, ,

Δώσε αξία στον εαυτό σου, γιατί δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα

Πόσες φορές έχεις συμβουλέψει το σύντροφό σου, το φίλο σου, την κολλητή σου, τα αδέρφια σου, το συνάδελφό σου στη δουλειά να μάθει να

Δώσε αξία στον εαυτό σου, γιατί δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα

Πόσες φορές έχεις συμβουλέψει το σύντροφό σου, το φίλο σου, την κολλητή σου, τα αδέρφια σου, το συνάδελφό σου στη δουλειά να μάθει να αγαπά τον εαυτό του; Αλήθεια όμως, εσύ πόσες φορές το έχεις κάνει για τον εαυτό σου;

Μην αναρωτηθείς πόσες φορές το έχεις πει… Πρέπει να αναρωτηθείς πόσες φορές το έχεις κάνει στην πράξη. Δεν είναι εύκολο. Και δεν το κάνουμε πάντα, γιατί έχουμε μάθει να νιώθουμε ενοχικά. Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να είμαστε εγωιστές αν φροντίσουμε τον εαυτό μας ή αν πούμε όχι. Είμαστε όμως; Ή μήπως απλά έχουμε μάθει να αποδεχόμαστε τα σχόλια των άλλων και να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας;

Advertisements

• Μάθε να λες όχι, όταν δεν μπορείς να το στηρίξεις και όταν νιώθεις ότι αγγίζεις τα όριά σου. Μάθε να λες όχι, ακόμα και σε ανθρώπους που αγαπάς και που έχουν ιδιαίτερη σημασία για σένα. Δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους, πάντα κάποιος θα νιώσει απογοητευμένος.

Και μάθε να απαντάς στον εαυτό σου και στο άγχος σου: «Κι αν παρεξηγηθούν; Κι αν τους στενοχωρήσω; Κι αν δεν μου μιλάνε μετά; Κι αν τους χάσω από τη ζωή μου;». Στη ζωή μας δεν μπορούν να υπάρχουν μόνο άνθρωποι που τους έχουμε εμείς προτεραιότητα και ξεχνάμε τα δικά μας θέλω, τις δικές μας ανάγκες, τις δικές μας αντοχές.

Θα πρέπει να καταλάβουν και οι άλλοι ότι τους αγαπάς… Αλλά έχεις και εσύ ανάγκες. Δεν μπορείς να ζεις μόνιμα με το φόβο της απώλειας. Πίστεψε λίγο και σε εσένα και στις δικές σου ανάγκες.

• Μάθε να διαχειρίζεσαι τις σκέψεις και τις ενοχές σου. Μην αφήνεις τους άλλους να είναι μόνιμα η προτεραιότητά σου. Δεν μπορείς να σκέφτεσαι ότι πάντα οι άλλοι θα στενοχωριούνται. Θυμήσου… Έχεις και εσύ ανάγκες.

Advertisements

• Μάθε να βρίσκεις λίγο χρόνο για σένα για να μπορείς να ξεκουράζεσαι. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες ένα μπάνιο χαλαρωτικό χωρίς να έχεις δεκάδες σκέψεις στο μυαλό σου ή δεκάδες εκκρεμότητες;

• Μάθε να κάνεις κάτι για να μπορείς να παίρνεις δυνάμεις και για να εκτονώνεις τα συναισθήματά σου. Δεν μπορείς να εστιάζεις μόνο στις εκκρεμότητες, στις δουλειές του σπιτιού, στο μαγείρεμα, στα παιδιά. Είναι απαραίτητο, αλλά δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη η σκέψη σου.

Γιατί έχεις και εσύ ανάγκες, έχεις και εσύ θέλω. Έχεις ανακαλύψει τι σου αρέσει πραγματικά να κάνεις για να χαλαρώνεις; Οι δουλειές και οι εκκρεμότητες δεν θα σταματήσουν ποτέ, δεν θα μειωθούν ποτέ. Εάν όμως εσύ αρχίσεις να μην νιώθεις καλά, πώς θα τα ολοκληρώνεις όλα αυτά;

Είναι λάθος να περιμένεις από τους άλλους να σκεφτούν την δική σου χαλάρωση, την δική σου εκτόνωση. Πρέπει να φροντίσεις εσύ τον εαυτό σου. Διεκδίκησε για τον εαυτό σου αυτό που αξίζεις.

• Θυμηθείτε να δίνετε αξία στον εαυτό σας. Γιατί αν δεν του δώσετε εσείς, δεν θα σας δώσει κανένας την αξία που σας αρμόζει…

Ελένη Σολταρίδου – Ψυχολόγος, M.Sc., Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής – Photo: Author/Depositphotos

Συντάκτης | Ελένη Σολταρίδου

Η Ελένη Σολταρίδου είναι ψυχολόγος, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας.
Είναι εξειδικευμένη στη Γνωσιακή και στη Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.
Είναι επιστημονικός συνεργάτης – lecturer του New York College & του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
Συνεργάζεται με εταιρίες σε θέματα εκπαίδευσης ανθρώπινου δυναμικού και ενδυνάμωσης του προσωπικού τους.
Είναι επιστημονική συνεργάτης και αρθρογράφος ιστοσελίδων σε θέματα ψυχολογίας, διαχείρισης άγχους, σχέσεων, αυτό-βελτίωσης.
Κυκλοφορούν το παιδικό της παραμύθι με θέμα τη διαχείριση του θυμού «Ο Χιονούλης και ο Γκριζούλης μαθαίνουν για το θυμό» (2019) & ο οδηγός αυτό-βελτίωσης και διεκδίκησης νέων συμπεριφορών, με τίτλο «Αλλάζοντας Εμένα» (2020).
Το Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κάκτος το νέο της βιβλίο αυτό-εξέλιξης με τίτλο «100 Συμβουλές Αυτοεξέλιξης 100 Μαθήματα Αυτογνωσίας»

Δείτε όλα τα άρθρα
Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Να εκτιμάς εκείνους που λένε όχι...
Μπορεί να σου λείπει... αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πήρες λάθος απόφαση
Δεν γίνεται να φτιάξεις το εγώ σου αν πρώτα δεν γκρεμίσεις τα σκοτάδια που στηρίζεται.
Είναι αυτές οι στιγμές ξεγνοιασιάς που μέσα στο άπειρο της ζωής ξεχωρίζουν...

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε