Ο πονοκέφαλος είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην καθημερινότητά μας και μπορεί να προκληθεί από πολλές αιτίες. Κάποιες φορές μπορεί να νιώθετε απλά άβολα, αλλά κάποιες άλλες να σας είναι ανυπόφορος ο πόνος. Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι αρκετά επώδυνη και συμβαίνει σε «κύματα», ενώ οι ημικρανίες αποτελούν μια μέτριου έως σοβαρού τύπου πονοκέφαλο.
Αν και πολλά φάρμακα στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, υπάρχουν επίσης και αρκετές αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες, που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Advertisment
13 φυσικές θεραπείες για να ξεφορτωθείτε τους πονοκεφάλους
1. Πιείτε νερό
Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη πονοκεφάλου. Για την ακρίβεια, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η χρόνια ενυδάτωση είναι συνηθισμένη αιτία έντονων πονοκεφάλων και ημικρανιών.
Ευτυχώς, αν πιείτε νερό, μπορείτε να ανακουφίσετε τα συμπτώματα πονοκεφάλου μέσα σε 30 λεπτά έως 3 ώρες. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζετε ότι η αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά τη συγκέντρωση και προκαλεί νευρικότητα. Γι’ αυτό, πιείτε νερό και επιλέξτε όλη τη μέρα φρούτα και τροφές πλούσιες σε νερό.
2. Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο συνιστά ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο που συνεισφέρει σε αμέτρητες λειτουργίες στον οργανισμό, όπως στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στις νευρικές ώσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι το μαγνήσιο, έχει αποδειχτεί πως αποτελεί επίσης μια ασφαλή, αποτελεσματική θεραπεία για τους πονοκεφάλους.
Advertisment
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη μαγνησίου είναι λόγος για εμφάνιση συχνών πονοκεφάλων και συστήνεται θεραπεία 600 mg πρόσληψης μαγνησίου την ημέρα που μπορεί να βοηθήσει τη συχνότητα και σοβαρότητά τους. Ωστόσο, η πρόσληψη συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει πεπτικές παρενέργειες, όπως διάρροια σε ορισμένα άτομα. Οπότε είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με μικρότερες δόσεις.
3. Περιορίστε το αλκοόλ
Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι το αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει ημικρανίες στο περίπου ένα τρίτο των ατόμων που βιώνουν συχνούς πονοκεφάλους. Το αλκοόλ επίσης προκαλεί ένταση και αθροιστικές κεφαλαλγίες.
Το αλκοόλ είναι αγγειοδιασταλτικό, κάτι που σημαίνει ότι διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει πιο ελεύθερα. Αυτό το φαινόμενο φαίνεται να προκαλεί πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα. Επιπλέον, είναι διουρητικό, κάνοντας τον οργανισμό να χάνει υγρά και ηλεκτρολύτες μέσα από τη συχνή ούρηση. Αυτή η απώλεια υγρών μπορεί να οδηγήσει αφυδάτωση και πονοκεφάλους.
4. Κοιμηθείτε καλά
Μια έρευνα συνέκρινε τη συχνότητα και σοβαρότητα των πονοκεφάλων σε όσους είχαν κοιμηθεί λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ και σε όσους είχαν κοιμηθεί περισσότερο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πρώτοι παρουσίαζαν πιο συχνούς και πιο έντονους πονοκεφάλους. Ωστόσο, χρειάζεται να αναφερθεί ότι και ο υπερβολικός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι πυροδοτεί τον πονοκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι η σωστή ποσότητα ύπνου και ξεκούρασης (7-9 ώρες) είναι μια από τις σημαντικότερες κινήσεις πρόληψης εναντίον του πονοκεφάλου.
5. Αποφύγετε τροφές πλούσιες σε ισταμίνη
Η ισταμίνη είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας και παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό, στο πεπτικό και στο νευρικό σύστημα. Βρίσκεται επίσης σε αρκετές τροφές, όπως στο ώριμο τυρί, σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, στο κρασί, στη μπύρα, στο καπνιστό ψάρι και στο κρέας.
Η κατανάλωση ισταμίνης μπορεί να προκαλεί ημικρανίες σε όσους έχουν ευαισθησία σε αυτή. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να απεκκρίνουν σωστά την ισταμίνη, επειδή παρουσιάζουν πρόβλημα στην ύπαρξη των απαραίτητων ενζύμων, που είναι υπεύθυνα για τη διάσπασή της. Γι’ αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να αποφεύγονται οι τροφές που την περιέχουν.
6. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια
Τα αιθέρια έλαια έχουν πολλά θεραπευτικά οφέλη και πολύ συχνά χρησιμοποιούνται τοπικά, αν και ορισμένα μπορούν και να προσληφθούν. Τα αιθέρια έλαια της λεβάντας και της μέντας αποδεικνύονται χρήσιμα σε περιπτώσεις πονοκεφάλων.
Η εφαρμογή αιθέριου ελαίου μέντας στους κροτάφους (με απαλό μασάζ) έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα συμπτώματα των πονοκεφάλων έντασης. Παράλληλα, η λεβάντα φαίνεται να μειώσει τον πόνο της ημικρανίας και των σχετικών συμπτωμάτων, όταν εφαρμόζεται στο άνω χείλος και όταν εισπνέεται.
7. Δοκιμάστε ένα σύμπλεγμα βιταμινών Β
Οι βιταμίνες Β συνεισφέρουν σε πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών και στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Κάποιες βιταμίνες Β έχουν προστατευτική επίδραση κατά των πονοκεφάλων.
Αρκετές έρευνες έχουν εστιάσει στα συμπληρώματα βιταμινών Β και συγκεκριμένα στη ριβοφλαβίνη (Β2), στο φολικό οξύ, στη Β12 και στη πυριδοξίνη (Β6) που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματά τους. Οι βιταμίνες Β θεωρούνται ασφαλείς για συχνή πρόσληψη, καθώς είναι υδατοδιαλυτές και οι παραπάνω ποσότητες απομακρύνονται φυσικά από το σώμα μέσω των ούρων.
8. Κρύα κομπρέσα
Η εφαρμογή κρύων ή παγωμένων κομπρεσών στον αυχένα ή στο κεφάλι μειώνουν τη φλεγμονή, επιβραδύνουν τη διαστολή των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας στην ανακούφιση από τον πόνο. Σε μια έρευνα με 28 συμμετέχουσες γυναίκες, η εφαρμογή ενός δροσερού τζελ στο κεφάλι μείωσε σημαντικά τον πόνο της ημικρανίας.
Για να φτιάξετε μια κρύα κομπρέσα, γεμίσετε μια αδιάβροχη σακούλα με πάγο και τυλίξτε τη με μια απαλή πετσέτα. Εφαρμόστε τη στον αυχένα, στο κεφάλι και στους κροτάφους για ανακούφιση.
9. Δοκιμάστε την επιλογή του συνενζύμου Q10
Το συνένζυμο Q10 είναι μια ουσία που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό για να βοηθήσει στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια και λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Οι έρευνες έχουν συμπεράνει ότι τα συμπληρώματα αυτά μπορούν να αποδειχτούν αποτελεσματικά και αποτελούν έναν φυσικό τρόπο για τη θεραπεία των πονοκεφάλων.
10. Αποκλείστε τροφές που σας ενοχλούν
Οι έρευνες δείχνουν ότι η δυσανεξία σε τροφές μπορεί να πυροδοτήσει πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους. Για να ανακαλύψετε αν μια ορισμένη τροφή σας προκαλεί συχνούς πονοκεφάλους, δοκιμάστε να την αποκλείσετε από τη διατροφή της.
Το ώριμο τυρί, το αλκοόλ, η σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή και ο καφές βρίσκονται ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που προκαλούν στον κόσμο ημικρανίες. Σε μια μικρή έρευνα, ο αποκλεισμός τροφών για 12 εβδομάδες μείωσε στους συμμετέχοντες τον αριθμό των ημικρανιών που βίωναν. Τα αποτελέσματα ξεκίνησαν από την τέταρτη εβδομάδα.
11. Πιείτε νερό και καφέ με καφεΐνη
Η κατανάλωση ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως τσάι ή καφέ μπορεί να παρέχουν ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Η καφεΐνη βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει την εγρήγορση και περιστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, στοιχεία που έχουν θετική επίδραση στα συμπτώματα του πονοκεφάλου.
Είναι αποδεδειγμένο επίσης ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα των κοινών φαρμάκων όπως της ιβουπροφαίνης και της παρακεταμόλης. Ωστόσο, η στέρηση της καφεΐνης φαίνεται επίσης να προκαλεί πονοκεφάλους, αν κάποιος, ενώ πίνει τακτικά μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, ξαφνικά σταματήσει. Γι’ αυτό, χρειάζεται σοφή και συνειδητή κατανάλωση της καφεΐνης.
12. Χαλαρώστε με yoga
Η χαλαρωτική μορφή της yoga μπορεί να μειώσει την ένταση και τη συχνότητα των πονοκεφάλων. Μια έρευνα μελέτησε τις επιδράσεις της σε 60 συμμετέχοντες με χρόνια ημικρανία. Η συχνότητα και η έντασή τους μειώθηκαν περισσότερο σε όσους δέχονταν τόσο συμβατικούς τρόπους αντιμετώπισής τους, όσο και θεραπεία με yoga, σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μόνο το πρώτο.
Μια άλλη έρευνα βρήκε ότι όσοι εξασκούσαν τη yoga για 3 μήνες είχαν σημαντική μείωση στη συχνότητα των πονοκεφάλων, στη σοβαρότητα και στα σχετικά συμπτώματα, σε σύγκριση με όσους δεν εξασκούσαν yoga.
13. Πιείτε ένα ρόφημα με τζίντζερ
Η ρίζα τζίντζερ περιέχει πολλά ευεργετικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πολλών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ουσιών. Έρευνα σε 100 συμμετέχοντες με χρόνιες ημικρανίες βρήκε ότι 250mg σκόνης τζίντζερ ήταν αποτελεσματικά όσο και τα συμβατικά φάρμακα για τον πονοκέφαλο ως προς τη μείωση των συμπτωμάτων.
Επιπλέον, το τζίντζερ βοηθά στη μείωση της ναυτίας και του εμετού, συχνά συμπτώματα που σχετίζονται με σοβαρούς πονοκεφάλους. Μπορείτε να βρείτε τζίντζερ σε μορφή σκόνης ή σε κάψουλα, αλλά προτιμήσετε να φτιάξετε ένα ρόφημα με φρέσκια ρίζα.
[toggle title="Πηγές"]
https://www.jle.com/fr/revues/mrh/e-docs/the_effects_of_magnesium_prophylaxis_in_migraine_without_aura_278046/article.phtml
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00702-012-0790-2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586582/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0072975210970127
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16897622
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20497950
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733861912000552
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16354958
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28862769
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18625110
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5655397/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227630/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27670440
https://www.umms.org/ummc/about/alternative-medicine
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3727573/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772032/
https://medlineplus.gov/bvitamins.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23657930
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193654/
[/toggle]