, , ,

Θηλασμός: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του;

Αν και ο θηλασμός προσφέρει πολυάριθμα οφέλη, παρουσιάζει επίσης πολλές προκλήσεις. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι ο θηλασμός είναι πολύ δύσκολος κατά τη διάρκεια των

Θηλασμός: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του;

Αν και ο θηλασμός προσφέρει πολυάριθμα οφέλη, παρουσιάζει επίσης πολλές προκλήσεις. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι ο θηλασμός είναι πολύ δύσκολος κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της ζωής του μωρού και κατά τη διάρκεια της μετάβασης, που μπορεί να περιλαμβάνει και την επιστροφή στην εργασία μετά την άδεια μητρότητας.

Με τη σωστή βοήθεια, οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να θηλάσουν με επιτυχία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα που χρειάζεται να σκεφτείτε. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τα υπέρ και τα κατά του θηλασμού.

Advertisment

Τα υπέρ του θηλασμού

Οφέλη στην υγεία του μωρού

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα μωρά. Πλούσιο σε αντισώματα και λιπαρά οξέα, βοηθά την ανάπτυξη του βρέφους και του ανοσοποιητικού του συστήματος. Κατά τις πρώτες μέρες του θηλασμού, ένα νεογέννητο μωρό παίρνει το πρωτόγαλα, ένα πυκνό υγρό πλούσιο σε αντισώματα. Το πρωτόγαλα στηρίζει το ανοσοποιητικό του σύστημα μέχρι να έρθει το κανονικό μητρικό γάλα. Όταν ένα μωρό θηλάζει, ο σίελός του αλληλεπιδρά με τις θηλές της μητέρας.

Αυτή η διαδικασία παρέχει στο σώμα της γυναίκας τα σημαντικά στοιχεία που χρειάζεται για την υγεία και ανάπτυξη του μωρού. Αυτή η ικανότητα του μητρικού γάλακτος να προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού προσφέρει διάφορα οφέλη στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων λοιμώξεων, στομαχικών προβλημάτων, εκζέματος, κρυολογήματος, σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου κλπ.

Οφέλη στην υγεία της γυναίκας

Οι περισσότερες γυναίκες που θηλάζουν εμφανίζουν αμηνόρροια, που σημαίνει ότι η περίοδός τους σταματά για τουλάχιστον μια περίοδο θηλασμού. Για τις γυναίκες που θέλουν να αποφύγουν κι άλλη εγκυμοσύνη, αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος. Οι γυναίκες επίσης με επώδυνες περιόδους ή ενδομητρίωση θα ωφεληθούν.

Advertisment

Ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες που δεν θηλάζουν είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν επιλόχεια κατάθλιψη. Εντούτοις, ο λόγος γι’ αυτό είναι ακόμα ασαφής και οι ερευνητές δεν έχουν αποδείξει πώς ο θηλασμός βελτιώνει την ψυχική υγεία. Ίσως σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές, αλλά εδώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Μακροπρόθεσμα οφέλη

Τα οφέλη του θηλασμού εκτείνονται και πέρα από τη βρεφική ηλικία. Περιλαμβάνουν τον μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1 και 2, υψηλής χοληστερόλης, συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, καρδιοπαθειών και παχυσαρκίας. Ο θηλασμός θεωρείται ευεργετικός και για την γνωστική ανάπτυξη και ενισχύει την επίδοση σε τεστ νοημοσύνης.

Οικονομικός

Ο θηλασμός δεν απαιτεί οικονομική επένδυση. Είναι δυνατό να θηλάζετε χωρίς εξοπλισμό. Για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται οικονομικά, αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να χάσουν λιγότερες μέρες εργασίας για να φροντίσουν τα βρέφη τους, αφού μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας στο μωρό τους.

Δεσμός

Εκτός από τροφή, ο θηλασμός είναι πηγή ανακούφισης. Μάλιστα, έρευνα του 2016 βρήκε ότι μπορεί να βοηθά τα μωρά να αντιμετωπίζουν καλύτερα τον πόνο των εμβολίων. Ορισμένες γυναίκες θεωρούν ότι ο θηλασμός τις βοηθά να δεθούν περισσότερο με τα μωρά τους και να ηρεμήσουν το κλάμα ή την ανησυχία τους.

Τα μειονεκτήματα του θηλασμού

Περίοδος προσαρμογής και πόνος

Οι πρώτες εβδομάδες του θηλασμού είναι συχνά οι πιο δύσκολες. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ποσότητα γάλακτος, που μπορεί να είναι πολύ ή λίγο. Άλλες πονούν. Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν μαστίτιδα, μια πιθανώς σοβαρή λοίμωξη του μαστού. Οι γυναίκες που μαθαίνουν να θηλάζουν προσαρμόζονται επίσης στη ζωή με ένα νεογέννητο, που ο ανεπαρκής ύπνος και οι συνεχείς απαιτήσεις μπορούν να κάνουν δύσκολο. Πολλές επίσης αναρρώνουν από τη γέννα. Η κόπωση και οι πιθανές δυσκολίες της γέννας κάνουν τον θηλασμό πιο δύσκολο.

Τα οφέλη μπορεί να είναι υπερβολικά

Τα οφέλη του θηλασμού, ειδικά τα γνωστικά οφέλη μπορεί να είναι υπερβολικά. Πολλές έρευνες αποτυγχάνουν να ελέγξουν ορισμένα χαρακτηριστικά των γυναικών που θηλάζουν. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός τείνει να είναι πιο συχνός ανάμεσα σε γυναίκες με ένα υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης. Οπότε η αυξημένη νοημοσύνη των μωρών που έχουν θηλάσει μπορεί να προέρχεται από το μορφωτικό επίπεδο των κηδεμόνων και όχι από το ίδιο το μητρικό γάλα.

Απώλεια σωματικής αυτονομίας

Ο θηλασμός «δένει» και με άλλους λιγότερο ευχάριστους τρόπους τη γυναίκα με το μωρό της. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να νιώθουν ότι χάνουν την κυριότητα του σώματός τους. Η απώλεια αυτονομίας μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή τους, την σεξουαλική τους ζωή και την εικόνα του σώματος. Υπάρχουν φυσικά και γυναίκες που νιώθουν άβολα με αυτή τη διαδικασία.

Έλλειψη κοινωνικής στήριξης

Αν και οι γιατροί γενικά στηρίζουν τον θηλασμό, η κοινότητα συχνά αποτυγχάνει να παρέχει στις γυναίκες την επαρκή βοήθεια. Η έλλειψη στήριξης μπορεί να κάνει τον θηλασμό να φαίνεται μια δύσκολη διαδικασία που προκαλεί απομόνωση. Κάποια από τα ζητήματα που μπορεί οι γυναίκες να αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν:

– Κριτική από φίλους, μέλη της οικογένειας, ακόμα και αγνώστους που είναι κατά του θηλασμού

– Πίεση να σταματήσουν τον θηλασμό νωρίτερα απ’ ότι θα ήθελαν

– Έλλειψη στήριξης από τον σύζυγο/ σύντροφο

– Ανεπαρκής ύπνος

– Σημαντική απώλεια χρόνου

– Απαγόρευση θηλασμού σε δημόσιο χώρο

– Έλλειψη συμβουλών από γιατρούς

– Σύγχυση για το ποιες δραστηριότητες είναι ασφαλείς να γίνονται κατά την περίοδο του θηλασμού

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/bfm.2014.0141

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4365917/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21872699

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/79198/9789241505307_eng.pdf;jsessionid=98F8FA08DCE690A446FFAB230F0C03F5?sequence=1

https://science.sciencemag.org/content/348/6242/1427

https://www.cochrane.org/CD011248/SYMPT_does-breastfeeding-reduce-vaccination-pain-babies-aged-1-12-months

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26172878

https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2012/02/22/peds.2011-3552.full.pdf

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους
Εμμηναρχή: Γιατί η περίοδος των κοριτσιών ξεκινά νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες γενιές;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση