε πλήρως από την κατανάλωσή του, πρέπει πρώτα να ξεχωρίσουμε τους μύθους από τα πραγματικά δεδομένα.

Κάποιες συμβουλές ασφαλείας

Το μηλόξυδο, όπως και όλα τα άλλα είδη ξυδιού, λειτουργεί ως όξινο στον οργανισμό σας. Μην το πιείτε λοιπόν σκέτο! Αντιθέτως, πρέπει να το αραιώσετε. Προσθέστε μία κουταλιά της σούπας (δύο το μέγιστο) σε ένα ποτήρι νερού. Αν δεν το κάνετε, θα είναι όξινο για τον οισοφάγο σας. Επίσης, αν το εισπνεύσετε έτσι, θα στείλετε οξύ στους πνεύμονες σας και θα νιώσετε έντονο κάψιμο. Γι’ αυτό, ακολουθείστε τις ασφαλείς οδηγίες!

Γιατί αξίζει να χρησιμοποιείτε μηλόξυδο στα μαλλιά σας. Τρόποι χρήσης

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες τροφές μπορεί να ακυρώνουν τη θετική επίδραση του ξυδιού και άλλες να τη διευρύνουν. Οπότε για να είστε σίγουροι, καταναλώστε το μηλόξυδο με άδειο στομάχι το πρωί. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Αποφύγετε να το πίνετε το βράδυ, γιατί το πιο πιθανό είναι να σας προκαλέσει καούρες. Παρακάτω λοιπόν παρουσιάζονται μερικά εκπληκτικά οφέλη που θα έχετε από τη συχνή χρήση (αραιωμένου!) μηλόξυδου.

15 οφέλη που θα σας πείσουν να καταναλώνετε μηλόξυδο καθημερινά

1. Θα τονώσετε τα επίπεδα του οξικού οξέος

Το ξύδι φτιάχνεται μέσα από μια διαδικασία δύο επιπέδων. Αρχικά, βακτήρια και μύκητες προστίθενται στο μηλίτη. Τα σάκχαρα των μήλων μετατρέπονται σε αλκοόλ. Προκαλείται έτσι περαιτέρω ζύμωση και το αλκοόλ μετατρέπεται σε οξικό οξύ. Το οξικό οξύ αποτελεί ένα βασικό στοιχείο του μηλόξυδου. Το οξύ του συχνά χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς. Φαρμακευτικές εκδοχές του χρησιμοποιούνται σε παθήσεις του ακουστικού πόρου, αλλά και σε άλλες. Κάποιες έρευνες σημειώνουν ότι το οξικό οξύ βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και αποφυγής απόφραξης των αρτηριών.

2. θα ενισχύσετε την ειδική διατροφή σας κατά του διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μια πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι διαβητικοί είτε αδυνατούν να παράγουν ινσουλίνη, είτε έχουν αντίσταση σε αυτή. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη με τον τρόπο που θα έπρεπε. Η ινσουλίνη όμως παίζει τον βασικό ρόλο στη μείωση και ισορρόπηση των σακχάρων του αίματος. Το μηλόξυδο βρέθηκε ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε εκείνους τους ασθενείς με αντίσταση. Ακόμα και μετά από ένα γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες, οι συμμετέχοντες είχαν μια στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος.

Ήταν επίσης ικανό να μειώσει το σάκχαρο, όταν καταναλωνόταν με τη μορφή σάλτσας dressing σε σαλάτες. Μια άλλη έρευνα απέδειξε ότι μόνο 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδου μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο κατά 4%. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί περιλαμβάνουν το μηλόξυδο στην ειδική διατροφή των διαβητικών. Αλλά αν έχετε διαβήτη τύπου 2, θυμηθείτε ότι πρέπει πρώτα να το ελέγξετε με τον γιατρό σας! Βεβαιωθείτε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιπλοκή με την φαρμακευτική σας αγωγή!

3. Απώλεια βάρους

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/giati-axizei-katanalonete-miloksido-kathimerina/

Το μηλόξυδο συχνά χαρακτηρίζεται και ως ένα διατροφικό (διαιτητικό) θαύμα. Δυστυχώς, αυτός ο ισχυρισμός κρύβει τόσο βάσιμα στοιχεία όσο και μύθους. Το οξικό οξύ του ξυδιού λειτουργεί ενάντια στα ένζυμα του στομάχου σας που μεταβολίζει άμυλο. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των θερμίδων από τους υδατάνθρακες. Και συνεπώς να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Κάποιες πρώτες έρευνες υποστηρίζουν αυτό τον ισχυρισμό. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμα πόσο αποτελεσματικό είναι, επειδή δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ερευνών.

Ωστόσο, υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το ότι το μηλόξυδο μας κάνει να νιώθουμε χορτασμένοι. Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, κάτι που σημαίνει ότι τρώμε και λιγότερο. Το οξικό οξύ που περιέχεται στο μηλόξυδο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις θερμίδες σας κατά 200 με 275 την ημέρα! Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι μόνο του δεν μπορεί να κάνει θαύματα· ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για απώλεια βάρους είναι να τρώτε υγιεινά και να ασκήστε συχνά.

4. Θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις περιλαμβάνουν το έμφραγμα και το εγκεφαλικό και αυτή τη στιγμή αποτελούν τους πρώτους λόγους θανάτου. Υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτές. Κάποιες γενετικές ή περιβαλλοντικές. Ωστόσο κάποιοι βιολογικοί παράγοντες μπορεί να μειωθούν με τη βοήθεια του μηλόξυδου.  Το οξικό οξύ του, έχει αποδειχτεί από έρευνες σε ποντίκια, ότι προκαλεί μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία σε υψηλά επίπεδα αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο εμφράγματος. Εκτός από οξικό οξύ, το μηλόξυδο επίσης περιλαμβάνει και χλωρογενικό οξύ. Αυτό το αντιοξειδωτικό έχει παρόμοιες επιδράσεις με την καφεΐνη. Σταματά τα σωματίδια της LDL χοληστερόλης από το να οξειδωθούν. Η οξείδωση αυτών των σωματιδίων αποτελεί παράγοντα κρίσιμης σημασίας στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Φτιάξτε μόνοι σας σπιτικό βιολογικό μηλόξυδο

5. Θα απορροφήσετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές

Το οξύ που παράγει το στομάχι μας έχει pH από 1.0 έως 2.0. Το οξύ αυτό αποστειρώνει την πεπτική οδό και σκοτώνει τα μικρόβια. Όταν το επίπεδο του μειωθεί, ανεπιθύμητα βακτήρια μπορεί να αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Οι συνέπειες είναι αίσθηση φουσκώματος και δυσπεψία, όπως και αδυνατότητα απορρόφησης των απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο. Το pH λοιπόν του (αραιωμένου) μηλόξυδου είναι 2.4. Φαίνεται λογικό ότι η πρόσληψη του βελτιώνει την υγεία του στομάχου και ενισχύει την πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων που χρειαζόμαστε.

6. Λιγότερες πιθανότητες αίσθησης καούρας

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/giati-axizei-katanalonete-miloksido-kathimerina/

Το οξύ της πέψης συνήθως μένει στο στομάχι σας, εκτός αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αυτή, ο μυς στην είσοδο του στομάχου αποτυγχάνει να στεγανοποιήσει και να κλείσει σωστά και τη σωστή στιγμή, επιτρέποντας έτσι στο οξύ να δραπετεύσει και να ανέβει προς τον οισοφάγο. Αυτό το φαινόμενο προκαλεί το αίσθημα καύσου που μερικές φορές νιώθουμε.

Αν και μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, διάφορα όξινα ποτά έχει παρατηρηθεί ότι εμποδίζουν την καούρα. Πέρα από το μηλόξυδο, περιλαμβάνονται ακόμα και ο καφές και το νερό με λεμόνι. Γιατί; Επειδή όταν αραιώνονται με νερό, δημιουργείται το φαινόμενο της αλκαλοποίησης. Ωστόσο, πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως με την κατανάλωση του μηλόξυδου. Μπορεί να βοηθήσει με κάτι που φάγατε και σας δημιούργησε καούρες, αλλά όχι με κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως έλκος. Στην τελευταία περίπτωση, μάλλον θα χειροτερέψετε την κατάσταση. Γι’ αυτό ρωτήστε πρώτα έναν ειδικό!

7. Θα ισορροπήσετε τα επίπεδα pH στον οργανισμό σας

Αυτό σχετίζεται με το φαινόμενο που αναφέραμε πριν, της αλκαλοποίησης. Αν και όξινο, το μηλόξυδο δημιουργεί ένα αλκαλικό περιβάλλον στον οργανισμό σας. Και αυτό λόγω του τρόπου που διασπάται και μεταβολίζεται. Πολλοί ιοί και βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα αλκαλικό περιβάλλον. Αν και οι απόψεις διίστανται για τη χρησιμότητα αυτού του φαινομένου, πολλοί άνθρωποι νιώθουν πιο υγιείς, αφού έχουν αλλάξει σε μια αλκαλικού τύπου διατροφή. Οπότε ίσως αξίζει μια προσπάθεια!

5 τρόποι χρήσης του μηλόξυδου για την ιγμορίτιδα

8. Καλύτερη πέψη

Τα πρεβιοτικά, διαφορετικά από τα προβιοτικά, αποτελούν μια ειδική μορφή ινών. Θρέφουν τα υγιή βακτήρια (προβιοτικά), τα οποία ήδη βρίσκονται στο γαστρεντερικό σας σύστημα. Η πηκτίνη, πρεβιοτικό, είναι επίσης γνωστό ότι επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης. Τη βρίσκουμε στο μηλόξιδο, στον πάτο του μπουκαλιού. Οπότε, ανακινήστε καλά πριν το χρησιμοποιήσετε. Είναι πολύτιμο!

9. Περισσότερη ενέργεια και πιο αποδοτικούς μύες

Οι αθλητές δοκιμάζουν διάφορα παρασκευάσματα για άριστη απόδοση. Ένα από αυτά τα κόλπα είναι και η κατανάλωση τουρσί (πίκλες), καθώς έχουν παρατηρήσει ότι σταματούν τις κράμπες γρηγορότερα. Ο ήρωας σε αυτή τη λύση είναι το ξίδι βέβαια, που υπάρχει στο τουρσί. Και αυτό γιατί το ξύδι περιέχει κάλιο, ένα από τα επτά απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού μας και υπεύθυνο για την τόνωση της ενέργειας μας. Επιπροσθέτως, βοηθά στον έλεγχο των μυών και του συγχρονισμού τους. Χωρίς αρκετό κάλιο, παθαίνουμε συχνότερα τραβήγματα και κράμπες. Οπότε, αν σχεδιάζετε να γυμναστείτε, καταναλώστε πριν λίγο από το μηλόξυδο!

10. Προστασία ενάντια στον καρκίνο

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/giati-axizei-katanalonete-miloksido-kathimerina/

Ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από μια ανεξέλεγκτη ανάπτυξη «κακών» κυττάρων. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα ενάντια στον καρκίνο, βασισμένοι σε ιστορικά καταγεγραμμένα στοιχεία του παρελθόντος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επανεξεταστεί από τη σύγχρονη επιστήμη. Σε μελέτη του 2004, το ξίδι βρέθηκε ότι επέδρασε θετικά ενάντια σε όγκους (εδώ οι ερευνητές σημείωσαν όμως ότι το ξύδι ρυζιού είχε μεγαλύτερα αποτελέσματα από τα υπόλοιπα είδη). Η διαδικασία ζύμωσης δημιουργούσε ένα ουδέτερο περιεχόμενο άλφα- γλυκάνης. Αυτό ήταν ικανό να μειώσει τους καρκινικούς όγκους στα ποντίκια. Ωστόσο, μπορεί να έχει ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα στους ανθρώπους. Αποτελεί όμως μια καλή αρχή!

Επιπροσθέτως, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ξιδιού οδήγησε σε μείωση του κινδύνου οισοφαγικού καρκίνου. Ως εκ τούτου, το μηλόξυδο ίσως είναι ικανό να επιβραδύνει ή να σταματήσει τον καρκίνο. Αλλά γι’ αυτό σίγουρα δεν είμαστε ακόμα σίγουροι και δεν υπάρχει «μαγική, κρυφή» θεραπεία για κάτι τόσο επικίνδυνο.

11. Έλεγχος της candida

H candida αποτελεί μια χρόνια μυκητίαση. Όλοι έχουμε μύκητες στο πεπτικό μας σύστημα, καθώς βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του και στην πέψη των σακχάρων. Αλλά τα αυξημένα επίπεδα τους, μόνο προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν, όπως κακή αναπνοή, κόπωση, πόνο στις αρθρώσεις και γαστρεντερικές διαταραχές. Το μηλόξυδο είναι μια φυσική θεραπεία ενάντια στην candida. Έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες και περιέχει ένζυμα για τη ρύθμιση των επιπέδων των μυκήτων.

8 τρόποι με τους οποίους το μηλόξυδο ενισχύει την υγεία σας

12. Προσφέρει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία

Το οξικό οξύ μπορεί και προσδένεται στις τοξίνες του οργανισμού μας, απομακρύνοντας τες. Πολλοί πιστεύουν ότι το μηλόξυδο λοιπόν μπορεί να αποτοξινώσει τον οργανισμό σας. Δεν υπάρχουν βέβαια αρκετές έρευνες σε αυτό τον τομέα ακόμα, αν και όσοι το έχουν δοκιμάσει έχουν δει θετικά αποτελέσματα.

Ακόμα και αν δεν είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πάντως, το μηλόξυδο μας παρέχει (αποδεδειγμένα) τα παρακάτω θρεπτικά στοιχεία:

• Ασβέστιο: 2% της ημερήσιας πρόσληψης
• Φώσφορο: 2% της ημερήσιας πρόσληψης
• Σίδηρο 3% της ημερήσιας πρόσληψης
• Μαγνήσιο: 3% της ημερήσιας πρόσληψης
• Κάλιο: 5% της ημερήσιας πρόσληψης
• Μαγνήσιο: 30% της ημερήσιας πρόσληψης

13. Καθαρίζει τις τροφές σας

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/giati-axizei-katanalonete-miloksido-kathimerina/

Το μηλόξυδο (και γενικά το ξύδι) έχει πολλές αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Η έρευνα αποδεικνύει ότι μπορεί να εξοντώσει τη σαλμονέλα και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Για να μειώσετε την πιθανότητα ύπαρξης τέτοιων μικροοργανισμών στο φαγητό σας, όπως για παράδειγμα στις σαλάτες, μπορείτε να αραιώνετε λίγο ξύδι σε νερό και να τα καθαρίζετε με αυτό. Ύστερα, απλά ξεπλένετε καλά και καταναλώνετε.

14. Ανακούφιση από το τσίμπημα της τσούχτρας

Αν το καλοκαίρι βρεθείτε σε αυτή τη δύσκολη και ομολογουμένως επίπονη θέση, μην ανησυχείτε! Δοκιμάστε λίγο αραιωμένο ξύδι. Το ξύδι έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι απενεργοποιεί τα κύτταρα γύρω από το σημείο του τσιμπήματος. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα με νερό, ή ακόμα καλύτερα, λίγο ζεστό νερό.

15. Ενάντια στην πιτυρίδα

Η πιτυρίδα αποτελεί μια κοινή, αλλά πολύ ενοχλητική, κατάσταση. Μπορεί να δημιουργηθεί από υπερβολικά ξηρό ή λιπαρό δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής, ή από έναν μύκητα που ονομάζεται malassezia. Εκτός λοιπόν, από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, υπάρχει και η φυσική λύση. Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση μηλόξυδου. Η οξύτητα του ξυδιού αλλάζει το pH του τριχωτού της κεφαλής και επίσης έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Αραιώστε λίγο μηλόξυδο σε ίση ποσότητα νερού και βάλτε το μίγμα σε ένα μπουκάλι σπρέυ. Ψεκάστε και ύστερα τυλίξτε τα μαλλιά σας με μια πετσέτα. Αφού το αφήσετε για 15 λεπτά, ξεπλένετε όπως συνήθως. Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να το κάνετε δύο φορές την εβδομάδα.

Κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε

Δεν πρέπει να ξεχνάμε για άλλη μια φορά ότι το μηλόξυδο είναι αρκετά όξινο. Πρέπει να το αραιώνουμε και να μην το παρακάνουμε στη χρήση του. Μην το καταναλώνετε απευθείας από το μπουκάλι! Και καθώς το οξύ μπορεί να φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας, προτιμήστε το καλαμάκι. Το οξύ μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα σας. Αναφέραμε ότι έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, αλλά χρειάζεται προσοχή· μην το χρησιμοποιείτε για την ακμή σας ή για τις πληγές σας ή για τα ηλιακά εγκαύματα. Το ξύδι μπορεί να χειροτερεύσει την κατάσταση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε