Ορισμένες φορές, οι πιο ασυνήθιστες φυσικές ουσίες είναι το μυστικό που μπορεί να σας προσφέρει υγιή επιδερμίδα και μαλλιά. Και το μέλι δεν αποτελεί εξαίρεση εδώ. Αυτή η κολλώδης ουσία είναι εφοδιασμένη με αντιβιοτικές ιδιότητες και με αντιοξειδωτικά που ωφελούν την επιδερμίδα.
Το μέλι αποθηκεύεται και συντηρείται εύκολα, και είναι απλή η διαδικασία ενσωμάτωσής του σε καλλυντικά προϊόντα. Μόλις αρχίσετε να βιώνετε τα οφέλη του μελιού στην επιδερμίδα και τα μαλλιά σας, θα βεβαιωθείτε ότι το μέλι χρειάζεται να είναι από τα βασικά προϊόντα στα ντουλάπια της κουζίνας σας και όχι μόνο.
Advertisment
Φυσικά οφέλη του μελιού
Αρχικά, η ιδέα και μόνο του να πλύνετε το πρόσωπό σας με μέλι μπορεί να σας φαίνεται τρελή. Ποιος θα έβαζε κάτι τόσο κολλώδες στην επιδερμίδα του; Κι όμως, αποτελεί ένα από τα εξαιρετικότερα προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας, που μπορεί να αντιμετωπίσει τα πάντα από την ξηροδερμία μέχρι το ενοχλητικό έκζεμα και την ακμή, λόγω των φυτοθρεπτικών συστατικών και των ενζύμων.
13 χρήσεις του μελιού για την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών
Οι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε το μέλι είναι σχεδόν απεριόριστοι, αλλά η παρακάτω λίστα είναι μια καλή αρχή:
1. DIY μάσκα
Λόγω της ικανότητάς του να ανοίγει τους πόρους, ενώ ενυδατώνει την επιδερμίδα, το μέλι είναι ιδανικό για μάσκα προσώπου. Βρέξτε απαλά την επιδερμίδα σας και απλώστε μια κουταλιά του γλυκού μέλι με κυκλικές κινήσεις πάνω στο πρόσωπό σας, μέχρι να το καλύψετε ομοιόμορφα. Αφήστε το για 20-30 λεπτά πριν το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Advertisment
2. Θεραπεία αντιμετώπισης των σημαδιών
Αν έχετε βαρεθεί να υποφέρετε από εξάρσεις ακμής, το μέλι μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία αντιμετώπισης, μειώνοντας τα σημάδια της ακμής. Τα φυσικά ένζυμα του μελιού θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε την επιδερμίδα και να διατηρήσετε καθαρούς τους πόρους σας και οι αντιβιοτικές του ιδιότητες θα εμποδίσουν τα βακτήρια από το να συσσωρευτούν και να πυροδοτήσουν νέες εξάρσεις. Μπορείτε να βυθίσετε μια μπατονέτα στο μέλι και να αλείψετε τα σημεία που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Επίσης, μπορείτε να το αναμίξετε με έλαιο τεϊόδεντρου και λεβάντας.
3. Επουλώνει πληγές και εγκαύματα
Αν κάψετε κατά λάθος το δέρμα σας στο φούρνο, το μέσο ανακούφισής σας δεν βρίσκεται μακρύτερα από την κουζίνα. Όταν εφαρμόσετε το μέλι αμέσως πάνω στο κάψιμο, μπορείτε να εμποδίσετε τη διαμόρφωση ελεύθερων ριζών και να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ουλών. Αν καείτε, βάλτε το χέρι σας κάτω από κρύο νερό για αρκετά λεπτά πριν εφαρμόσετε το μέλι στο έγκαυμα.
Οι φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού είναι επίσης ιδανικές για την κάλυψη των πληγών, επειδή απολυμαίνει το τραύμα και αυξάνει τη διαδικασία επούλωσης. Για να φτιάξετε μια σπιτική αντισηπτική κρέμα, αναμίξτε το μέλι με έλαιο neem ή τεϊόδεντρου, για ενίσχυση της επίδρασης.
4. Καταπολεμά αντιμυκητιασικές μολύνσεις
Υποφέρετε από χρόνια δερματοφυτία; Εφαρμόστε μέλι πάνω στη μολυσμένη περιοχή δύο φορές την ημέρα και η μόλυνση θα αρχίζει σταδιακά να καθαρίζει.
5. Αντιμετωπίζει τα σκασμένα χείλη
Το αυθεντικό καθαρό μέλι αποτελεί άριστη θεραπεία για τα ξηρά χείλη, αρκεί να καταφέρετε να μην γλείψετε τα χείλη σας κι έτσι το βγάλετε. Απλά εφαρμόστε λίγο μέλι στα χείλη σας πριν πέσετε για ύπνο και θα απορροφηθεί από το δέρμα σας όσο κοιμάστε.
6. Αντιμετώπιση της ξηροδερμίας
Βάλτε ένα τέλος στην ταλαιπωρία από το ξηρό δέρμα με ένα μείγμα μελιού και άγλυκου, αγνού γιαουρτιού. Ανακατέψτε μια κουταλιά από το καθένα και απλώστε το στο πρόσωπο και στα υπόλοιπα σημεία του ξηρού δέρματος. Μετά από 15 λεπτά, μπορείτε να το ξεπλύνετε.
7. Αντιμετώπιση των παρανυχίδων
Το μέλι είναι ακριβώς η κατάλληλη ουσία για την επούλωση των παρανυχίδων, χάρη στις υγραντικές του ιδιότητες. Αναμίξτε μια κουταλιά του γλυκού με μία κουταλιά από μηλόξιδο και έλαιο καρύδας. Τρίψτε το μείγμα σε κάθε παρανυχίδα και αφήστε το για 10 λεπτά, πριν το ξεπλύνετε.
8. DIY Απολέπιση
Η εβδομαδιαία απολέπιση θα κάνει καλό στην επιδερμίδα σας και το μέλι αποτελεί το καταλληλότερο συστατικό για το πιο απαλό scrub. Μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό μείγμα, συνδυάζοντας δύο μέρη μελιού με ένα μέρος μαγειρικής σόδας. Αυτός ο συνδυασμός θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ενώ παράλληλα θα ηρεμήσει και θα ανακουφίσει την επιδερμίδα σας.
9. Conditioner μελιού
Τα άφθονα ένζυμα του μελιού και τα θρεπτικά συστατικά του το κάνουν ιδανικό για να κάνετε τα μαλλιά σας να δείχνουν υγιέστερα και για να τα ανακουφίσετε μετά από απανωτές βαφές ή έκθεση στον ήλιο. Φτιάξτε ένα σπιτικό conditioner, αναμιγνύοντας μια κουταλιά μελιού με δύο από έλαιο καρύδας και εφαρμόστε το προσεκτικά από τη μέση και κάτω της τρίχας σας, αφήνοντάς το για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το ξεπλύνετε.
10. Φυσική θεραπεία εναντίον των ρυτίδων
Καθώς το μέλι είναι φυσικό υγραντικό, καταφέρνει να ενυδατώνει τις άνω στρώσεις της επιδερμίδας σας και προσθέτει επιπλέον ενυδάτωση, ώστε να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων. Και χάρη στα άφθονα αντιοξειδωτικά του στοιχεία, το μέλι μπορεί επίσης να καθυστερήσει τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων του δέρματός σας. Για να ενισχύσετε περαιτέρω τα οφέλη, δοκιμάστε μια θεραπεία προσώπου, συνδυάζοντας μια κουταλιά μελιού με λίγο πουρέ μπανάνας ή παπάγιας.
11. Καθαρίζει την πιτυρίδα
Καθαρίστε το κρανίο σας μια και καλή από την πιτυρίδα, αναμιγνύοντας λίγο μέλι με νερό και κάνοντας μασάζ στο κρανίο σας. Αφήστε το για τουλάχιστον 3 ώρες, πριν το καθαρίσετε. Για καλύτερα αποτελέσματα, δοκιμάστε να το εφαρμόζετε μια φορά την εβδομάδα.
12. Πρόληψη κατά του φριζαρίσματος και της ψαλίδας
Το μέλι έχει υγροσκοπικές ιδιότητες που ωφελούν τα μαλλιά, ελκύοντας νερό και κλειδώνοντάς το στο εσωτερικό των τριχών, μειώνοντας την εμφάνιση ψαλίδας και φριζαρίσματος. Μπορείτε ακόμα και να προσθέσετε μια κουταλιά μελιού στο conditioner σας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι τα μαλλιά σας θα βελτιώσουν την όψη τους σύντομα.
13. Μείωση της τριχόπτωσης
Η τριχόπτωση έχει συχνά πολλές αιτίες. Έλλειψη σε βιταμίνη, ξηροδερμία, ακόμα και η χρόνια πιτυρίδα μπορεί να φταίει, αλλά μια θεραπεία με μέλι μπορεί να αντιστρέψει το φαινόμενο. Εφαρμόστε μέλι απευθείας στο κεφάλι σας, κάνοντας μασάζ και θα το εμπλουτίσετε με μέταλλα, σύμπλεγμα βιταμινών Β και πολλά αμινοξέα.
[toggle title="Πηγές"]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3188068/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3263128/
[/toggle]