, ,

H δίαιτα της Διακοπτόμενης Νηστείας (fast diet): Τι μπορείτε να καταναλώνετε και ποιες οι παρενέργειες

H δίαιτα της Διακοπτόμενης Νηστείας (fast diet) Το “fast” σε αυτή την περίπτωση δεν αναφέρεται στην ταχύτητα, αλλά πρόκειται για το “fasting”, που είναι

H δίαιτα της Διακοπτόμενης Νηστείας (fast diet): Τι μπορείτε να καταναλώνετε και ποιες οι παρενέργειες

H δίαιτα της Διακοπτόμενης Νηστείας (fast diet)

Το “fast” σε αυτή την περίπτωση δεν αναφέρεται στην ταχύτητα, αλλά πρόκειται για το “fasting”, που είναι η νηστεία. Αυτή η δίαιτα, που ξεκίνησε στην Αγγλία, μειώνει τις θερμίδες σας δραστικά μόνο για 2 μέρες την εβδομάδα, κατά τις οποίες στην ουσία κάνετε νηστεία. Δεν είναι ασφαλής για όλους, οπότε χρειάζεται πρώτα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, σε περίπτωση που έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Advertisment

Η Fast Diet επίσης συστήνει να μην ακολουθείται από εγκύους ή λιποβαρείς ή σε περίπτωση που έχετε ιστορικό διαβήτη ή διατροφικών διαταραχών και σίγουρα χρειάζεται να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Η δίαιτα επίσης δεν απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, αδύναμους ηλικιωμένους ή σε όσους δεν νιώθουν καλά ή παρουσιάζουν πυρετό για κάποιο λόγο. Η βασική ιδέα πίσω από το The Fast Diet του Michael Mosley MD και της Mimi Spencer είναι να τρώτε φυσιολογικά για 5 μέρες την εβδομάδα και να περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων για άλλες 2 μέρες.

Ο Mosley δοκίμασε αυτή την «διακοπτόμενη νηστεία» όταν ο γιατρός του έδειξε ότι αν και είχε ελάχιστα κιλά παραπάνω, η χοληστερόλη του ήταν σε υψηλά επίπεδα και το σάκχαρο στο αίμα του όδευε προς τη λάθος κατεύθυνση. Γράφει ότι ήξερε πως η νηστεία θα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά η έντονη λαχτάρα του να φάει πέρασε γρηγορότερα απ’ όσο περίμενε. Ένιωσε επίσης ότι η νηστεία όξυνε τις αισθήσεις και τον εγκέφαλό του. Επιπλέον, η δίαιτα είχε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε.

H δίαιτα της Διακοπτόμενης Νηστείας (fast diet): Τι μπορείτε να καταναλώνετε και ποιες οι παρενέργειες

Τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να καταναλώσετε όταν ακολουθείτε τη δίαιτα της Διακοπτόμενης Νηστείας (fast diet)

Τρώτε φυσιολογικά για 5 μέρες την εβδομάδα και κάνετε δίαιτα για τις υπόλοιπες 2. Οι μέρες νηστείας δεν πρέπει να είναι μαζί, χρειάζεται να έχετε τουλάχιστον 1 κανονική μέρα ανάμεσά τους.

Advertisment

Κατά τη διάρκεια των ημερών νηστείας, μπορείτε να τρώτε, αλλά όχι πολύ. Οι γυναίκες λαμβάνουν 500 θερμίδες την ημέρα, οι άντρες 600. Αυτές είναι αρκετά λιγότερες από τη συνηθισμένη ημερήσια πρόσληψη. Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το πόσο δραστήριοι είστε, μπορεί να χρειαστείτε παραπάνω θερμίδες από τις 500 ή 600.

Η δίαιτα διακοπτόμενης νηστείας σας ενθαρρύνει να καταναλώνετε άπαχη πρωτεΐνη, λαχανικά και φρούτα τις ημέρες της δίαιτας, συνήθως δύο μικρά γεύματα μαζί με λίγα σνακ.

Μια τυπική ημέρα δίαιτας 500 θερμίδων μπορεί να περιλαμβάνει βρώμη με φρέσκα βατόμουρα για πρωινό, ένα μανταρίνι για σνακ και ένα κοτόπουλο με λαχανικά για δείπνο. Καταναλώνετε πολύ νερό και μπορείτε επίσης να συμπεριλάβετε ροφήματα χωρίς πολλές θερμίδες, όπως τσάι, καφέ (χωρίς ζάχαρη ή γάλα) και απλή σόδα.

Τις υπόλοιπες 5 μέρες χωρίς δίαιτα, μπορείτε να καταναλώνετε τα πάντα. Παραδόξως, η ερευνητική ομάδα που μελέτησε τη δίαιτα βρήκε ότι αυτές τις 5 μέρες οι συμμετέχοντες δεν το παράκαναν έτσι κι αλλιώς ως προς τις επιλογές τους. Η δίαιτα της διακοπτόμενης νηστείας μας συστήνει να αποφεύγουμε το αλκοόλ κατά τις 2 αυτές μέρες και τις υπόλοιπες με μέτρο. Μόλις φτάσετε το στόχο σας και χάσετε τα κιλά που θέλετε, συστήνεται η διατήρηση 1 μέρας νηστεία την εβδομάδα για διατήρηση του βάρους.

Επίπεδο προσπάθειας: Μέτριο

Μαγειρική και ψώνια: Θα μαγειρεύετε ή θα τρώτε ως συνήθως κατά τη διάρκεια των 5 ημερών και θα έχετε ένα αρκετά περιορισμένο μενού κατά τη διάρκεια των 2 ημερών νηστείας.

Επεξεργασμένα έτοιμα φαγητά ή γεύματα: Όχι.

Άσκηση: Η δίαιτα fasting συστήνει άσκηση, αλλά όχι έντονες ασκήσεις ενδυνάμωσης ή αντοχής κατά τη διάρκεια των 2 ημερών νηστείας.

Επιτρέπει τη συμπερίληψη διατροφικών προτιμήσεων;

Μπορείτε να προσαρμόσετε το διατροφικό πλάνο, ανάλογα με το αν είστε χορτοφάγοι, vegan ή ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

H δίαιτα της Διακοπτόμενης Νηστείας (fast diet): Τι μπορείτε να καταναλώνετε και ποιες οι παρενέργειες

Τι αναφέρει ο Dr. Michael Smith για τη δίαιτα της Διακοπτόμενης Νηστείας (fast diet): Λειτουργεί;

Αν και πολλοί είναι οι ειδικοί που δεν προτείνουν νηστεία, αν πρόκειται να την κάνετε, οι δημιουργοί της έχουν προσδιορίσει ένα ακριβές πλάνο. Μπορεί στην αρχή να σας φανεί δύσκολο να μείνετε στις 500-600 θερμίδες για εκείνες τις 2 μέρες, αλλά είναι επιτεύξιμο και στη συνέχεια εύκολο.

Ένας λόγος που οι ειδικοί προτείνουν να μην μειώνουμε πολύ τις θερμίδες μας είναι επειδή αυτή η διαδικασία μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας και να δυσκολέψει την απώλεια βάρους. Όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι η περιστασιακή δίαιτα με νηστεία αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική για την απώλεια βάρους. Επιπροσθέτως, η μείωση των θερμίδων για αυτές τις δύο μέρες αντί για κάθε μέρα, διατηρεί τον μυϊκό όγκο, κάνοντάς μας να χάνουμε κυρίως λίπος. Η ομάδα του Mosley βρήκε ότι οι άνθρωποι δεν το παρακάνουν κατά τη διάρκεια των ημερών μη νηστείας. Αλλά είναι στο δικό σας χέρι να μη σαμποτάρετε εκείνες τις 5 μέρες την προσπάθεια των υπόλοιπων 2.

Είναι κατάλληλη για ορισμένες παθήσεις;

Αν έχετε διαβήτη, δεν είναι καθόλου κατάλληλο διατροφικό πλάνο για να χάσετε βάρος. Μπορεί να αποβεί και πολύ επικίνδυνο, ειδικά αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή. Για άλλους, υπάρχουν κάποιες πρώιμες ακόμα έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, όπως και σχετικών συμπτωμάτων, για παράδειγμα υπέρταση και χοληστερόλη. Μιλήστε στο γιατρό σας πρώτα πριν δοκιμάσετε τη δίαιτα fasting.

H δίαιτα της διακοπτόμενης νηστείας (fast diet) χρειάζεται αρκετή δύναμη θέλησης, αλλά αν σας αρέσουν οι προκλήσεις, σίγουρα θα τα καταφέρετε με υπέροχα αποτελέσματα.

[toggle title="Πηγές"]

www.webmd.com/diet/fasting

thefastdiet.co.uk/

www.choosemyplate.gov/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση