, ,

10 φυσικές θεραπείες για ξηρά και σκασμένα χέρια

Κάθε μέρα, η ευαίσθητη επιδερμίδα των χεριών μας ταλαιπωρείται πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του σώματός μας. Κάθε δουλειά του σπιτιού -κηπουρική,

10 φυσικές θεραπείες για ξηρά και σκασμένα χέρια

Κάθε μέρα, η ευαίσθητη επιδερμίδα των χεριών μας ταλαιπωρείται πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του σώματός μας. Κάθε δουλειά του σπιτιού -κηπουρική, μαγειρική, καθαριότητα, πλύσιμο ρούχων- πιάτων ή καθαρισμός των κατοικιδίων μας- απαιτεί την άμεση επαφή των χεριών μας με διάφορα αντικείμενα, καθαριστικά και με νερό.

Εκτός από αυτά, όμως, πολύ συχνά και η δουλειά μας, αλλά και τα χόμπι μας απαιτούν άμεση, έντονη χρήση των χεριών μας, αφήνοντάς τα στο τέλος της ημέρας εξαντλημένα, ξηρά και σκασμένα. Ακόμα χειρότερα, πολλές φορές, η ταλαιπωρία τα κάνει να φαίνονται γερασμένα.

Advertisment

Τι προκαλεί ξηρότητα στα χέρια μας;

Από τα τρία επίπεδα δέρματος στο ανθρώπινο σώμα, η επιδερμίδα είναι το εξωτερικό στρώμα που προστατεύει τη δερμίδα και το υπόδερμα από το περιβάλλον.

Αυτό το εξωτερικό περίβλημα παρέχει αδιάβροχη κάλυψη που απομακρύνει τους παθογόνους οργανισμούς από το σώμα μας, αμύνεται κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας και εμποδίζει την απορρόφηση των ρύπων και των χημικών, τοξικών ουσιών.

Τα ξηρά, σκασμένα χέρια αποτελούν σημάδι ότι αυτό το εξωτερικό επίπεδο δέρματος έχει «οπισθοχωρήσει», έχει δηλαδή επηρεαστεί αρνητικά από την επαφή με το περιβάλλον.

Advertisment

Αν και η επιδερμίδα είναι προγραμματισμένη να επαναφέρει την υγρασία που χρειάζεται, η συνεχής έκθεση σε αντικείμενα, υγρά και αντίξοες συνθήκες μπορεί σύντομα να βλάψει το δέρμα.

Αρχικά, μέσω της συνεχούς επαφής με το νερό, χάνεται ένα μεγάλο ποσοστό υγρασίας της επιδερμίδας, των φυσικών ελαίων που αυτό εκκρίνει. Επίσης, ο ξηρός αέρας συνήθως κάνει τα χέρια μας να σκάνε και αυτό το παρατηρούμε συνήθως το χειμώνα.

Κάτι ακόμα που επιβαρύνει τα χέρια μας είναι το σαπούνι· τα ισχυρά σαπούνια συνήθως ξηραίνουν την επιδερμίδα μας. Τέλος, ερχόμαστε πολύ συχνά σε επαφή με χημικές ουσίες από διάφορα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, κυρίως καθαριστικά.

10 φυσικές θεραπείες για αναζωογόνηση των ξηρών χεριών

Αναπλάστε την επιδερμίδα των χεριών σας, δίνοντάς τους ξανά την χαμένη απαλότητα και υγεία με αυτές τις απλές φυσικές θεραπείες που εύκολα γίνονται συνήθειες:

1. Προτιμήστε ενυδατικά σαπούνια

Αποφύγετε να πλένεστε με παραδοσιακές πλάκες σαπουνιού και ισχυρά αντιβακτηριδιακά στυπτικά καθαριστικά, καθώς αυτά έχουν την τάση να ξεραίνουν τα χέρια σας πολύ γρήγορα.

Όταν αγοράζετε σαπούνι, επιλέξτε εκείνα που δεν περιλαμβάνουν συστατικά όπως νάτριο, λαυρυλοθειικό νάτριο, συνθετικά χρώματα, τεχνητά αρώματα ή τρικλοζάνη.

Μια άλλη επιλογή είναι να φτιάξετε το δικό σας σαπούνι, αφού έτσι θα έχετε τον πλήρη έλεγχο των συστατικών. Μπορείτε να κάνετε έναν συνδυασμό υλικών, όπως γιαούρτι, βρώμη, χυμό από αλόη βέρα, κατσικίσιο γάλα και αμυγδαλέλαιο.

2. Απολέπιση με ένα ήπιο scrub

Ξεφορτωθείτε τα νεκρά, άχρηστα κύτταρα του δέρματός σας, τρίβοντας τα χέρια σας με ένα απολεπιστικό scrub κάθε εβδομάδα. Να και τέσσερις απλές εναλλακτικές, φυσικές συνταγές, για να ξεκινήσετε:

• ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα + ½ φλιτζάνι έλαιο καρύδας

• ¼ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη + ¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

• 3 κουταλιές της σούπας κόκκους καφέ + 1 κουταλιά αιθέριο έλαιο από κουκούτσι σταφυλιών

• ½ φλιτζάνι αλάτι + ¼ αιθέριο έλαιο jojoba

Κάντε αργό μασάζ στα χέρια σας με κυκλικές κινήσεις για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αφήστε το δέρμα σας να απορροφήσει το μίγμα για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

3. Κρατήστε πάντα μαζί σας μια ενυδατική κρέμα

Αυτή η λύση δεν είναι καθόλου, μα καθόλου δύσκολη. Αλλά τι ακριβώς περιέχουν αυτές οι ενυδατικές κρέμες και βοηθούν την εξαντλημένη επιδερμίδα των χεριών μας;

Τα περισσότερα προϊόντα περιλαμβάνουν τρία είδη συστατικών που ισορροπούν μεταξύ τους: τα υγραντικά συστατικά απορροφούν νερό από τον αέρα στην επιφάνεια του δέρματος.

Κάποια παραδείγματα φυσικών υγραντικών είναι η αλόη βέρα, το μέλι και το γαλακτικό οξύ. Επίσης, περιέχουν συστατικά που διαμορφώνουν ένα αδιάβροχο στρώμα στην επιφάνεια, ώστε η υγρασία να μην εξατμιστεί στο περιβάλλον.

Το κερί της μέλισσας και η λανολίνη αποτελούν καλές εναλλακτικές επιλογές. Τέλος, τα ενυδατικά συστατικά «γεμίζουν» τα σκασίματα και τις ρωγμές ανάμεσα στα δερματικά κύτταρα, για να δημιουργήσουν ένα απαλό αποτέλεσμα.

Το αβοκάντο, το βούτυρο κακάο και το βούτυρο καριτέ αποτελούν εξαιρετικές φυσικές επιλογές. Δοκιμάστε αυτό: 1 κουταλιά της σούπας μέλι + 8 κουταλιές 100% αγνό και βιολογικό λιωμένο κερί μέλισσας + 1 φλιτζάνι αμυγδαλέλαιο + ½ φλιτζάνι ροδόνερο.

4. Μην ξεχνάτε τα γάντια

Περιορίστε τις ώρες που τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με το νερό, με το κρύο ή με καθαριστικά, που διαβρώνουν την επιδερμίδα σας. Προλάβετε τα χέρια σας πριν ξεραθούν και σκάσουν, φορώντας ειδικά γάντια για κάθε δουλειά και βέβαια κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Επιλέξτε καλά γάντια που θα συγκρατούν τη ζέστη, άρα και την υγρασία. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την επαφή με το νερό, προσπαθήστε αυτό να είναι τουλάχιστον ζεστό.

5. Θεραπεία κατά τη διάρκεια του ύπνου

Το βράδυ που κοιμάστε είναι οι κατάλληλες ώρες, για να ξεκουράσετε τα χέρια σας, αλλά και για να τα ενυδατώσετε. Απλώστε μια ενυδατική κρέμα, κάνοντας απαλό μασάζ, ώστε να απορροφηθεί καλά από το δέρμα σας.

Ύστερα, μπορείτε να φορέσετε ένα ζευγάρι καθαρές κάλτσες, για να παγιδεύσετε την υγρασία. Όταν ξυπνήσετε, θα εκπλαγείτε με το πόσο απαλά θα νιώθετε τα χέρια σας!

6. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της προσπάθειάς μας για ένα υγιές, λαμπερό δέρμα. Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια την ημέρα, για να απομακρύνετε τις τοξίνες και να ενυδατώνετε το σύνολο του οργανισμού σας.

7. Χρησιμοποιήστε υγραντήρα

Αν το περιβάλλον του σπιτιού σας είναι αρκετά ξηρό, προτιμήστε ένα υγραντήρα, που θα βοηθήσει στην ενυδάτωση όλου του οργανισμού σας, όχι μόνο των χεριών σας. Κρατήστε το στην κρεβατοκάμαρα στη χαμηλότερη ένταση για όσο κοιμάστε.

8. Ενυδατωθείτε από μέσα προς τα έξω

Η τροφή έχει και αυτή τη δική της επίδραση. Τονώστε τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας σας φυσικά, καταναλώνοντας αρκετά από τα παρακάτω:

• Ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα- Ψάρι, λιναρόσπορο και μουρουνέλαιο.

• Βιταμίνη Ε- Ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο και σπανάκι.

• Βιταμίνη Α- Καρότα, γλυκοπατάτα, κάλε, μπρόκολο, αυγά και βερίκοκα.

• Ψευδάργυρο- Κολοκυθόσπορους, ρεβίθια, μανιτάρια και γιαούρτι.

9. Ενυδατωθείτε ξανά με αιθέρια έλαια

Τα φυσικά συστατικά στα παρακάτω αιθέρια έλαια μπορούν να συμβάλλουν στην επούλωση και επαναφορά της απαλότητας στα χέρια σας:

• Λεβάντα

• Σανταλόξυλο

• Γεράνι

• Λιβάνι

• Νερολί

• Ρωμαϊκό χαμομήλι

Προσθέστε λίγες σταγόνες από αυτά τα ενυδατικά έλαια στις ενυδατικές σας κρέμες ή σε ένα έλαιο βάσης- όπως έλαιο καρύδας ή αμυγδαλέλαιο.

10. Μουλιάστε τα χέρια σας σε λίγη βρώμη (κουάκερ)

Πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνη Ε, λιπίδια, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, το πλιγούρι βρώμης αποτελεί μια φυσική θεραπεία για το ξηρό δέρμα. Όταν εφαρμόζεται στην επιδερμίδα, δημιουργεί ένα αδιαπέραστο στρώμα, που δρα ως δεύτερο δέρμα, προστατεύοντας από εξωτερικούς παράγοντες, ενώ παράλληλα παγιδεύει την υγρασία.

Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε ½ φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης και καλύψτε με αρκετό γάλα, για να καλύψει τα χέρια σας. Αφήστε τα να μουσκέψουν σε αυτό το μείγμα για τουλάχιστον 15 λεπτά, όσο, βέβαια, περισσότερο τα αφήνετε, τόσο το καλύτερο.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση