, ,

Μπορεί το νερό να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Η ενυδάτωση είναι βασικό κλειδί για πολλές λειτουργίες που παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης και της μυϊκής λειτουργίας. Ωστόσο, η ιατρική

Μπορεί το νερό να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;

Η ενυδάτωση είναι βασικό κλειδί για πολλές λειτουργίες που παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένης της πέψης και της μυϊκής λειτουργίας. Ωστόσο, η ιατρική κοινότητα δεν είναι ακόμα βέβαιοι για το πόσο επηρεάζει πραγματικά η κατανάλωση νερού την απώλεια βάρους. Εδώ θα εξετάσουμε έξι λόγους που η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

6 τρόποι με τους οποίους το νερό βοηθά στην απώλεια βάρους

1. Το νερό είναι φυσικό κατασταλτικό της όρεξης

Όταν το στομάχι νιώθει ότι είναι πλήρες, στέλνει σήμα στον εγκέφαλο, ώστε να σταματήσουμε να τρώμε. Το νερό λαμβάνει χώρο στο στομάχι, κάνοντάς μας νιώθουμε κορεσμό και έτσι μειώνει την πείνα. Αρκετές φορές μπορεί να νιώθουμε πείνα, ενώ στην πραγματικότητα νιώθουμε δίψα. Πίνοντας ένα ποτήρι νερό πριν αρπάξουμε κατευθείαν το πρώτο σνακ μπορεί να μας γλυτώσει από περιττές θερμίδες.

2. Το νερό αυξάνει την καύση θερμίδων

Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση νερού βοηθά στην καύση θερμίδων. Σε έρευνα του 2014, 12 άνθρωποι που κατανάλωσαν 500 mL κρύου νερού και νερού σε θερμοκρασία δωματίου εμφάνισαν αύξηση στην καύση ενέργειας. Έκαψαν 2-3% περισσότερες θερμίδες από το συνηθισμένο 90 λεπτά μετά την κατανάλωση νερού. Το νερό μπορεί να αυξήσει προσωρινά την δαπάνη ενέργειας ακόμα και κατά τη διάρκεια ξεκούρασης. Η κατανάλωση κρύου νερού μπορεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την καύση θερμίδων, επειδή το σώμα προσπαθεί να ζεστάνει το νερό για να το χωνέψει.

3. Το νερό απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα

Όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται, δεν μπορεί να απομακρύνει σωστά τις τοξίνες μέσω ούρων ή ιδρώτα. Το νερό βοηθά τα νεφρά να φιλτράρουν τις τοξίνες, ενώ το όργανα συγκρατεί τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και τους ηλεκτρολύτες. Όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται, τα νεφρά συγκρατούν υγρά. Το νερό επίσης βοηθά τον οργανισμό να ανακάμψει από έντονα πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια και δυσπεψία. Όταν οι τοξίνες συσσωρευτούν στο σώμα, οι άνθρωποι νιώθουν φουσκωμένοι, πρησμένοι και κουρασμένοι. Γι’ αυτό και η σωστή ενυδάτωση αποτελεί έναν καλό τρόπο να αποφύγουμε την κατακράτηση τοξινών, που προσθέτουν περιττά γραμμάρια.

4. Η κατανάλωση νερού μειώνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων από υγρά

Είναι εύκολο να συσσωρεύσουμε μέσα στην ημέρα άχρηστες θερμίδες από ποτά και ροφήματα, όπως μέσω ανθρακούχων ποτών, χυμών, καφέ ή τσάι με ζάχαρη. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν επίσης ότι λαμβάνουν θερμίδες από τα ενεργειακά ποτά ή από το αλκοόλ. Αν όμως, αντικαταστήσετε αυτά τα ποτέ με νερό, θα μειώσετε κατευθείαν τις συνολικές θερμίδες σας. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας μεγάλης κλίμακας έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες συμμετέχοντες που αντικατέστησαν ένα ζαχαρούχο ποτό με νερό ή με ένα άλλο ποτό ελάχιστων θερμίδων για 4 χρόνια πήραν 0.49 λιγότερα κιλά σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, που δεν έκανε αλλαγές.

5. Το νερό είναι απαραίτητο στην καύση λίπους

Χωρίς το νερό, το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά το αποθηκευμένο λίπος ή τους υδατάνθρακες. Η διαδικασία του μεταβολισμού λίπους ονομάζεται λιπόλυση. Το πρώτο βήμα της διαδικασίας είναι η λιπόλυση, η οποία συμβαίνει όταν τα μόρια νερού αλληλεπιδρούν με τα τριγλυκερίδια για να διαμορφώσουν τα λιπαρά οξέα και τη γλυκερίνη. Μια μικρή ανασκόπηση του 2016 βρήκε ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού οδηγεί σε αυξημένη λιπόλυση και σε απώλεια λίπους σε έρευνες με ζώα.

6. Το νερό βοηθά στη γυμναστική

Ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους στη δίαιτα είναι η γυμναστική. Το νερό βοηθά τους μύες, τους συνδετικούς ιστούς και τις αρθρώσεις να κινηθούν σωστά. Βοηθά τους πνεύμονες, την καρδιά και τα άλλα όργανα να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, καθώς εσείς ασκήστε. Η ενυδάτωση μειώνει επίσης τις περιπτώσεις μυϊκών κραμπών και κόπωσης, που δυσκολεύουν τη γυμναστική. Να πίνετε πάντα νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4121911/

https://academic.oup.com/ajcn/article/95/3/555/4578292

https://academic.oup.com/ajcn/article/102/6/1305/4555169

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24684853

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-13-1068

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε