, , , ,

Ένα ζεστό μπάνιο καίει τόσες θερμίδες όσες και 30 λεπτά περπατήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι χαλαρώνοντας με ένα ζεστό μπάνιο και χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα ωφελεί τον οργανισμό μας όσο και 30 λεπτά περπατήματος.

Ένα ζεστό μπάνιο καίει τόσες θερμίδες όσες και 30 λεπτά περπατήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι χαλαρώνοντας με ένα ζεστό μπάνιο και χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα ωφελεί τον οργανισμό μας όσο και 30 λεπτά περπατήματος. Μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Loughborough ανέλαβε να ελέγξει αυτή τη θεωρία με συμμετέχοντες 14 άνδρες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε δύο τεστ: μία ώρα ποδηλασίας και μία ώρα μπάνιου σε νερό που βρισκόταν στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο στόχος των ερευνητών ήταν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος κατά ένα βαθμό. Τελικά, η ποδηλασία αποδείχτηκε ότι έκαψε περισσότερες θερμίδες, αλλά οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι αναπάντεχο: η χαλάρωση στο καυτό μπάνιο έκαψε 130 θερμίδες, που είναι περίπου το ποσό που καίμε κατά τη διάρκεια περπατήματος μισής ώρας.

Advertisment

Οι επιστήμονες μοιράστηκαν κάποια επιπλέον ευρήματα από την έρευνα. Το σάκχαρο του αίματος όλων των συμμετεχόντων ελέγχθηκε για 24 ώρες μετά τα τεστ και αποκαλύφθηκε ότι το υψηλότερο ποσοστό τους βρισκόταν περίπου 10% χαμηλότερα στην περίπτωση του μπάνιου, σε σύγκριση με εκείνη του ποδηλάτου. Το μπάνιο, επίσης, φάνηκε να έχει την ίδια επίδραση που έχει και η γυμναστική, όσον αφορά στην αντιφλεγμονώδη απόκριση που αποκτά το σώμα μετά την δραστηριότητα για κάθε έναν από τους συμμετέχοντες.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι η «παθητική θέρμανση»- δηλαδή η χαλάρωση με ένα ζεστό μπάνιο για μία ώρα- μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονών. Η ιδέα της παθητικής θέρμανσης ως ιατρική θεραπεία είναι σχετικά καινούρια και δημοφιλής σε μια συγκεκριμένα χώρα: στη Φινλανδία. Μελέτη δημοσιευμένη στο JAMA Internal Medicine από το 2015 δείχνει ότι η σάουνα, μια ακόμα μορφή «παθητικής θέρμανσης», μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Εδώ χρειάζεται όμως να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες όλων αυτών των ερευνών ήταν άνδρες και δεδομένου του γεγονότος ότι τα ανδρικά και γυναικεία σώματα μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά σε τέτοιες καταστάσεις, δείχνει ότι και τα αποτελέσματα εδώ μπορεί να ήταν τελείως διαφορετικά, αν στην έρευνα συμμετείχαν και γυναίκες. Αλλά ακόμα κι αν δεν αντικαταστήσουμε την καθημερινή άσκηση με αυτό, ένα ζεστό μπάνιο μόνο ωφέλει μπορεί να προσφέρει στην ψυχική μας υγεία.

Advertisment

[toggle title="Πηγές"]

https://theconversation.com/a-hot-bath-has-benefits-similar-to-exercise-74600

https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2130724

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση