,

Πάντα έχεις επιλογές

Ακούω συχνά τους ανθρώπους να λένε “μα δεν έχω επιλογή” κι αναρωτιέμαι… τι είναι αυτό που μας εμποδίζει στ’ αλήθεια να βλέπουμε τις επιλογές

Πάντα έχεις επιλογές

Ακούω συχνά τους ανθρώπους να λένε “μα δεν έχω επιλογή” κι αναρωτιέμαι… τι είναι αυτό που μας εμποδίζει στ’ αλήθεια να βλέπουμε τις επιλογές που πάντα έχουμε σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε κατάσταση; Είναι ο εγωισμός που μας απαγορεύει να κοιτάξουμε καθαρά και να δούμε τις λύσεις που υπάρχουν, αν αυτές δεν τον εξυπηρετούν; Είναι ο φόβος για το άγνωστο που υπαγορεύει την παραμονή μας στις υπάρχουσες συνθήκες – όσο δυσάρεστες ή δύσκολες κι αν είναι αυτές- αντί να επιτρέψει την αλλαγή; Ή είναι κάτι άλλο;

Advertisment

Διαβάστε επίσης από τη Στέβη Σαμέλη


Κάθε πρόβλημα έχει τουλάχιστον μία λύση λένε οι ειδικοί κι αν δεχτούμε πως πράγματι είναι έτσι, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε ξανά την άρνησή μας στις επιλογές που διατίθενται σε κάθε κατάσταση που μας δυσκολεύει. Επιλογή δεν σημαίνει απαραίτητα ιδανική λύση. Δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερη λύση. Δεν σημαίνει καν λύση κάποιες φορές. Επιλογή σημαίνει η δυνατότητα να ξεφύγεις από την κατάσταση ή το πρόβλημα που βιώνεις, είτε λύνοντάς το – ιδανικά- είτε όχι.

Επιλογή σημαίνει να βρίσκεις διέξοδο. Κι όπως στον πόλεμο, να είσαι έτοιμος να δεχτείς τις απώλειες προκειμένου να επιβιώσεις. Αν θες πράγματι να επιβιώσεις. Όμως αυτό που συμβαίνει συχνά, είναι αυτό που πολύ σοφά ο λαός έχει διατυπώσει στη γνωστή παροιμία, σύμφωνα με την οποία θέλουμε “και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο”. Κι αυτό σπανίως μπορεί να συμβεί και το γνωρίζουμε όλοι.

Μην περιμένεις λοιπόν την ιδανική επιλογή για να αλλάξεις αυτό που σε φθείρει. Μην περιμένεις καν την κατάλληλη στιγμή για να το κάνεις αυτό. Η κατάλληλη στιγμή είναι πάντα το “τώρα”. Γιατί μόνο αυτό έχεις σίγουρα. Η αναβολή μιας πιθανής επιλογής διεξόδου, δεν συνεπάγεται απαραίτητα καλύτερο αποτέλεσμα. Απλά διογκώνει το πρόβλημα και φθείρει περισσότερο οδηγώντας στις πιο ακραίες επιλογές κάποιες φορές. Γιατί αν δεν γνωρίζουμε τα όριά μας, αμβλύνοντάς τα διαρκώς, κινδυνεύουμε να τα σπάσουμε, με δυσάρεστες μόνο συνέπειες.

Γι’ αυτό, μη λες πως δεν έχεις επιλογές. Πάντα υπάρχουν. Και το να μην τις βλέπεις γιατί δεν είναι αυτές που θες, δεν αρκεί για να τις ακυρώσει. Η αρχαία ρήση τονίζει σοφά πως “μεταξύ δύο κακών, το μη χείρον βέλτιστον “, που σημαίνει ότι ακόμη και ανάμεσα σε δύο κακές επιλογές, η λιγότερο κακή, είναι πάντα η καλύτερη. Αν τελικά λοιπόν παραμένεις σε μία κατάσταση που σε δυσκολεύει και δηλώνεις πως δεν έχεις επιλογές, αναρωτήσου κατά πόσον σε δυσκολεύει περισσότερο από το να την αλλάξεις. Και τότε θα δεις, πως κάποιες φορές η άρνηση της ύπαρξης επιλογών, είναι κι αυτή απλά μία επιλογή, προκειμένου να παραμείνουν όλα ως έχουν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πόνος μπορεί να γίνει προορισμός, καθώς σε οδηγεί να καταλάβεις "Οι Ιθάκες τι σημαίνουν"
Η ζωή δεν είναι πρόβλημα που καλείται κάποιος να λύσει. Η ζωή είναι ένα μυστήριο που το βιώνει ο καθένας μοναχικά
Όσα δε θα σου πουν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
Νομίζεις ότι χρειάζεσαι ένα “bikini body” για να απολαύσεις το καλοκαίρι; Ξανασκέψου το!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση