Το παρόν άρθρο παραθέτει ορισμένα στοιχεία, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στον δυτικό κόσμο, και αφορούν τις ευεργετικές επιδράσεις του φαρμακευτικού μανιταριού κόρντισεπς ενάντια στον διαβήτη.

Πολλές μελέτες (1) έχουν δείξει ότι το Κόρντισεπς Σίνενσις:

– διαθέτει υπογλυκαιμικές επιδράσεις (2, 3),

– διαθέτει αγγειοχαλαρωτικές επιδράσεις (4),

– βελτιώνει την οφειλόμενη στον διαβήτη μείωση της συγκέντρωσης ινσουλίνης στον ορό, και εξασθένησε τις προκαλούμενες από τον διαβήτη αυξήσεις στις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα (5).

Επίσης, το Κόρντισεπς έχει θετικό αντίκτυπο στα λιπίδια του αίματος, όπως η χοληστερόλη (6).

Το Κόρντισεπς είναι αποτελεσματικό:

α. στην μείωση της γλυκόζης του αίματος,

β. στην μείωση της ινσουλίνης του πλάσματος,

γ. στην βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης με ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, και

δ. επίσης, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω συγκεκριμένων πολυσακχαριτών (CS-F10 και CS-F30). (7)

Το Κόρντισεπς δοκιμάστηκε σε ανθρώπους για να διερευνηθεί το δυναμικό του ως παράγοντας στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Τα πρώτα πειράματα στον διαβήτη με το Κόρντισεπς διεξήχθησαν στην Ιαπωνία και στην Κίνα κατά την δεκαετία του 1990, όταν οι επιστήμονες ανέφεραν σημαντική μείωση του σακχάρου από αυτό το το μανιτάρι (7).

Σε μια κλινική μελέτη (8) που περιελάμβανε 42 διαβητικούς, οι 20 έλαβαν μία φυτική φόρμουλα που περιελάμβανε κόρντισεπς και τα υπόλοιπα 22 άτομα έλαβαν την ίδια φυτική φόρμουλα αλλά χωρίς το κόρντισεπς.

Μετά από 30 ημέρες, τα άτομα που έλαβαν κόρντισεπς, παρουσίασαν βελτίωση στο 95% των περιπτώσεων (μόνο ένας διαβητικός δεν βελτιώθηκε), ενώ στην ομάδα ελέγχου μόνο το 54% των ασθενών παρουσίασε βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτές οι δραστικότητες δεν πέρασαν απαρατήρητες, και με το πέρασμα του χρόνου, το Κόρντισεπς έχει αρχίζει να κερδίζει την αποδοχή και από αρκετούς δυτικούς επαγγελματίες υγείας (κυρίως εκτός Ελλάδος).

Ενδεικτικά αναφέρω την Nathalie Valkov PhD, η οποία στο βιβλίο της (9) “Cordyceps: Treating Diabetes, Cancer and Other Illnesses: It could save your life” κάνει μία εκτενέστατη αναφορά για τα οφέλη που έχει το Κόρντισεπς στον διαβήτη. Επίσης, ο Dr. Axe (10) αναφέρει ότι “το Κόρντισεπς ίσως είναι χρήσιμο στην φυσική αντιμετώπιση του διαβήτη”, ενώ, ο κλινικός και νοσοκομειακός φαρμακοποιός Dr. Claudio Butticè, PharmD (11) αναφέρει ότι το Κόρντισεπς Σίνενσις περιέχει μόνο ελάχιστες ποσότητες λιπιδίων και υδατανθρακών, και ως εκ τούτου αποτελεί μία βέλτιστη τροφή για διαβητικούς ασθενείς.

Παρόλο που απαιτούνται περισσότερες ανθρώπινες μελέτες ώστε να κατανοηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του Κόρντισεπς, τα ανωτέρω στοιχεία υποδεικνύουν ότι το Κόρντισεπς είναι πολύ πιθανό να είναι χρήσιμο στον διαβήτη.

Κλείνοντας, λόγω του ότι το Κόρντισεπς Σίνενσις είναι ένα φυσικό προϊόν, οι περισσότεροι ασθενείς δεν παρουσιάζουν καθόλου παρενέργειες από την χρήση του.

Ωστόσο, πριν την χρήση του, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή. Επίσης, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας στις παρακάτω περιπτώσεις:

– εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι ήδη πολύ χαμηλά διότι το Κόρντισεπς έχει μία μικρή επίδραση στην μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

– λόγω του ότι το κόρντισεπς εμφανίζει αντιπηκτική δράση:

Α. δεν θα πρέπει να λαμβάνεται πριν ή μετά από μία χειρουργική επέμβαση, ενώ

Β. να λαμβάνεται με προσοχή από άτομα που ήδη λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα ή από άτομα που πάσχουν από αιμορραγικές διαταραχές.

Ιωάννης Σ. Κιούσης, Μυκοθεραπευτής – Wellness Coach

Πηγές

Ιωάννης Κιούσης

Συγγραφέας Ιωάννης Κιούσης

Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας με κατεύθυνση την φυτοφαγία, Μυκοθεραπευτής με έμφαση στο γανόδερμα, κόρντισεπς, ερίκιο, πόρια.
Κύρια ενδιαφέροντα : φυτοφαγία, βιβλιοφιλία, zero waste, μινιμαλισμός, κυκλική οικονομία, διαλογισμός, γελωτοθεραπεία.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε