, ,

Όλα ξεκινούν από μια ιδέα. Πιστέψτε την και δεχτείτε την όταν έρθει

Καλύτερα να έχει κανείς πολλά λεφτά παρά λίγα. Καλύτερα να τ΄αποκτήσει γρήγορα παρά αργά. Τα λεφτά αυξάνουν τις επιλογές μας στη ζωή. Δημιουργούν νέα

Όλα ξεκινούν από μια ιδέα. Πιστέψτε την και δεχτείτε την όταν έρθει

Καλύτερα να έχει κανείς πολλά λεφτά παρά λίγα. Καλύτερα να τ΄αποκτήσει γρήγορα παρά αργά. Τα λεφτά αυξάνουν τις επιλογές μας στη ζωή. Δημιουργούν νέα είδη ελευθερίας και βάζουν τέρμα στη δουλεία της φτώχιας. Δεν νομίζουμε ότι διαφωνεί κανείς. Το ερώτημα είναι, «Πώς τα βγάζουμε;» Ή ακόμη: «Από πού αρχίζει ο πλούτος;», «Πού βρίσκεται η πηγή του;»

Αν θέλουμε να πλουτίσουμε, πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε από κάπου. Από πού όμως; Η απάντηση είναι απλή. Τα πλούτη ξεκινάνε από μια ιδέα. Πιστέψτε ότι είναι διαθέσιμη, πείστε τον εαυτό σας ότι μπορείτε να την έχετε και δεχτείτε την όταν έρθει. Τότε, αν είστε θετικοί απέναντί της, δώστε της σχήμα και μορφή.

Advertisment

Η δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι η ιδέα σας να είναι θετική. Τι είναι όμως μια θετική ιδέα; Παλιά, το 1971, όταν ο Μαρκ ξεκινούσε την πρώτη του δουλειά, βρισκόταν στο Μπούλντερ του Κολοράντο μ΄ένα φίλο του, τον Μο Σίγκελ. Ήταν και οι δυο τους νέοι και γεμάτοι ενέργεια κι αισιοδοξία. Ανέβαιναν κι έβλεπαν το ηλιοβασίλεμα σε μια τοποθεσία που λεγόταν «Σίδερα».

Ο Μο όλο έσκυβε κι έκοβε διάφορα χόρτα και βότανα. «Μια μέρα θα κάνω μια επιχείρηση με τσάγια, ανταγωνιστική της Lipton», έλεγε. «Ναι, σίγουρα», του απαντούσαν όλοι.

Λοιπόν, ο Μο ξεκίνησε πουλώντας τα φυτικά ροφήματά του σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.Ύστερα άρχισαν να εξαπλώνονται και κατέληξαν να πουλιούνται σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων της Αμερικής. Ποιος δεν ξέρει σήμερα τα προϊόντα της Celestial Seasonings Tea, μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του Κολοράντο; Ξεκίνησε ο Μο με κεφάλαια; Ξεκίνησε έχοντας ένα μεγάλο εργοστάσιο ή αποθήκες; Είχε καμιά γιγάντια επιχείρηση πίσω του; Ήταν αρνητικός; Η απάντηση και στις τέσσερις ερωτήσεις είναι Όχι. Πήρε το δρόμο της ευημερίας με μια απλή ιδέα και με το κουράγιο να την υποστηρίξει.

Advertisment

Ξεκινάτε με την ιδέα, την αναθρέφετε και τη φροντίζετε με λατρεία σαν να ήταν το νεογέννητο μωρό σας. Θα μεγαλώσει. Θα σας έρθουν κι άλλες ιδέες ξαφνικά, που θα σας λένε να το κάνετε. Και τελικά, θα το κάνετε.

Ο Άιρα Χέιες, μια από τις αυθεντίες της χώρας μας στον τομέα της θετικής σκέψης, γνωστός και ως Πρέσβης του Ενθουσιασμού, υποστηρίζει πως όλα οφείλονται σε μια ιδέα: οι παραμάνες, η κάμερα Πολαρόιντ, τα γυαλιά ηλίου, οι αυτοκόλλητοι επίδεσμοι, το πλυντήριο πιάτων, τα στυλό διαρκείας, ακόμη και το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μονόπολη». Υποστηρίζει επίσης ότι οι ιδέες που μπορούν να καρποφορήσουν είναι άπειρες.

Ο Άιρα το πάει ακόμη παραπέρα και προτείνει να κρατάμε όλοι μας ένα τετράδιο με την «Ιδέα της Εβδομάδας». Στο δικό του τετράδιο με την «Ιδέα της Εβδομάδας» αριθμεί κάθε χρόνο 52 συνεχόμενες σελίδες, από το 1 ως και το 52. Σαν αποτέλεσμα, του προκύπτουν 52 καταγραμμένες ιδέες κάθε χρόνο.

Έχει προγραμματίσει με επιτυχία το μυαλό του να παράγει μια δημιουργική, εφαρμόσιμη ιδέα κάθε εβδομάδα, για κάθε χρόνο, τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτό τον έχει κάνει το διασημότερο πρόσωπο στο NCR και κορυφαίο ομιλητή, απ΄αυτούς που έτσι και τους ακούσεις μια φορά, δεν τους ξεχνάς ποτέ.

Πιστεύουμε ότι η ιδέα του είναι εξαιρετική. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει όλοι μας να κρατάμε ένα τετράδιο ιδεών και να το έχουμε πάντα μαζί μας. Άλλωστε, οι ιδέες είναι κάτι το φευγαλέο. Τη μια στιγμή κυριαρχούν στο μυαλό μας και την επόμενη έχουν χαθεί. Ο κανόνας, λοιπόν, μοιάζει να είναι: «Γράψ΄την τώρα που σου ήρθε, πριν την ξεχάσεις».

“Τόλμησε και θα νικήσεις” Jack Canfield & Mark Victor Hansen εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση