, , ,

Αν κάνεις κάτι, ανάλαβε την ευθύνη του. Αν δεν το κάνεις, ανάλαβε και πάλι την ευθύνη του

Όταν κάτι απλώς σε ενδιαφέρει, τότε το κάνεις μόνον όταν σε βολεύει. Όταν είσαι δεσμευμένος σε κάτι, τότε δέχεσαι μόνον αποτελέσματα, όχι δικαιολογίες. –

Αν κάνεις κάτι, ανέλαβε την ευθύνη του. Αν δεν το κάνεις, ανέλαβε και πάλι την ευθύνη του

Όταν κάτι απλώς σε ενδιαφέρει, τότε το κάνεις μόνον όταν σε βολεύει. Όταν είσαι δεσμευμένος σε κάτι, τότε δέχεσαι μόνον αποτελέσματα, όχι δικαιολογίες. – Δρ Κένεθ Μπλάνσαρντ

Είχα κάποτε έναν υπάλληλο, τον Τόνι, που θα μπορούσε να μπει στο Βιβλίο Παγκόσμιων Ρεκόρ του Γκίνες για “Το μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών αιτιών για τις οποίες δεν έγινε η ίδια δουλειά”.

Advertisment

Όταν τον ρωτούσα για την πρόοδο μιας εργασίας που υποτίθεται πως χειριζόταν, απαντούσε: “Συγνώμη, δεν ένιωθα πολύ καλά τελευταία. Θα την ξεκινήσω την άλλη εβδομάδα”. Την επόμενη εβδομάδα μου έλεγε : “Είχα προβλήματα με το αυτοκίνητό μου. Η δουλειά σου είναι πρώτη στη λίστα μου για την άλλη εβδομάδα”. Την επόμενη εβδομάδα η δικαιολογία του ήταν: “Είχα μπελάδες με την κοπέλα μου. Δεν ήμουν καλά ψυχολογικά”.

Το σίριαλ συνεχιζόταν έτσι για καιρό, και μια δουλειά που δεν θα έπαιρνε πάνω από λίγες βδομάδες έμενε ατελείωτη για μήνες. Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων στον κόσμο: εκείνοι που έχουν δικαιολογίες κι εκείνοι που έχουν αποτελέσματα. Ένας από τους πρώτους θα βρει οποιαδήποτε δικαιολογία για το γιατί δεν έγινε μια δουλειά, ενώ ένας από τους δεύτερους θα βρει οποιονδήποτε τρόπο για να γίνει η δουλειά.

Εγώ ανήκα στην πρώτη κατηγορία σε σχέση με το ότι δεν ήμουν ποτέ στην ώρα μου. Αργούσα πάντα 15 λεπτά παντού. Όταν εμφανιζόμουν, είχα πάντα μια διαφορετική αιτία: “Κίνηση”, “Με πήρε κάποιος στο τηλέφωνο τη στιγμή που έφευγα”, “Έπρεπε να ταΐσω το σκύλο” κ.α. Πολλές από εκείνες τις καταστάσεις είχαν συμβεί πραγματικά, αλλά καμιά δεν ήταν υπεύθυνη για το ότι είχα αργήσει. Η αργοπορία ήταν αποτέλεσμα της επιλογής μου και όχι των εξωτερικών συνθηκών.

Advertisment

Μπορούμε να καταλάβουμε τις προθέσεις μας από τα αποτελέσματα που δημιουργούμε. Τα λόγια δεν σημαίνουν και πολλά μπροστά σ΄αυτό που κάνουμε. Αν πρόκειται να κάνεις κάτι, πάρε και την ευθύνη του. Αν δεν πρόκειται να κάνεις κάτι, πάρε πάλι την ευθύνη του. Γίνεσαι πιο ισχυρός, πιο αποτελεσματικός και πιο αξιόπιστος όταν αναγνωρίζεις ότι εσύ είσαι η πηγή της εμπειρίας σου. Να είσαι δραστικός και όχι αντιδραστικός.

“Μια βαθιά ανάσα ζωής” Alan Cohen εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση