, , ,

«Χτίστε» τη ψυχική σας υγεία με τη βοήθεια του σώματός σας

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι στον δυτικό κόσμο που αναγνώρισαν τη σύνδεση του σώματος με το νου. Χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να ενσωματωθεί

«Χτίστε» τη ψυχική σας υγεία με τη βοήθεια του σώματός σας

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι στον δυτικό κόσμο που αναγνώρισαν τη σύνδεση του σώματος με το νου. Χρειάστηκαν πολλοί αιώνες για να ενσωματωθεί τελικά αυτή η σύνδεση στη δυτική ιατρική, αν και η επιστήμη συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποδεικνύει – ξανά και ξανά – ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Αν νιώθετε ανόρεχτοι και δεν γνωρίζετε το λόγο ή αν ανησυχείτε για την οικονομική σας κατάσταση, η θετική σκέψη και μόνο μπορεί να μη βοηθήσει. Ορισμένες φορές, για μια καλύτερη θεραπεία χρειάζεται να κάνετε κάτι διαφορετικό με το σώμα σας και όχι μόνο με το νου σας. Αν παλεύετε με ψυχολογικές μεταπτώσεις ή αν δυσκολεύεστε γενικά ψυχολογικά, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Εδώ σας παραθέτουμε πέντε από τους απλούστερους τρόπους που μπορείτε να χρησιμοποιείτε το σώμα σας για να θεραπεύσετε το νου σας:

Advertisment

1. Περπατήστε για να μειώσετε την κατάθλιψη

Πολυάριθμες πλέον έρευνες μας δηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για τα προβλήματα της ψυχικής υγείας – και χωρίς να χρειάζεται βεβαίως να κάνετε έντονη αεροβική για να αδράξετε τα οφέλη. Περίπου 200 λεπτά περπατήματος την εβδομάδα (λιγότερο δηλαδή από 30 λεπτά την ημέρα) μειώνουν σημαντικά την κατάθλιψη και βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής. Για την ακρίβεια, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα μπορεί να είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ένα αντικαταθλιπτικό. Αλλά αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με κατάθλιψη. Το βάδισμα θα τονώσει την συναισθηματική σας υγεία έτσι κι αλλιώς, οπότε μην το αμελείτε.

2. Χαμογελάστε για να μειώσετε το σωματικό πόνο

Αν νιώθετε πόνο, το χαμόγελο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε λιγότερο έντονα τη δυσφορία και την ενόχληση. Το κατσούφιασμα και το συνοφρύωμα από την άλλη πλευρά, θα δυσκολέψουν τα πράγματα. Οι επιστήμονες μας εξηγούν πώς το χαμόγελο επηρεάζει τη σωματική μας κατάσταση: ένα χαμόγελο μπορεί να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς κατά τη διάρκεια μια στρεσογόνας δραστηριότητας, ακόμα και αν δεν νιώθουμε χαρούμενοι. Επομένως, την επόμενη φορά που πρόκειται να υποβληθείτε σε μια επώδυνη διαδικασία, σκεφτείτε το δικό σας «χαρούμενο μέρος» ή ένα αστείο και μάλλον θα νιώσετε λιγότερο την ενόχληση.

3. Πάρτε βαθιές ανάσες για να βελτιώσετε τη διάρκεια συγκέντρωσης

Μερικά λεπτά βαθιών αναπνοών βελτιώνουν τη συγκέντρωσή σας και μάλιστα μετρώντας τες, αυξάνετε τα οφέλη της διαδικασίας, ειδικά σε περίπτωση που κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Η επιστήμη έχει συμπεράνει ότι οι άνθρωποι που εκτελούν πολλές διεργασίες ταυτόχρονα δυσκολεύονται τελικά να κάνουν συγκεκριμένα τεστ και να ακολουθήσουν δραστηριότητες που απαιτούν συνεχή συγκέντρωση. Αλλά αν πάρετε μερικές βαθιές ανάσες, θα μπορέσετε να ενισχύσετε την προσοχή σας και να βελτιώσετε την επίδοσή σας.

Advertisment

4. Κάντε γιόγκα για να μειώσετε το στρες και τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες

Σχεδόν όλοι όσοι απολαμβάνουν τη γιόγκα ήδη γνωρίζουν ότι μπορεί να μειώσει το στρες. Οι έρευνες πια δείχνουν πώς η γιόγκα αυξάνει τα επίπεδα του GABA (γ- αμινοβουτυρικό οξύ), ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο. Τα αυξημένα επίπεδά του αντιστρέφουν τις αρνητικές συνέπειες του άγχους και άλλων παρόμοιων ψυχολογικών δυσκολιών. Οι έρευνες όμως έχουν επίσης δει ότι ωφελεί κατά πολύ τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μετατραυματικό στρες (PTSD). Όταν συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου, τα άτομα με τέτοια τραύματα που έκαναν γιόγκα, παρουσίασαν μια σημαντική μείωση των συμπτωμάτων τους.

5. Σηκώστε βάρη για να καταπολεμήσετε το άγχος

Περίπου το 15% του πληθυσμού αναφέρει συχνές εκρήξεις άγχους, που τυπικά μπορούν να διαρκέσουν από 15 με 30 μέρες μηνιαίως με συμπτώματα που περιλαμβάνουν την νευρικότητα, το φόβο και την ανησυχία. Χωρίς παρέμβαση, το άγχος μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή ύπνο, πόνους, κακή υγεία και σωματικούς περιορισμούς. Οι έρευνες δείχνουν ότι η άρση βαρών χρησιμεύει ως παρέμβαση στο άγχος. Ίσως τα καλά λόγια να είναι ότι δεν χρειάζεται να σηκώσετε πολλά βάρη για να αδράξετε τα οφέλη. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσαίας έντασης προπόνηση είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του άγχους, απ ‘ότι η υψηλής έντασης.

Χτίστε ψυχικούς «μύες»

Η δόμηση μιας δυνατής ψυχικής υγείας δεν έχει να κάνει μόνο με την αλλαγή του τρόπου που σκέφτεστε. Κάποιες φορές, λίγες μικρές, απλές αλλαγές στη ρουτίνα σας μπορεί να αποδειχτούν ουσιαστικής σημασίας για να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας και να θεραπεύστε το νου σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση